BID-Magazine

De zelfrijdende auto is er, maar zijn we hier ook klaar voor?

Gister 25 oktober 2017 vond het Reuring!café plaats. Een talkshow bedoeld, zoals de naam al zegt, om reuring te creëren bij de overheid. Dit jaar stond Reuring!café in het teken van de zelfrijdende auto. Onder leiding van presentator Mark Frequin en gastheer Ab van Ravestein (Algemeen Directeur RDW) traden de gasten Maurice Geraets (directeur NXP Nederland), Steven van Eijck (voorzitter RAI/Bovag), Petra Delsing (CBR) en Carlo van de Weijer (TU Eindhoven en TomTom) in gesprek over de mobiliteit van Nederland in de toekomst.

“Autorijden wordt voor iedereen”. Zo opende Ab van Ravestein de avond waarna een korte introductie van de gasten werd gegeven en de discussie begon: de zelfrijdende auto is er, wat nu?

 

Hybride situatie

Alle gasten waren het er over eens: over 25 jaar rijdt iedereen in een zelfrijdende auto. Maar over een jaar of zes tot tien zien we de eerste al op de weg en komen we terecht in een hybride situatie. Een periode waarin er grote verschillen zullen zijn tussen de kwaliteit van auto’s. “Nieuwe auto’s reageren fel, als een zelfrijdende auto’s remt weet ik zeker dat mijn oude Toyota niet snel genoeg zou reageren”, aldus Petra Delsing. Het gaat om de veiligheid, we moeten mensen gaan leren om met deze hybride situatie om te gaan en met de competenties die hiervoor nodig zijn. Veiligheid is het belangrijkste aspect, het menselijke aspect.

Maar er ligt ook een grote uitdaging voor de techniek. De zelfrijdende auto’s zullen niet alleen moeten communiceren met het wegennet en andere zelfrijdende auto’s, maar ook met mensen.

 

Het wordt eerst erger voordat het beter wordt

Verwacht wordt dat deze hybride situatie in eerste instantie problemen en vragen met zich mee zal brengen. In gebieden als grote steden moet de auto rekening houden met een enorme hoeveelheid facetten en zullen zij menselijke keuzes moeten maken. In een situatie waarin de auto de keuze moet maken tussen een moeder en kind of een oma, welke keuze wordt er dan gemaakt? Daarnaast wordt het autorijden door de zelfrijdende auto gemakkelijker en aantrekkelijker gemaakt. Waar men er nu nog voor kiest om de trein te pakken om te kunnen werken, kan dit straks ook in de zelfrijdende auto. Dit zal tot gevolg hebben dat de auto dan ook vaker gebruikt zal worden. Het fileprobleem zal in eerste dus een stuk verergeren. Maar er is licht aan het eind van de tunnel: deze onrust op de Nederlandse wegen zal maar voor korte duur zijn. Op het moment dan 10 procent van de auto’s zelfrijdend is, zullen auto’s met elkaar communiceren op grotere afstanden met als gevolg; minder files en meer veiligheid.

 

Innovatie & acceptatie

Hoe wordt men opgeleid om in een zelfrijdende auto te rijden of onderdeel te zijn van de hybride samenleving? Wat zijn de rollen van de betrokkenen? Moet de auto de licence to drive hebben? Van wie is de data die we verkrijgen uit de zelfrijdende auto’s? Dit is slechts een greep uit de vragen die nog niet beantwoord kunnen worden.

Om de zelfrijdende auto tot een succes te maken zijn meerdere partijen en samenwerking nodig. Niet alleen de ontwikkelaars, het wegennet en de overheden, maar ook de Nederlandse bevolking moet worden meegenomen in de verandering. Maar eerst de innovatie. “Laat de techniek zich verder ontwikkelen en laat innovatie ontstaan,’’ geeft Van de Weijer aan. “Het product moet volledig zijn ontwikkeld voor we ons kunnen buigen over de regelgeving en rollen van de overheden”. De doeners en praters moeten samenkomen, zodat iedereen weet wat Nederland in de toekomst kan verwachten en er duidelijkheid wordt geschept. Uiteindelijk is iedereen het er over eens: de zelfrijdende auto zal Nederland uiteindelijk mooier en veiliger maken.

 

Big Improvement Day

Reuring!café is een samenwerking met de Big Improvement Day. Dit grootschalige evenement op de derde dinsdag van januari zet zich in om de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven te versterken en te verankeren. De samenwerking met Reuring!café onderstreept deze samenwerking. “Reuring!café stimuleert reuring en laat echt dingen gebeuren, Big Improvement Day wil en doet dit ook,” aldus Ralph van Hessen, initiatiefnemer van de Big Improvement Day.

 

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.