In 2024 past ruim 80% van het MKB een vorm van digitalisering toe. Deels gedreven door de miljoenen euro’s subsidie van de overheid, die erkent dat digitalisering binnen het Nederlandse MKB een noodzakelijkheid is geworden. Door de krapte op de arbeidsmarkt en een toenemend aantal ransomware-aanvallen is het namelijk belangrijker dan ooit om personeel efficiënt in te zetten en een robuuste digitale infrastructuur te hebben. Daarom kloppen steeds meer bedrijven aan bij ITR Connect, een Rotterdams softwarebedrijf met een sterke focus op digitalisering. Wij gingen in gesprek met Yasar Yigitturk, de oprichter van ITR Connect BV.
“Digitalisering biedt ondernemers in het MKB de mogelijkheid om hun bedrijf te transformeren, op te schalen en concurrerend te blijven in een steeds sneller veranderende zakelijke omgeving.” Dit vertelde Yigitturk ons, een jonge ondernemer wiens leven in het teken staat van het thema digitalisering. Na zijn masterscriptie over digitale transformaties ging hij aan de slag als managementconsultant bij KPMG. Twee jaar lang hielp hij daar grote publieke en private organisaties in hun reis naar operationele excellentie, maar kwam uiteindelijk toch bij het MKB terecht.
“Ik ben ITR Connect gestart omdat ik merkte dat de impact van digitalisering op het MKB het grootst is. In tegenstelling tot grote organisaties hebben zij vaak geen in-house tech- of innovatie team, waardoor ze veel kansen laten liggen.” Inmiddels is het bedrijf van Yigitturk gegroeid tot een team van 14 developers en analisten, en hebben ze al meerdere bedrijven geholpen om efficiënter te werken door middel van op maat gemaakte software. Ook onze eigen organisatie, de BID, geniet nu een maatwerk CRM systeem dat direct aansluit op al onze werkprocessen.
Maatwerk bedrijfssoftware, een logische stap
Software dient naadloos aan te sluiten op bedrijfsprocessen, in plaats van dat een bedrijf zijn processen zou moeten aanpassen aan de beschikbare software. Bedrijven die enkel blijven werken met standaard softwarepakketten ervaren vaak inefficiënties, beperkingen en problemen met schaalbaarheid. Yigitturk benadrukt tevens: “Je bedrijfsvoering is uniek, daar kan geen enkel kant-en-klaar softwarepakket tegen op. Het automatiseren van werkprocessen door middel van maatwerk software is daarom een fundamenteel onderdeel van elk digitaliseringstraject.”
Werken met software op maat kan bedrijven tientallen uren per week besparen. Toch begrijpt Yigitturk dat nog niet elke MKB’er de stap naar maatwerk heeft genomen: “Voor bedrijven is het moeilijk om te visualiseren wat voor impact digitalisering zou kunnen hebben, zeker als ze al jaren dezelfde werkwijze volgen.” Ook heerst bij veel bedrijven nog de misconceptie dat het bezitten van aangepaste bedrijfssoftware prijzig is: “waar maatwerk vóór de COVID-periode ondenkbaar was voor veel MKB’s, zorgt het tegenwoordig juist voor significante kostenbesparingen.”
Om de stap naar een maatwerk systeem zo laagdrempelig mogelijk te maken voor MKB’s heeft ITR Connect een uitgebreide functiebibliotheek opgebouwd met standaard modules die bestaat uit meer dan één miljoen regels softwarecode. Hierdoor kunnen de functionaliteiten van veel standaard CRM/ERP systemen vaak als startpunt voor maatwerkprojectenworden genomen. “Dit verlaagt de digitaliseringskosten voor onze opdrachtgevers aanzienlijk, zorgt een tijdige implementatie, garandeert een sterke ROI en draagt bij aan onze missie om zoveel mogelijk MKB’s te helpen aan een maatwerk systeem.” Voor bedrijven die de stap naar een maatwerk systeem te groot vinden, biedt ITR de mogelijkheid aan om een vrijblijvende “Workflow Quickscan” uit te voeren. Hierdoor kunnen individuele werkprocessen worden geïdentificeerd die de meeste baat zouden hebben bij automatisering.
Van brandjes blussen naar een zelfsturende organisatie
Maatwerksystemen zijn dankzij de functiebibliotheek van ITR al voor 80% gereed, elimineren de maandelijkse licentiekosten voor standaard softwarepakketten én sluiten naadloos aan op de bedrijfsvoering. Toch is de impact op de zachte kant vaak de grootste motivatie om een digitaliseringstraject te starten. Bedrijven zien digitalisering namelijk steeds vaker als een krachtig middel om een stimulerende werkomgeving te creëren met tevreden werknemers en een sterkere bedrijfsidentiteit, vertelt Yigitturk: “Dit komt doordat er dagelijks gewerkt kan worden vanuit een systeem dat zorgt voor een duidelijk taakverdeling, repetitieve taken minimaliseert, een einde maakt aan losse Excel-lijstjes, de interne communicatie optimaliseert en geen onnodige functies bevat.”
Naast de positieve impact op de zachte kant van organisaties, heeft ITR inmiddels bewezen dat gehele bedrijfsprocessen getransformeerd kunnen worden door Artificial Intelligence toe te passen. “Middels koppelingen met ChatGPT en Gemini openen we deuren naar operationele excellentie binnen het MKB die voorheen niet eens denkbaar waren.” Ook voor ondernemers biedt de flexibiliteit van maatwerk software (met AI koppelingen) veel mogelijkheden om een zelfsturende organisatie te realiseren die draait op data en tevreden werknemers. Zo kunnen ondernemers en directeuren zich weer focussen op de verdere groei van het bedrijf, in plaats van het blussen van brandjes.