BID-Magazine

Innovatie als tak van sport

‘Keep going and get better’ dit is het uitgangspunt van Harry van Dorenmalen, voorzitter van BID-partner Topteam Sport. Topteam Sport is gericht op het opschalen van innovaties uit de sportbranche om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken, wat wordt gedaan door middel van technologische en sociale ontwikkelingen. In dit artikel wordt dieper ingegaan op hoe Topteam Sport de maatschappelijke verbeteringen in Nederland stimuleert, realiseert en welke innovaties tot nu toe succesvol zijn uitgevoerd.

Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in een rap tempo op en de nieuwste technieken worden ingezet om bij te dragen aan maatschappelijke problemen en ontwikkelingen, waaronder ook in de sport. Op initiatief van oud-minister Edith Schippers, kwam vier jaar geleden de opdracht om vernieuwingen in de sportwereld te benutten om sociale vraagstukken op te lossen. Harry van Dorenmalen – oud-directeur van IBM en met een focus op ICT, innovatie en bedrijfskunde – werd benaderd voor zijn huidige positie als voorzitter. Samen met zeven anderen zet hij zich in voor verbetering van onze maatschappij. “Wij leren van de innovaties in de sport en passen dit breder toe op maatschappelijke thema’s. Niet enkel op het gebied van beweging en gezondheid, maar ook door innovaties en data uit de sportwereld te vertalen, te ontwikkelen en op te schalen voor andere thema’s zoals duurzaamheid”, geeft van Dorenmalen aan. Een voorbeeld is de Samsung SmartSuit: een schaatspak met ingebouwde sensoren die bewegingen van de schaatser registeren. Deze techniek wordt nu niet meer alleen gebruikt om sportprestaties te verbeteren, maar ook om de ontwikkeling van militairen te optimaliseren en hen zo effectief mogelijk te laten trainen. 

Van onderzoek tot opschaling
Voor het ontwerpen van een juiste innovatie, moet eerst worden gesignaleerd wat de vraag en behoefte is in de maatschappij. Zo bedenkt Topteam Sport zelf wat er kan worden verbeterd maar wordt er ook per gemeente gekeken waar tekorten liggen. Op deze manier ontstond ongeveer een jaar geleden een initiatief voor sportvelden die, naast wedstrijden, 50% van het jaar leeg staan. Een idee ontwikkelde zich om deze ruimte efficiënter te benutten door speciale matten te ontwerpen die over de kunstgrasvelden heen kunnen worden gelegd. Deze matten bevatten ingebouwde zonnepanelen, om energie op te wekken. ‘’Zodra er een wedstrijd moet worden gespeelt, kunnen de matten gemakkelijk worden opgerold en opgeborgen, waarna ze na de wedstrijd het veld weer op gaan,” aldus van Dorenmalen.

Blijven werken aan een beter Nederland
Afgelopen vier jaar is hard gewerkt om – zoals van Dorenmalen het noemt – een innovatie wasstraat te realiseren. Zo zijn de juiste partijen bijeengebracht wordt actief data verzameld om verandering en verbetering aan te jagen. Ook is er een prijs in het leven geroepen om nuttige innovaties van Nederland in het zonnetje te zetten en worden budgetten benut voor ontwikkeling van kansrijke technologieën. De missie van Topteam Sport om maatschappelijke impact te realiseren wordt de komende jaren voortgezet. Van Dorenmalen: “We blijven ons voortdurend inzetten om nieuwe ontwikkelingen boven tafel te krijgen en deze breed inzetbaar te maken. Zo wordt beetje bij beetje de wereld efficiënter, gemakkelijker en functioneler. Keep going and get better”.  

BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.