“Voor studenten met ambitie.” Daarmee zet EuroCollege een heldere koers uit. De hogeschool onderscheidt zich niet alleen op het gebied van onderwijs, maar ook op het ontwikkelen van een mindset. Een diploma halen kan immers iedereen, maar jezelf ontwikkelen in hoe je werkt, denkt en presenteert, is van onschatbare waarde, aldus directielid Tjalie van de Walle. Wij spraken met hem over de visie van EuroCollege.
Familiebedrijf met een missie
De vader van Tjalie van de Walle nam 25 jaar geleden de hogeschool over van de vorige eigenaar, waardoor het werd omgevormd tot een familiebedrijf. Inmiddels neemt Van de Walle geleidelijk het stokje over van zijn vader, terwijl zijn moeder een belangrijke rol speelt in het vormgeven van het curriculum. Onder hun gezamenlijke leiding is EuroCollege de afgelopen decennia sterk gegroeid. De hogeschool heeft nu vier locaties – in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Groningen – waar meer dan 450 studenten worden opgeleid tot de ondernemers van morgen. Ook het aantal opleidingen is uitgebreid; naast de initiële focus op hospitality in de hotellerie en evenementen, biedt EuroCollege nu ook opleidingen aan in Business Entrepreneurship, Finance en Vastgoed.
Ondernemerschap als gedeelde noemer
EuroCollege specialiseert zich in het opleiden van ondernemend Nederland in de breedste zin van het woord. Ondernemerschap is hier niet alleen een studieonderwerp, maar een mindset die centraal staat in alles wat de hogeschool doet, vertelt Van de Walle. Hij benadrukt dat ondernemerschap het belangrijkste aspect is dat studenten meekrijgen tijdens hun studie. De 17 regels van succes van Napoleon Hill vormen daarbij de rode draad. Deze regels, zoals focus op positiviteit, het stellen van doelen en samenwerken, zijn ontstaan uit interviews met succesvolle ondernemers. “Onze studenten stellen andere vragen, zien kansen, hebben discipline en weten wat doorzetten en hard werken betekent. Bij ons is vijf dagen per week werken de norm – dat hoort bij de ondernemende mindset die wij koesteren,” aldus Van de Walle.
Nauwe samenwerking met het bedrijfsleven
Een andere belangrijke pijler van EuroCollege is de praktijkgerichtheid. Door meerdere stages gedurende de twee- of driejarige opleidingen, leren studenten hoe het er in de ‘echte wereld’ aan toegaat. Projecten in samenwerking met het bedrijfsleven voegen hier een nieuwe dimensie aan toe. Zo dragen studenten actief bij aan de organisatie van BID2025 en werken ze samen met Corendon aan een tussenjaarprogramma voor studenten op Curaçao. Deze nauwe band met het bedrijfsleven en evenementen zoals carrièremarkten en wervingsdiners zorgt ervoor dat studenten geschikte stages vinden en dat bedrijven tegelijkertijd toekomstig talent kunnen aantrekken nog voordat zij de arbeidsmarkt betreden.
Doorlopende innovatie
In een snel veranderende wereld moet ook het onderwijs continu meebewegen, stelt Van de Walle. Om studenten klaar te stomen voor de toekomst, vernieuwt EuroCollege elk jaar het curriculum. De vraag is steeds: welke nieuwe technologieën zijn relevant en welke vaardigheden blijven essentieel, zelfs in het tijdperk van automatisering? Daarom heeft EuroCollege onderwerpen als Artificial Intelligence en de ‘Art of Communication’ een vaste plek gegeven in het lessenpakket. “AI kan veel taken efficiënter maken, waardoor tijd bespaard wordt. Het is belangrijk dat studenten leren hoe ze technologie kunnen inzetten om zich te richten op wat écht belangrijk blijft,” legt Van de Walle uit. “Tegelijkertijd moeten zij zich ook sterk ontwikkelen in persoonlijke communicatie en presentatie, zodat zij voorbereid zijn op alle facetten van de moderne professionele wereld.”
Drie pijlers voor toekomstig succes
Met deze drie pijlers in het hart van de organisatie, is het geen verrassing dat EuroCollege al vele succesvolle ondernemers heeft voortgebracht en een gevestigde naam is binnen Nederland. Maar daar stopt het niet voor Van de Walle. Zijn doel is om de impact van EuroCollege op de volgende generatie nog verder te vergroten. Plannen voor uitbreiding naar steden zoals Eindhoven en zelfs internationaal, bijvoorbeeld met trainingen in Saoedi-Arabië, liggen in het verschiet. Zijn ambitie en ondernemende houding sluiten naadloos aan bij die van de studenten.
Ook de link met de Big Improvement Day (BID) wordt duidelijk: de reden waarom EuroCollege zich dit jaar officieel heeft aangesloten bij onze beweging. “BID en EuroCollege delen dezelfde kernwaarden,” legt Van de Walle uit. “Beiden geloven in een positieve benadering, het zoeken naar innovatie en samenwerking om het beste resultaat te bereiken. Deze gedeelde visie versterkt de boodschap die wij onze studenten willen meegeven.”