BID-Magazine

Verkokering arbeidsmarkt houdt tekorten in stand.

Patrick Banis
Al ruim negen jaar zet directeur van stichting CAOP, Patrick Banis, zich met zijn team en samenwerkingspartners in voor verbetering van het werkveld in de publieke sector. Zijn doel is om impact te maken op de arbeidsmarkt voor een betere samenleving en een gelukkige beroepsbevolking. De grootste uitdaging is het oplossen van de personeelstekorten die naar verwachting alleen nog maar verder zullen stijgen. Wij van de Big Improvement Day spraken Banis over zijn visie om verandering te realiseren.

De meest efficiënte oplossing voor de tekorten op de arbeidsmarkt is volgens Banis het ontbinden van de verkokering, in dit geval de verdeling van de beroepsbevolking in hun specifieke vakgebieden. Nederlandse werknemers moeten kunnen werken hoe zij willen en in het werkveld dat hen betekenis geeft – ook als dit verandert gedurende hun loopbaan. Echter bemoeilijken verschillende aspecten voor hen een eventuele overstap.

Wisseling van werkveld niet als vanzelfsprekend.

Banis merkt op dat veel werkenden vasthouden aan de zekerheid van hun huidige baan en bijbehorend inkomen, ook als zij daar geen voldoening meer uithalen. Zekerheid van ongeluk in plaats van de onzekerheid van geluk, zoals hij dat mooi omschrijft. Nadenken over werkgeluk en ambities – ook als dat in een volledig ander vak is – moet worden gestimuleerd en het gesprek hierover moet worden opengebroken. Door werknemers en werkgevers.

Wegnemen van de drempels.

Daarnaast vormt bij- en omscholing voor velen een drempel. Het kost geld, tijd en daarnaast toont onderzoek aan dat een-derde van de Nederlandse bevolking studeren niet als leuk heeft ervaren. Daarbij is er sprake van verkeerde beeldvorming over bepaalde vakgebieden die gericht zijn op de praktijk en bijbehorende opleidingsniveaus. Ook een kwestie van de benamingen. Spreken we over hoger en bijvoorbeeld middelbaar onderwijs, dan wordt hoger logischerwijs gezien als beter. De waardering voor vakmensen zou moeten verhogen, al dan niet omdat hier een tekort aan is en veel vraag naar gaat zijn in de toekomst. Hierin kunnen we volgens Banis een voorbeeld nemen aan Duitsland. Beroepsbevolking die daar werkt in de autobranche – een belangrijke pijler voor de economie – zien dat terug in hun loon en kunnen op universitair niveau een diploma bemachtigen. Door veranderende beeldvorming, goede loopbaanpaden te ontwikkelen, omscholingstraject te versnellen, en subsidies hiervoor in te zetten om van de onzekerheden, zekerheden te maken zal de drempel verlaagd worden. Kun je binnen drie maanden aan de slag in het gewenste werkgebied zonder dat dit jou geld kost? Dan wordt de keuze direct een stuk simpeler.

Arbeid lonend maken & differentiatie.

De laatste stap in het beperken van tekorten is het motiveren van werklozen en het stimuleren van deeltijd werknemers om meer te gaan werken. Een veelvoorkomende vraag bij de laatste groep: ‘als ik het met vier dagen kan rooien, waarom zou ik dan meer gaan werken?’ Hier komt een gepersonaliseerde aanpak van werkgevers om de hoek kijken. Wat is ervoor nodig om wél die extra dag te komen? Een auto van de zaak, meer uren bij de kinderopvang of het opbouwen van een financiële reserve voor de toekomst: de voorwaarden zullen voor iedereen anders zijn. Alhoewel maatwerkafspraken vragen om de durf om te differentiëren tussen medewerkers, krijgt iedereen at the end of the day wat hij of zij wil wanneer dit gesprek door werkgevers wordt aangegaan.

Ten slotte zal arbeid lonend moeten worden. Arbeid wordt relatief zwaar belast in tegenstelling tot vermogen en kapitaal. Een eigen woning stijgt zo’n 20% in waarde per jaar. Daar kun je simpelweg niet tegenop werken. Daarbij is het bij een uitkering geen unieke situatie wanneer er via deze weg meer binnenkomt op de bankrekening dan dat men zou gaan werken. Dat vraagt om een herverdeling van subsidies om lagere lasten voor arbeid te realiseren waardoor werken het wint van vastgoed en uitkeringen. De beste keuze zou de makkelijkste moeten zijn.

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.