BID-Magazine

Greet Prins over voorlopen in de zorg door outside-in benadering

Door de bezuinigingen is de zorg veranderd, waarbij positieve en negatieve geluiden de revue passeren. Zorginstelling Philadelphia, met Greet Prins als voorzitter van de Raad van Bestuur, heeft kansen en mogelijkheden gedefinieerd. Daarmee heeft Philadelphia zich gepositioneerd als een voorbeeldfunctie in de zorg. Bepaalde trends in zelfredzaamheid, decentralisatie, digitalisering en robotisering zijn vanuit een marketing perspectief benaderd, waarbij de behoeften van de cliënt centraal staan. Digicontact, robots die cliënten ondersteunen en lichtsensoren, zijn voorbeelden van innovaties die Philadelphia geïmplementeerd heeft. Hiermee hebben zij een brug geslagen tussen techniek en het sociale aspect: wat is de beste zorg voor de cliënten?

In de zorg wordt een groot beroep gedaan op wat mensen zelf kunnen, ook wel zelfredzaamheid genoemd. Ook het sociale netwerk van de cliënt wordt steeds vaker benut, waarbij de sociale kringen meer betrokken raken bij de cliënt. Op die manier wordt er efficiënter en effectiever omgegaan met de inrichting van de zorg die de cliënt nodig heeft. De technologische ontwikkelingen en de juiste implementatie daarvan is daarbij cruciaal. ‘Hierbij kijken we vanuit een marketing perspectief, van buiten naar binnen, ook wel outside-in benadering genoemd. We bepalen onze eigen koers, vernieuwen en proberen te kijken wat de vernieuwingen zijn. Hierbij richten we ons op de vragen: wat is de beste zorg voor onze cliënten, wat is de bedoeling van de zorg en hoe kunnen we onze cliënten laten schitteren?’, aldus Greet Prins. ‘Om hierachter te komen hebben we een regelarm beleid opgezet. Vanuit alle 600 locaties werken we vanaf een regelarm perspectief. Door minder regels vast te stellen, is er meer ruimte voor innovatie mogelijk. We hebben gekeken hoe we de cliënten op een andere manier kunnen bereiken. Daaruit is bijvoorbeeld Digicontact ontwikkeld, waarbij cliënten 24u per dag kunnen communiceren met professionals, die alleen de cliënt begeleiden die het daadwerkelijk nodig heeft. Het is goedkoper en veel meer vanuit de cliënt geredeneerd, aangezien het effectiever en daadkrachtiger is. Onze cliënten zijn er heel blij mee, want ze kunnen snel om hulp vragen en daarna ermee doen wat ze willen’, aldus Prins.

Digitalisering in de zorg roept verschillende vragen op: gaat het banen kosten? Krijgen cliënten nog wel de optimale zorg? Prins geeft aan dat we nog aan het begin van de digitalisering staan: ‘We zijn nu wel aan het kijken of we slapende waakdiensten kunnen digitaliseren, maar werknemers die slaap- en waakdienst hebben voor bijvoorbeeld de verschoning van cliënten zullen voorlopig blijven. Een robot kan dit niet overnemen. We hebben digicontact, de techniek van lichtsensoren ontwikkelt zich razendsnel en we doen nu een proef waarbij we met licht en muziek experimenteren. Hiermee willen we de slaapomstandigheden van cliënten optimaliseren. Andere ontwikkelingen zijn; een noodknop in schoenen en robots die met cliënten kunnen praten. Ook kan onze robot ‘Phi’ met een autist communiceren die bijvoorbeeld 10 keer per half uur dezelfde vraag stelt. Philadelphia is bezig met een serious game voor begeleiders, om op een spelende manier elkaar uit te dagen beter te communiceren en elkaar feedback te geven. Door technische ontwikkelingen zullen er op langere termijn wellicht banen verdwijnen, maar de cliënt krijgt nog altijd de beste zorg.’

Tijdens de Big Improvement Day staat het thema samenwerken centraal. Zonder ‘samenwerken’ komen zorginstanties niet vooruit. ‘We werken samen met cliënten, de ouders, begeleiders, maar ook artsen, apothekers en andere zorginstellingen. De decentralisatie in de zorg en het optimaal inzetten van het sociale netwerk van de cliënt vergt samenwerking. We blijven nagaan wat we kunnen doen om de processen binnen de zorg te optimaliseren en uiteindelijk de beste zorg te kunnen geven aan cliënten. Zonder samenwerken komen we er niet’.

 

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.