BID-Magazine

De toenemende maatschappelijke waarde van het Kadaster.

Frank Tierolff
Om de ontwikkelingen in Nederland op het gebied van vastgoed en ruimte in goede banen te leiden is betrouwbare data de sleutel. Duidelijke, accurate en actuele gegevens zijn nodig om de situatie in kaart te brengen. Op basis hiervan kunnen immers gegronde en de juiste beslissingen voor de toekomst worden genomen. Hierin speelt het Kadaster bij uitstek een belangrijke rol. Met de ambitie om een grotere maatschappelijke betekenis te hebben, werd enkele jaren geleden de doorontwikkeling van het Kadaster naar een datagerichte organisatie ingezet. Samen met zijn voorganger Dorine Burmanje en huidig bestuurslid Marjolein Jansen, bracht Frank Tierolff de koers in kaart en sinds twee jaar staat hij aan het roer van het zelfstandig bestuursorgaan. Wij van de Big Improvement Day spraken hem over zijn verantwoordelijkheid voor de uitvoering en het bereiken van dit doel.
Een integraal beeld voor toekomstige ontwikkeling

Van zo’n 17 miljoen mensen op 34.000 hectaren, naar 20 miljoen mensen op diezelfde oppervlakte in 2060. Hiermee staat Nederland voor een grote uitdaging op het gebied van vastgoed en ruimtelijke ordening. Er zal grond moeten worden vrijgemaakt om aan de toenemende vraag te kunnen blijven voldoen. Bouwlocaties zullen in kaart moeten worden gebracht en bestaande ruimte zal beter moeten worden benut. Klinkt simpel, maar is het niet, geeft Tierolff aan. Want ook landelijke vraagstukken zoals de energietransitie en klimaatadaptatie zullen in acht moeten worden genomen. Het gaat niet enkel om de oppervlaktes, maar ook om wat er onder en boven de grond gebeurt om bijvoorbeeld vastgoed en energienetwerken te kunnen blijven ontwikkelen die voldoen aan de duurzaamheidsdoelstellingen. De toekomstplannen voor Nederland zullen deze belangen samen moeten brengen wat vraagt om een integraal beeld van de ruimte. Aan het Kadaster de taak om de daar bij behorende dataketens – het proces waarbij gegevens worden verzameld, gevalideerd, beheerd en waarvan inzichtelijke producten en diensten worden gemaakt – te beheren, optimaliseren en mede op basis van de kennis daarmee een totaalbeeld te bieden. Hier komen de private en publieke sector ook vaak samen. Want samen zorgen ze ervoor dat de overheid en vastgoedsector zekerheid heeft over de situatie in beschikbare ruimte en de juiste beleidskeuzes kan maken over de invulling. 

Vergroten van de publieke dienstverlening

Een tweede punt van aandacht was het begrijpelijk maken van de informatie en het in staat stellen van de overheid, het bedrijfsleven én de samenleving om de data daadwerkelijk zelf te kunnen gebruiken. Het Kadaster bracht al een platform met open datasets dat afgelopen jaar al meer dan 30 miljard keer is bezocht, maar Tierolff wil een stap verder gaan op het gebied van begrijpelijkheid. Waar professionals kennis zullen hebben van de definities en toepassingsmogelijkheden, zal de gemiddelde Nederlander zich geen raad weten met verschillende definities in de officiële registraties. Als het aan hem ligt zijn  burenruzies over op welke grond een schutting staat binnenkort verleden tijd. Dit is bij duidelijk vindbare en begrijpelijke informatie immers onnodig. De ambitie van het Kadaster is om op termijn zelfs een online ‘geo dataplein’ beschikbaar te stellen waar iedereen vragen kan stellen over de publieke ruimte en met behulp van Artificial Intelligence in begrijpelijke taal het juiste antwoord krijgt.

Kadaster op internationale schaal

Op de agenda staat ook om landrechten meer en meer erkend te krijgen en de toegevoegde waarde van geo informatie wereldwijd te onderstrepen . Om dit voor elkaar te krijgen en een maatschappelijke bijdrage te leveren werkt het Kadaster onder andere samen met de Wereldbank, Europese Unie en Verenigde Naties. Door grond te registreren en landrechten toe te kennen krijgen inwoners, na een door het land vastgesteld proces, officieel bewijs van eigendom en worden zij in staat gesteld het te verkopen, te verpachten of bijvoorbeeld een hypotheek hierop af te sluiten. Dit biedt een fundament voor de economie en welvaart en helpt daarmee een land zich verder te ontwikkelen en voorkomt daarnaast conflicten. Waar wij in Nederland – behalve hier en daar een burenruzie – geen conflicten hebben over eigenaarschap van land en ruimte, is dit met maar liefst 70% ongeregistreerd landoppervlak in de wereld wel anders.

Mee op de innovatiegolf

Het Kadaster volgt de nieuwste technologieën op de voet en kent onder andere een Innovation board en een eigen Emerging Technology Center (ETC). Daar worden nieuwe technieken in kaart gebracht en de toegevoegde waarde bepaald voor de organisatie. Zo wordt er inmiddels al veel gebruik gemaakt van Artificial Intelligence, Deep Learning en 3D technieken om toekomstige modellen in kaart te brengen en wordt er dagelijks hard gewerkt om de waardevolle data optimaal betrouwbaar en veilig te houden. Waar het in de vastgoedmarkt gaat over miljarden euro’s en daardoor een grote pilaar van de economie betreft, vertelt Tierolff dat zekerheid cruciaal is. Die zekerheid biedt het Kadaster; onafhankelijke accurate data waarmee iedereen in staat is de juiste beslissingen te maken.

BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.