BID-Magazine

Virginia Yanquilevich (Dopper) – “Wij stellen continu de status quo ter discussie”

Waarom iets kopen terwijl je exact hetzelfde al hebt én van dezelfde kwaliteit? Dat dacht ook Dopper. Sinds 2010 zet dit bedrijf zich in om de single-use waterflessen één voor één te vervangen voor de inmiddels welbekende herbruikbare waterflessen. Zo werkt het bedrijf aan haar missie om plastic vervuiling tegen te gaan en te zorgen voor een schone en gezonde oceaan. Ofwel, de bron van onze zuurstof. Wij gingen in gesprek met CEO Virginia Yanquilevich. 

Yanquilevich sloot zich zes jaar geleden bij Dopper aan en werkt sindsdien dagelijks aan deze missie. En dat is nodig. