Thomas Kandou (Serious Work) – Employer branding als onderscheidende factor in de oververhitte arbeidsmarkt

Serious Work foto horizontaal kopie
Op slechts 22-jarige leeftijd stapte Thomas Kandou de recruitmentwereld in met de oprichting van executive search agency, Serious Work. Nu, viereneenhalf jaar later is die wereld volledig veranderd. Het zijn niet langer de organisaties die personeel zoeken die het voor het zeggen hebben, maar de kandidaten. Kandou neemt ons mee in de ontwikkelingen.  


Kandou plaatst – samen met zijn team van vijf man- met Serious Work professionals op directieniveau in een breed pallet aan sectoren. Het bedrijf wordt hierbij als externe partij ingeschakeld voor complexe functies waarbij op traditionele wijze van recruitment geen juiste match wordt gevonden. Serious Work hanteert hierbij een gespecialiseerde insteek, waarbij ofwel op sectorniveau wordt gewerkt, ofwel op functies die niet branche specifiek zijn. “Interne recruiters zoeken personeel voor verschillende functies in alle bedrijfslagen. Wij richten ons enkel op het vinden van de meest passende directieleden, wat extra complexiteit met zich meebrengt. Hiermee verschuift het recruitment proces van generalistisch naar specialistisch”. Serious Work leidt hierbij al het personeel van A tot Z op, zodat de unieke werkwijze en het DNA van het bedrijf ten alle tijden de standaard is. 


Talent binnenhalen niet meer vanzelfsprekend

De afgelopen jaren is de recruitmentmarkt onderhevig geweest aan de grootste verandering in tijden: een machtswissel tussen vraag en aanbod. Waar organisaties voorheen een vacature online konden plaatsen en de sollicitaties binnenstroomden, zijn het nu de kandidaten met de sterkste onderhandelingspositie. “Kandidaten, voornamelijk diegenen tussen de 20 en 45 jaar oud hebben het voor het kiezen, dat was vier jaar geleden absoluut niet het geval”. 

Daarmee wordt employer branding, alle marketing en communicatie gerelateerde activiteiten die zijn bedoeld om nieuw talent aan te trekken, steeds belangrijker, vertelt Kandou, waarin de social media-activiteiten van bedrijven niet op de laatste plaats van belang zijn. “Goede employer branding kan het wervingsproces enorm bevorderen. Mogelijke toekomstige medewerkers weten allereerst van je bestaan af en hebben daarnaast op voorhand al een positief beeld gevormd over het bedrijf en de heersende cultuur. Zo zullen zij eerder geneigd zijn om te solliciteren en – ook niet onbelangrijk – maakt dat zij flexibeler in het onderhandelingsproces staan om de uiteindelijke match te creëren”.  


De correlatie tussen employer branding en hybride werken

Ook de toename in hybride werken ziet Kandou als een ‘game changer’ in zijn vakgebied en doet de concurrentie versterken. Waar drie kwartier aan reistijd als standaard radius gold – ook om een snelle toekomstige overstap naar een lokaal bedrijf tegen te gaan -, heeft de nieuwe basis van één tot twee dagen op kantoor werken deze radius een stuk verbreedt. Dit heeft zowel voor- als nadelen voor organisaties. Waar het aantal potentiële kandidaten voor openstaande posities binnen een bedrijf hierdoor zijn toegenomen, het deze groei ook voor het aantal opties voor de kandidaten die hierdoor kieskeuriger zijn geworden en kunnen zijn. “Met zoveel keuze doen kandidaten geen uitgebreide searches meer naar de bedrijven waar zij solliciteren, je kunt je immers niet verdiepen in alle bedrijven die een functie bieden die binnen jouw range en expertise vallen. Een ander aspect dat het belang van employer branding benadrukt.” 


Mee in de schaarste voor succes

De strijd om talent brengt logischerwijs ook een shift in het aanbod in salarissen met zich mee. Als Kandou op zijn eigen ervaring afgaat in het medior en senior segment, een stijging van maar liefst 30-40% in vier jaar. “Bied je voor dezelfde baan minder dan je concurrentie, dan verlies je kandidaten. Budgetten voor salarissen op directieniveau stijgen aan de lopende band en uiteindelijk zal je als organisatie wel overstag moeten gaan, executive functies zijn immers niet snel vervangbaar en kunnen het verschil maken tussen slagen en falen als bedrijf.” 


Digitaal vaardige recruiters winnen het spel

Door bovenstaande ontwikkelingen, gezamenlijk met de komst van LinkedIn, is recruitment een digitaal spel geworden. Bedrijven hebben via dit platform toegang gekregen tot een enorme hoeveelheid potentiële kandidaten en kandidaten tot bedrijven. “Door de komst en populariteit van LinkedIn staan up-to-date CV’s online. Aangevuld met informatie van andere social media kanalen zijn de juiste personen te extraheren. Recruiters die met de digitale tools de digitale footprints van personen naar boven weten te halen op alle kanalen die we nu tot onze beschikking hebben, winnen het spel”. 


Van eisen en wensen naar storytelling

Ten slotte zit succes in storytelling, vertelt Kandou, een vaardigheid die nog altijd (te) vaak wordt vergeten. “Op papier zetten wat een bedrijf verwacht en wat de kandidaat daarvoor terugkrijgt is onvoldoende. Enkel met een goed verhaal over wat het bedrijf uniek en aantrekkelijk maakt en wat samen gerealiseerd kan worden, zal je boven de concurrentie uitkomen”. Het hanteren van een objectieve lens, in de vorm van een externe recruiter kan hierbij het verschil maken. Hij gaat verder: “Een bekende organisatie komt nog weg met een basis vacaturetekst, maar wordt dit gekopieerd en aangepast door een lokaal mkb-bedrijf dan staat dit veelal gelijk aan 0 sollicitanten. Dit is vergelijkbaar met jezelf omschrijven; velen zullen dat lastig vinden omdat zij er te dicht bovenop zitten. Vertellen over wat een vriend of vriendin uniek maakt wordt daarentegen als gemakkelijker ervaren”. 

Het is duidelijk dat de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt een weerslag hebben op de werkwijze en innovatie in het recruitment vak en externe hulp inschakelen geen onnodige luxe is. Echter blijft de basis altijd hetzelfde vertelt Kandou: “Uiteindelijk gaat het erom of je de belangen van de betrokkenen ten alle tijden op de beste en meest reële wijze behartigt. Alleen dan realiseer je blije gezichten bij zowel de organisatie als het nieuw aangeschoven talent”.


 
BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Aaike van Vugt

CEO VSParticle

Aaike van Vugt, de visionaire CEO van VSPARTICLE, staat aan het roer van een baanbrekende verschuiving in de energiewereld. Zijn bedrijf, een spin-off van de TU Delft, heeft een innovatieve technologie ontwikkeld die de productie van groene waterstof niet alleen goedkoper en duurzamer maakt, maar ook aanzienlijk vereenvoudigt. Deze technologische vooruitgang is cruciaal om de klimaatdoelstellingen van 2050 te bereiken en de energietransitie te realiseren.

Met de Nanoprinter, een resultaat van zeven jaar intensief onderzoek en ontwikkeling, heeft Aaike het proces om elektro-katalytische membranen te vervaardigen – het hart van de waterstofproductie – getransformeerd. Deze uitvinding heeft de ontwikkeltijd van nanodeeltjes drastisch gereduceerd, van jaren naar uren, en de afhankelijkheid van het schaarse en dure iridium sterk verminderd.

Aaike’s doorzettingsvermogen en innovatieve aanpak hebben VSPARTICLE op de kaart gezet als een belangrijke speler in de energietransitie, met Zuid-Holland als het epicentrum van deze groene revolutie. Zijn werk heeft niet alleen de potentie om de chemische industrie te hervormen, maar ook om significante duurzaamheidswinsten te boeken in sectoren zoals logistiek en gezondheidszorg.

Door de grenzen van de huidige technologie te verleggen, heeft Aaike van Vugt zich ontpopt als een ware changemaker. Zijn Nanoprinter staat symbool voor de innovatieve geest van Nederland en belooft een nieuwe golf van duurzame ontwikkeling te ontketenen, die verder reikt dan de waterstofeconomie alleen.

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Roeland van Delden

CEO Leadax

Roeland van Delden staat bekend als een pionier in duurzame innovatie. Als CEO van Leadax heeft hij een revolutionaire stap gezet door afval te transformeren in waardevolle bouwmaterialen. Bijna zes jaar geleden introduceerde Leadax een volledig circulaire loodvervanger, gemaakt van het afval uit veiligheidsglas. Deze innovatie combineert veiligheid, duurzaamheid en kostenefficiëntie, waarmee het traditionele lood overbodig maakt.

Van Delden’s reis begon in 1999 bij Bitufa, het moederbedrijf van Leadax. Onder zijn leiding evolueerde het bedrijf naar een focus op duurzame producten en innovatie. Geïnspireerd door het Nationaal Grondstoffenakkoord van 2014, zag hij een kans om afval als grondstof te gebruiken en zo bij te dragen aan een circulaire economie.

Zijn toewijding aan duurzaamheid heeft Leadax diverse onderscheidingen opgeleverd, waaronder de ING Circulair Ondernemenprijs 2019 en de Nationale Ondernemersprijs 2023. Roeland is trots op het innovatieve DNA van zijn team en hun gezamenlijke inzet voor een groenere toekomst. Buiten zijn zakelijke prestaties deelt hij actief zijn visie op evenementen zoals de Big Improvement Day en werkt hij samen met academische instellingen om onderzoek en ontwikkeling in de sector te bevorderen.

