Susanne Baars

Founder Human Genome Foundation

Susanne Baars

Susanne Baars (1988; Harvard, WHO, Peking), genetisch onderzoeker en oprichter van de Human Genome Foundation. Susanne kwam er al vroeg achter dat er veel meer informatie over genomics voor handen is om levens te redden dan waarmee wordt gewerkt. Deze kennis zit momenteel opgesloten in geïsoleerde en gefragmenteerde databases van instanties. Haar missie: universele toegang tot kennis over ons DNA. En gebruik van de collectieve kracht van miljoenen unieke genomes in combinatie met complexe machine learning om wereld's meest dodelijke ziektes op te lossen. 

Om deze verandering te realiseren heeft Susanne de Global Human Genome Foundation opgericht; een internationale stichting met een ideologisch belang. Zij staan voor zelfbeschikking over genomic data en hebben een resolutie geschreven voor de United Nations. Om de verandering te creëren in de wereld die zij graag voor zich ziet heeft zij een social enterprise opgericht waarmee zij nu het eerste GLOBAL GENOMICS PLATFORM aan het ontwikkelen waarmee de wereldbevolking de sleutel tot zijn of haar DNA in handen krijgt. En mensen in staat stelt om binnen een beveiligde digitale omgeving hun genomic data te beheren, te delen en te matchen met andere mensen en wetenschappers wereldwijd. De missie is relevant voor iedereen, zowel de ontwikkelde landen als minder ontwikkelde landen. En iedereen kan door deel te nemen bijdragen aan het oplossen van ziektes. Maar vooral bijzonder relevant voor de 500 miljoen mensen met een (zeldzame) genetische aandoening en al onze dierbaren die wachten op nieuwe wetenschappelijke doorbraken.

Zij heeft een dubbele master in biomedische wetenschappen en Public Health Ethics. Susanne heeft stamcel onderzoek gedaan aan Harvard University, is onderzoekster geweest bij de Global Unit en Ethics department van de World Health Organisation in Geneve (Headquarters) en Peking University. In 2016 won Susanne de Sustainable Healthcare Challenge 2016 en heeft zij de Nederlandse overheid geadviseerd als adviseur in de Raad voor Volksgezondheid.  

Lees voor meer informatie: www.humangenomefoundation.org of contact haar persoonlijk: s.baars@humangenomefoundation.org