BID-Magazine

Programmaraaddiner 24 april 2019

Al sinds 2008 verbindt de Big Improvement Day (BID) de top van de overheid met het bedrijfsleven om innovatie, groei en positieve ontwikkelingen van Nederland een podium te geven en te accelereren. Afgelopen woensdag 24 april kwam het bestuur van de BID samen in Kasteel de Wittenburg in Wassenaar voor het eerste programmaraaddiner van dit jaar. Hier werd de BID 2019 geëvalueerd en werd inspiratie opgedaan voor de dertiende editie van de meest positieve dag van Nederland. Onder andere het Ministerie van Financiën, partner KPMG, BID-founder Ralph van Hessen en vele andere belangrijke stakeholders zaten rond de tafel en sneden maatschappelijke onderwerpen aan die zullen worden behandeld tijdens de BID 2020.

Digitalisering, modernisering & innovatie
Het eerste maatschappelijke vraagstuk dat ter sprake kwam was het hoge aantal doden door verkeersongevallen en samenwerkingen tussen onder andere NXP, Shell en KPMG om dit aantal te laten dalen door te investeren in infrastructuur. Bijvoorbeeld door het aanleggen van een ondergrondse snelweg tussen Amsterdam en Den Haag, kan dit gerealiseerd worden. Een plan wat al een aantal jaren geleden voorgesteld is, maar werd uitgesteld wegens hoge kosten. Echter, hoe langer men wacht, hoe hoger de kosten. Maar is dit wel de beste investering? Tijdens het debat kwam naar boven dat infrastructuur en mobiliteit misschien wel het onderspit gaan delven aan modernisering en digitalisatie. Want als wij over 20 jaar hologrammen hebben waarmee wij communiceren, is zo’n nieuwe snelweg dan wel zo relevant? Moet er dan niet juist geïnvesteerd worden in de techniek die hologrammen realiseert?

Ook spelen studenten een grote rol als het gaat om innovatie in Nederland. Zo ontstond er onder andere een samenwerking tussen een Keniaans motorbedrijf en de studenten van de TU Delft om een elektrische motorfiets op de markt te brengen voor duurzame mobiliteit.

Vernieuwing van het onderwijs
Tijdens het debat over educatie kwam aan het licht dat het hedendaagse onderwijs zich richt op één bepaald soort leren, waardoor veel competenties die de leerlingen bezitten worden uitgesloten. Competenties die in het bedrijfsleven en de toekomst wel degelijk urgent zijn. Hier ontstond het idee om drie belangrijke vertegenwoordigers uit het onderwijs een podium te geven tijdens de BID 2020 en dit soort stellingen te behandelen. Op die manier kan ervoor gezorgd worden dat het huidige onderwijssysteem out of the box leert te denken. Door een rol te spelen tijdens de BID, laat de overheid zien open te staan voor vernieuwing.

Door, onder het genot van de hoogwaardige gerechten en wijnen van Kasteel de Wittenburg, succesverhalen te delen en face-to-face te debatteren over maatschappelijke kwesties, zijn wederom grootse plannen ontstaan voor de verbetering van Nederland en haar maatschappij. ‘’Voorpret, pretpret en napret, dit is waar alles wat je doet in het leven om moet gaan, positiviteit, innovatie en het creëren van een maatschappelijk verantwoord systeem waar transparantie tussen overheid en het bedrijfsleven een grote rol speelt is wat de BID biedt’’ aldus BID-founder en zakenman Ralph van Hessen.

BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.