Erwin Steijlen

Componist, Dichter & Performing Artist

Erwin heeft het grootste deel van zijn werkzame leven doorgebracht in de zakelijke wereld van de grote merken. Hij stond als een kunstenaar tussen de CEO’s en CFO’s van ‘s werelds meest iconische organisaties en producten. Met zijn Music First methode verbindt Erwin werelden: die van de (vaak harde) dagelijkse zakelijke realiteit met de wereld van dromen en gevoel. Voor hem zijn muziek en kunst verbinders, krachtige manieren om een boodschap over te brengen die mensen raakt, verbindt en altijd tot actie aanzet.

Kunstenaars, zoals Erwin, accepteren de realiteit niet zomaar en kijken anders naar de werkelijkheid. Ze verbinden met hun talent en dromen, en hun toekomstgerichte kunst maakt de wereld mooier. Erwin ziet muziek als de meest dagelijkse vorm van kunst en gelooft dat gedichten mensen heel direct en persoonlijk raken in hun gevoel. Deze twee instrumenten, naast het delen van kennis, zijn zijn creatieve krachten om mensen actief te inspireren en tot verandering aan te zetten.

Erwin omschrijft zichzelf als een ‘Creactivist’, een creatief activist. Dit zelfverzonnen woord vol lading geeft uiting aan zijn gevoel van verantwoordelijkheid: voor andere mensen, de Aarde en naar zichzelf toe. Het weerspiegelt zijn wens om zinvol om te gaan met de tijd die hij heeft en de wereld waarin hij leeft.

Ralph van Hessen

Initiatiefnemer Big Improvement Days
Mede-oprichter Winkelman en Van Hessen

In 1979 startten Ralph en zijn jeugdvriend Ton Winkelman een adviesbureau voor marketing en public relations: Winkelman en Van Hessen B.V. Meer dan 30 jaar was dit bureau een toonaangevend communicatieadviesbureau gevestigd in Den Haag. In 2007 werden ze verkozen tot beste werkgever van Europa in de communicatiebranche, in 2011 wonnen ze de ‘Gouden Giraffe’ en in 2015 werd Winkelman en Van Hessen uitgeroepen tot ‘Onderneming van het Jaar’.

In 2008 maakte Ralph van zijn droom werkelijkheid. De ‘Big Improvement Day’ ontstond vanuit de behoefte om positieve ontwikkelingen in Nederland onder de aandacht te brengen en te versterken. Al ruim 15 jaar lang komen de top van de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven op de derde dinsdag van januari samen om ‘Nederland B.V.’ een boost te geven.

Voor Ralph voelt ondernemen als een ontdekkingsreis en die ervaring deelt hij graag. Hij heeft een passie voor leren en is graag betrokken bij het leerproces van anderen. Hij wordt gelukkig van een rol als dagvoorzitter en van het geven van trainingen en workshops. Graag draagt hij nét dat extra steentje bij om te inspireren en aan te zetten tot actie. Zijn lijfspreuk is:

Dat elke slagboom op je weg,
Bij voorspoed of bij pech,
Al is hij lang, al is hij kort,
Een polsstok in je handen wordt.
En concurrentie zit zoals je vaak gelooft,
Heel geregeld in je hoofd,
Maar samenwerking zit heel apart,
Toch altijd in ons hart.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Irene Rompa

Dagvoorzitter BID2024

Irene Rompa is een psychologe met meer dan 15 jaar ervaring in de (deep)tech en startup/scale-up wereld in Nederland en de Verenigde Staten. Na haar afstuderen eind 2011 woonde Irene 3 jaar in de VS en leidde de uitbreiding van het Nederlandse bedrijf Dopper vanuit San Francisco. Bij terugkomst in Nederland eind 2015 werkte ze in en rond de Nederlandse startup-wereld in verschillende functies als ondernemend projectleider, oprichter of algemeen directeur.

Ze leidde tal van projecten van A tot Z, organiseerde kleine intieme bijeenkomsten maar ook grote internationale evenementen met honderden mensen. Ze startte campagnes en initiatieven om groepen mensen te motiveren hun gedrag te veranderen, zoals de ‘Koop Niets Nieuw-Maand’ en ‘Tevredenlander’. Men zou kunnen zeggen dat Irene ondernemend is in de zin dat ze denkt als een ondernemer, gewend is om de extra mijl te gaan, en weet dat ze de eindverantwoordelijkheid heeft voor resultaten.

Ze is erg enthousiast over het hosten en modereren van evenementen over allerlei onderwerpen, maar vaak gerelateerd aan tech, deeptech, startups, investeren, internationale betrekkingen, geopolitiek. Afgestudeerd als psychologe en gecertificeerd mediator helpt ze cliënten conflicten op te lossen. Elke twee maanden organiseert Irene een middag met opstellingen in Amsterdam.

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.