BID-Magazine

Je maakt het met Mondriaan – Hans Schutte (ROC Mondriaan)

Hans-Schutte-BID

Met het lezen van de titel van dit artikel, maak je kennis met de nieuwe slogan van BID-sponsor, ROC Mondriaan. Het toont direct waar deze onderwijsinstelling voor gaat; het opleiden van vakmensen – ‘maken’ in de meest letterlijke vorm – en het op de best mogelijke manier voorbereiden van studenten om het te maken in de maatschappij. Dit wordt verwezenlijkt door continu te blijven verbeteren, te innoveren en door van samenwerking met het bedrijfsleven een prioriteit te maken. Wij gingen in gesprek met bestuursvoorzitter Hans Schutte.

ROC Mondriaan telt maar liefst 20 vestigingen, waarin 26 scholen zijn gevestigd die elk een branche vertegenwoordigen en bijbehorende opleidingen aanbieden zoals welzijn, toerisme, hospitality, elektrotechniek en ICT. Jaarlijks worden hier meer dan 25.000 studenten opgeleid om deel te nemen aan de Nederlandse beroepsbevolking of om te kiezen voor een vervolgopleiding op Hbo-niveau. Wanneer wij Schutte spreken is het nieuwe schooljaar 2022/2023 net één dag geleden van start gegaan. Een verademing na de coronacrisis en een grote hack in 2021, vertelt hij. Tijd dus om weer volop in te zetten om zijn missie te realiseren om jaar in, jaar uit meer studenten de eindstreep te laten behalen: goede burgers met een waardevol diploma op zak en een plek op de arbeidsmarkt.

Een nieuw tijdperk in het onderwijs 

Waar dit enkele jaren geleden ondenkbaar was, schieten de salarissen voor vakmensen inmiddels de lucht in. Dit heeft alles te maken met de personeelstekorten, waarbij het in 75% van de gevallen gaat om functies op mbo-niveau. Om nog maar niet te spreken over de noodzaak voor opgeleid personeel om bijvoorbeeld de energietransitie in goede banen te kunnen leiden. De huidige verdeling van 60% studenten die afstuderen op hbo- of universitair niveau en 40% mbo, zal moeten keren en daarmee is een nieuw tijdperk in het onderwijs aangebroken. “Nederland hapert doordat we voorheen te weinig hebben ingezet op het middelbaar beroepsonderwijs. Het wordt alsmaar duidelijker dat we niet kunnen draaien op een grotendeels hbo- en universitair opgeleide beroepsbevolking. We hebben vakmensen nodig. De hogere salarissen zijn een goede start om de trend een extra impuls te geven en mbo’ers letterlijk meer te waarderen”.

Intern verwezenlijken, wat extern nodig is 

Om studenten op de best mogelijke wijze te onderwijzen en voor te bereiden op het werkende leven is verbinding met de externe omgeving, zoals gemeentes en het bedrijfsleven, cruciaal. Dit behelst dan ook een groot gedeelte van Schutte’s functie als bestuursvoorzitter. Niet enkel om voor alle studenten stageplaatsen te realiseren, ook om studenten het toekomstige werkveld te tonen, in te spelen op maatschappelijke trends en om te voldoen aan de wensen van het bedrijfsleven wanneer het gaat om (toekomstig) personeel. Met een continu structureel vormgegeven aanpak is ROC Mondriaan hierin uniek.

Dit uit zich enkel dit schooljaar al in een aantal mooie innovaties. Zo is dit jaar het gerenoveerde gebouw op de Meppelweg in zuidwest Den Haag geopend. Hier zijn alle praktijkberoepen teruggebracht naar acht domeinen die in de praktijk te zien én te ervaren zijn. Denk maar aan een compleet appartement voor de oudere zorg, een restaurant inclusief keuken en een realistische werkplaats voor (toekomstige) automotive studenten. Maar ook op een andere wijze wordt de externe wereld hier naar binnen gehaald. Studenten die meer ondersteuning nodig hebben om af te kunnen studeren, krijgen mentoren en coaches uit het bedrijfsleven toegewezen – waaronder enkelen uit het BID-netwerk.

Daarnaast wordt begin 2023 een onderwijslocatie geopend in het oude Shell gebouw in Rijswijk, waar alles in het teken komt te staan van de energietransitie. Te midden van bedrijven zoals TNO, zal hier het personeel worden opgeleid om van de transitie een succes te maken, zoals metaal- en elektrotechniek en ondersteunende ICT vakmensen. “We zijn er allemaal van op de hoogte dat er verandering moet komen, de energietransitie en bijbehorende duurzaamheidsdoelstellingen staan mooi op papier en er is financiering beschikbaar gemaakt. Echter ontbreekt het aan één ding; personen die de transitie moeten gaan vormgeven. Precies die groep gaan wij in Rijswijk opleiden”. Ten slotte vertelt Schutte over een nieuwbouw traject in Leidschenveen dat een bijdrage zal leveren aan een ander maatschappelijk probleem; het personeelstekort in de zorg. Tijdens de coronacrisis werd zichtbaar dat dit een blijvend vraagstuk zal zijn, wat voor ROC Mondraai het startschot gaf om meer mensen op te leiden voor de zorg en welzijn.. Op verschillende locaties wordt dit vormgegeven, ook met het concept van levenslang ontwikkelen. Niet alleen tot je 25ste maar je hele loopbaan scholing en ontwikkeling.

Stuk voor stuk unieke locaties waar studenten op inspirerende wijze hun toekomstige vakgebied kunnen kiezen, hierin worden opgeleid en Nederland en het bedrijfsleven beter zal worden bediend.

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.