BID-Magazine

De sleutelfiguren van het optimisme

De Big Improvement Day (BID) is een dag vol positiviteit en optimisme. Tijdens de BID kijken we elk jaar wat er goed gaat in de samenleving en hoe we elkaar verder kunnen helpen om het beoogde succes te bereiken. Volgens verschillende onderzoeken* zorgt optimisme ervoor dat je gezonder en succesvoller bent. Optimisten zien elke tegenslag en onheilspellende stand van zaken in het verleden in het licht van deze positieve toekomstverwachting. Wij beantwoorden in dit artikel de vraag waar optimisme vandaan komt, hoe het wordt gemeten en of het aan te leren is. We belichten 4 sleutelfiguren van het optimisme.

 

Gottfried Wilhelm Leibniz

Metafysische onderbouwing van het optimisme 

Deze veelzijdige wetenschapper uit de 17e eeuw is relatief onbekend, terwijl zijn wetenschappelijke nalatenschap erg groot is. Gottfried Leibniz, afkomstig uit Leipzig, Duitsland, wordt tegenwoordig gezien als een van de grootste denkers van zijn tijd en een van de eerste optimisten. In veel disciplines heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de wetenschappelijke kennis. Zo heeft hij zich onder meer verdiept in filosofie, natuurkunde, wiskunde en rechtsgeleerdheid. Zijn meest bekende optimistische uitspraak was: God heeft van onze wereld “de beste van alle mogelijke werelden” gemaakt. Het optimisme was de drijvende kracht achter zijn levenswerk, waar de wetenschap uiteindelijk veel aan te danken heeft. Leibniz geloofde namelijk niet alleen dat wetenschap de waarheid boven tafel zou halen, maar ook dat deze waarheid het waard was en nuttig zou zijn in praktisch en theoretisch opzicht. Naast het optimisme heeft Leibniz, onafhankelijk van Newton (al werd dit later pas bekend), op wiskundig gebied de basis gelegd van de calculus.

 

Scheier and Carver

Het meten van optimisme

Optimisme is een verschijnsel dat men relatief snel herkent bij een persoon, maar de meetbaarheid hiervan is niet per sé even simpel te noemen. Michael F. Scheier en Charles S. Carver hebben in 1985 een methode ontwikkeld, genaamd de Life Orientation Test (LOT), om het dispositionele optimisme te meten bij mensen: een vorm van optimisme rondom de verwachting dat de toekomst meer goede dan slechte dingen zal brengen. De test bestond uit twaalf stellingen, waarvan er bij acht het optimisme wordt gemeten. Later is de test nog twee keer herzien, waarvan één keer door de auteurs zelf in 1994. Hierin zijn de acht stellingen teruggebracht naar zes, die met een vijfpuntschaal (sterk oneens – sterk mee eens) beantwoord dienen te worden. Op deze manier wordt er bepaald hoe optimistisch de instelling van de respondent is. De test wordt tot op heden veel gebruikt door wetenschappers die onderzoek doen naar optimisme. Ervan uitgaan dat er meer goede dan slechte dingen staan te gebeuren, lijkt ons een mooi uitgangspunt!

 

Martin Seligman

De grondlegger van de positieve psychologie

We sluiten af met een optimist van deze tijd: de Amerikaanse psycholoog en schrijver Martin Seligman. Hij wordt gezien als de grondlegger van de positieve psychologie. Behalve dat hij directeur is van het Centrum voor Positieve Psychologie van de University of Pennsylvania en in het verleden voorzitter is geweest van de American Psychological Association, heeft hij een relatief groot aantal boeken uitgebracht over positieve psychologie. Eén van zijn bekendste boeken is ‘Authentic Happiness’, in het Nederlands vertaald als ‘Gelukkig zijn kun je leren’. Volgens Seligman hangt het vermogen om optimistisch te denken samen met de tijdsbepaling die je aan een gebeurtenis geeft.

Zijn tip? Geef negatieve gebeurtenissen een plaats en benoem deze specifiek en tijdsgebonden en bekijk positieve gebeurtenissen als blijvend en algemeen geldend.

 

Door de tijd heen weten we nu dus steeds meer over optimisme en de (positieve) effecten ervan. Met deze kennis weten wij hoe we succesvoller en gelukkiger kunnen zijn, zowel in het bedrijfsleven als privé. Wij vinden het daarom elk jaar weer mooi om te zien, hoeveel optimisten er tijdens de Big Improvement Day bij elkaar komen om ideeën uit te wisselen, contacten op te doen en vooruit te kijken naar wat er komen gaat. Zo kunnen we er ieder jaar weer tegen aan om de toekomst er ook daadwerkelijk rooskleurig uit te laten zien.

 

* Onderzoeken:

Crane, F. G., & Crane, E. C. (2007). Dispositional optimism and entrepreneurial success. The Psychologist-Manager Journal10(1), 13-25.

Rasmussen, H. N., Scheier, M. F., & Greenhouse, J. B. (2009). Optimism and physical health: A meta-analytic review. Annals of behavioral medicine37(3), 239-256.

 

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.