BID-Magazine

Inspiratie en innovatie tijdens het BID Adviesraaddiner

Op dinsdag 24 april was het weer zover: het eerste adviesraaddiner in aanloop naar BID 2019. Een kleine 20 leden van de BID-adviesraad betraden rond zessen via de bekende rode loper het 19e-eeuwse Kasteel de Wittenburg in Wassenaar. De avond begon zoals gebruikelijk met een welkomstspeech van Mister Positivo, Ralph van Hessen. De avond stond in het teken van een brainstorm over het thema voor BID 2019, bijzondere sprekers en innovatieve ideeën voor de 12e editie van de Big Improvement Day.

 

Nadat de adviesraadleden plaats namen aan drie ronde tafels in de sfeervolle Kleine Lounge, kreeg iedereen al snel de BID-smaak te pakken. De avond werd geopend met een BID-video en een interview door Oprah Winfrey met de Zimbabwaanse powervrouw Tererai Trent die tijdens BID 2019 haar levensverhaal zal delen.

 

Vervolgens werd er per tafel gebrainstormd over de thematiek van BID2019. Hoe dan ook moest ‘positiviteit’ het bovenliggende thema zijn, want daar staat BID om bekend: de meest positieve dag van het jaar.

 

Hans Schutte, directeur-generaal DUO bij het Ministerie van OCW, hield een gloedvol betoog voor versterking van de digitale deskundigheid binnen de overheid en het aantrekken van ICT-talent via het Rijks ICT Gilde. Ook tijdens BID 2019 wil hij daar wil weer aandacht voor vragen, wellicht via het afsluiten van een ICT-pact.

 

Ook werd er gesproken over de snelheid waarmee de wereld om ons heen verandert, hoe alles permanent ‘in beweging’ is en hoe we dat als ‘gewone mensen’ bij moeten benen. Positiviteit mag niet tot naïviteit leiden en daarnaast moeten we er als samenleving voor zorgen dat iedereen mee kan komen en mee kan doen. BID is een beweging maar staat ook letterlijk voor beweging. Het nastreven van geluk zou daarbij het door allen gedeelde einddoel moeten zijn, opperde één tafel.

 

Verschillende potentiële sprekers passeerden de revue, zowel nationaal als internationaal. Het gaat te ver om hier namen te noemen, maar over één ding was de adviesraad het unaniem eens: het BID-programma moet garant staan voor een aantal unieke en opvallende keynote-sprekers. Fysieke aanwezigheid is daarbij niet eens persé nodig. Waarom niet digitaal, bijvoorbeeld via Skype of Facetime? Op die manier kan ook het matchmaking-onderdeel Ralph verbindt door in de zaal vernieuwd worden door internationaal mensen met elkaar te verbinden.

 

Een hot topic dat aan de orde kwam, was cybersecurity. Het is van belang dat de overheid de noodzaak daar ook van inziet. Araaf Razab-Sekh, directeur I-interim Rijk, bepleitte het vormen van een cyberleger om onze vitale infrastructuur te beschermen tegen digitale aanvallen. “De overheid wordt geleid door incidenten, misschien moeten we eens – na goedkeuring – wat ambtenaren hacken,” grapte Hassan Tagi van Ataq.

 

Na de brainstorm en het hoofdgerecht was het tijd voor de koffie en thee, wat op tafel werd gezet met heerlijke friandises. Aan het eind van de brainstorm werd er nog een drankje in de bar gedaan en werd er een kijkje in de keuken genomen in het die avond geopende à la carte restaurant van het kasteel.

 

Al met al kijken we terug op een gezellige en geslaagde avond en zien we vol enthousiasme uit naar BID2019!

BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.