BID-Magazine

Hans Schutte; Maatschappelijk ondernemer met hart voor zijn vak.

Als een van de aanjagers in de BID Onderwijsgroep is Hans Schutte elk jaar opnieuw te vinden op de BID. Schutte is bestuursvoorzitter van het ROC Mondriaan en tot voor kort was hij directeur-generaal van DUO en directeur-generaal van het Ministerie van OC&W. Vrijwel zijn hele carrière is Schutte werkzaam geweest in het onderwijs waardoor hij een breed netwerk heeft opgebouwd en kennis bezit van de ontwikkelingen binnen de sector. Wij spraken hem over zijn bezigheden als bestuursvoorzitter van het ROC Mondriaan, het effect van de komst van het coronavirus op het onderwijs, wat de BID voor hem betekent en wat hij dit jaar van plan is te behandelen bij de BID.

Kunt u uzelf omschrijven in één zin?

“Ik denk dat ik mezelf het beste kan typeren als een maatschappelijk ondernemer, voortdurend bezig op het snijvlak tussen onderwijs en de arbeidsmarkt om te kijken of we daar de lijnen goed aan elkaar kunnen knopen. Sinds de corona uitbraak zijn we bij Mondriaan bezig hoe we alle studenten, die nu achterstanden oplopen of die geen stageplekken kunnen regelen, toch kunnen helpen. We merken dat men in de onderwijssector heel flexibel en ondernemend wordt, om er zo voor te zorgen dat al die studenten zonder al te veel achterstand door kunnen. Dat is mooi om te zien en om deel van uit te kunnen maken.”

Wat houdt u op dit moment bezig?

“We zijn druk met het doorzetten van het onderwijs tijdens de corona-crisis. Bij ons kunnen studenten minimaal een dag per week naar school en al het praktijkonderwijs vindt daar ook plaats. We bieden studenten ook zomerscholen en allerlei andere initiatieven aan om opgebouwde achterstanden weg te werken. Het doel daarvan? Studenten de kans geven om door te stromen naar het HBO. Indien studenten de keuze hebben gemaakt om hun intrede te doen op de arbeidsmarkt, proberen we dat proces te versnellen door diploma-uitreikingen aankomende zomer te laten plaatsvinden. Bij degene waar dat niet lukt, willen we flexibel zijn en ze in het najaar een diploma uitreiken.”

Zijn er ook kansen die corona met zich meebrengt?

“Online activiteiten zijn in een stroomversnelling gekomen. Bij het Ministerie van Onderwijs lag een masterplan op de plank, om alle docenten van Nederland digitaal vaardig te maken. Uiteindelijk is dat allemaal niet nodig geweest, want die switch is afgelopen jaar gemaakt. Dat scheelt weer miljoenen euro’s en dat zie ik als een positieve ontwikkeling. Afgelopen jaar zijn de online lesprogramma’s geoptimaliseerd en aantrekkelijk gemaakt voor de student. Werknemers uit andere sectoren met kennis van digitalisering zijn bij ons in dienst gekomen om dit te bewerkstelligen. De online lesprogramma’s worden steeds beter en die stijgende lijn moeten we in de toekomst vasthouden.”

Wat voor onderwerpen spelen nu binnen het onderwijs?

“Een belangrijk onderwerp blijft toch die relatie tussen onderwijs en de arbeidsmarkt. Ik ben heel erg benieuwd naar de ontwikkelingen binnen de arbeidsmarkt aankomend jaar. In Nederland is nog steeds een lage werkloosheid, maar wanneer alle detailhandel en horeca weer open mogen, hoe gaat het speelveld er dan uitzien? De kans bestaat dat we straks weer een krappe arbeidsmarkt krijgen, dat we geen idee hebben waar we de mensen vandaan moeten halen. Als je naar de toekomstige arbeidsmarkt kijkt dan is 60 procent van de vraag gericht op vakmensen. Dat is meer dan ooit, dat was 10 jaar geleden anders. Dat komt natuurlijk door de toename van logistiek, de energietransitie en de enorme dienstensector en de zorg waar het nog echt draait op vakmensen. Als wij kijken naar de hoeveelheid studenten per opleiding en de vraag in de arbeidsmarkt, dan zien we bij sommige vakken een enorm tekort. Dat gaan we als maatschappij echt wel merken helaas. Ook is er nog steeds een tekort aan docenten, dit moet opgelost worden.”

Wat betekent de BID voor u?

“Het is altijd weer een dag waar je met een positieve vibe kan kijken naar de toekomst, vol inspiratie. Dit jaar is extra bijzonder, omdat we hopelijk fysiek weer bij elkaar kunnen komen en dat moet natuurlijk feestelijk worden gevierd. Voor mij zijn dit jaar de thema’s onderwijs en arbeidsmarkt, stageplaatsen en kansen voor jongeren belangrijke thema’s. Jongeren zouden hun passie moeten kunnen volgen en de overheid en het onderwijs moeten dat mogelijk zien te maken.”

Wat zijn concrete resultaten van de BID vorig jaar?

“Vorig jaar deed ik mee met de BID vanuit de rijksoverheid en hebben we hele grote plannen voor de ICT gerealiseerd en uitgevoerd. Er moest gedigitaliseerd worden en daar moest vaart achter. Via het netwerk van de BID is dat thema geagendeerd en nu hebben we een hele mooie samenwerking met bijna alle hogescholen en universiteiten.”

Wat hoopt u dit jaar te bewerkstelligen?

“Dat we een impuls kunnen geven aan het aantal stageplaatsen, dat we met elkaar optrekken als het gaat om die relatie tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt en dat we meer kansen geven aan jonge mensen. Dat zou ik heel erg mooi vinden.”

Wat betekent positiviteit voor u?

“Elke dag zou je positief moeten zijn, ga in de ochtend na welke kansen je die dag gaat verzilveren en welke kansen je gaat pakken. Zie niet alleen beren op de weg, maar denk in mogelijkheden en: creëer!”

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.