You are here:

De zelfrijdende auto is er, maar zijn we hier ook klaar voor?

Gister 25 oktober 2017 vond het Reuring!café plaats. Een talkshow bedoeld, zoals de naam al zegt, om reuring te creëren bij de overheid. Dit jaar stond Reuring!café in het teken van de zelfrijdende auto. Onder leiding van presentator Mark Frequin en gastheer Ab van Ravestein (Algemeen Directeur RDW) traden de gasten Maurice Geraets (directeur NXP Nederland), Steven van Eijck (voorzitter RAI/Bovag), Petra Delsing (CBR) en Carlo van de Weijer (TU Eindhoven en TomTom) in gesprek over de mobiliteit van Nederland in de toekomst.

“Autorijden wordt voor iedereen”. Zo opende Ab van Ravestein de avond waarna een korte introductie van de gasten werd gegeven en de discussie begon: de zelfrijdende auto is er, wat nu?

 

Hybride situatie

Alle gasten waren het er over eens: over 25 jaar rijdt iedereen in een zelfrijdende auto. Maar over een jaar of zes tot tien zien we de eerste al op de weg en komen we terecht in een hybride situatie. Een periode waarin er grote verschillen zullen zijn tussen de kwaliteit van auto’s. “Nieuwe auto’s reageren fel, als een zelfrijdende auto’s remt weet ik zeker dat mijn oude Toyota niet snel genoeg zou reageren”, aldus Petra Delsing. Het gaat om de veiligheid, we moeten mensen gaan leren om met deze hybride situatie om te gaan en met de competenties die hiervoor nodig zijn. Veiligheid is het belangrijkste aspect, het menselijke aspect.

Maar er ligt ook een grote uitdaging voor de techniek. De zelfrijdende auto’s zullen niet alleen moeten communiceren met het wegennet en andere zelfrijdende auto’s, maar ook met mensen.

 

Het wordt eerst erger voordat het beter wordt

Verwacht wordt dat deze hybride situatie in eerste instantie problemen en vragen met zich mee zal brengen. In gebieden als grote steden moet de auto rekening houden met een enorme hoeveelheid facetten en zullen zij menselijke keuzes moeten maken. In een situatie waarin de auto de keuze moet maken tussen een moeder en kind of een oma, welke keuze wordt er dan gemaakt? Daarnaast wordt het autorijden door de zelfrijdende auto gemakkelijker en aantrekkelijker gemaakt. Waar men er nu nog voor kiest om de trein te pakken om te kunnen werken, kan dit straks ook in de zelfrijdende auto. Dit zal tot gevolg hebben dat de auto dan ook vaker gebruikt zal worden. Het fileprobleem zal in eerste dus een stuk verergeren. Maar er is licht aan het eind van de tunnel: deze onrust op de Nederlandse wegen zal maar voor korte duur zijn. Op het moment dan 10 procent van de auto’s zelfrijdend is, zullen auto’s met elkaar communiceren op grotere afstanden met als gevolg; minder files en meer veiligheid.

 

Innovatie & acceptatie

Hoe wordt men opgeleid om in een zelfrijdende auto te rijden of onderdeel te zijn van de hybride samenleving? Wat zijn de rollen van de betrokkenen? Moet de auto de licence to drive hebben? Van wie is de data die we verkrijgen uit de zelfrijdende auto’s? Dit is slechts een greep uit de vragen die nog niet beantwoord kunnen worden.

Om de zelfrijdende auto tot een succes te maken zijn meerdere partijen en samenwerking nodig. Niet alleen de ontwikkelaars, het wegennet en de overheden, maar ook de Nederlandse bevolking moet worden meegenomen in de verandering. Maar eerst de innovatie. “Laat de techniek zich verder ontwikkelen en laat innovatie ontstaan,’’ geeft Van de Weijer aan. “Het product moet volledig zijn ontwikkeld voor we ons kunnen buigen over de regelgeving en rollen van de overheden”. De doeners en praters moeten samenkomen, zodat iedereen weet wat Nederland in de toekomst kan verwachten en er duidelijkheid wordt geschept. Uiteindelijk is iedereen het er over eens: de zelfrijdende auto zal Nederland uiteindelijk mooier en veiliger maken.

 

Big Improvement Day

Reuring!café is een samenwerking met de Big Improvement Day. Dit grootschalige evenement op de derde dinsdag van januari zet zich in om de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven te versterken en te verankeren. De samenwerking met Reuring!café onderstreept deze samenwerking. “Reuring!café stimuleert reuring en laat echt dingen gebeuren, Big Improvement Day wil en doet dit ook,” aldus Ralph van Hessen, initiatiefnemer van de Big Improvement Day.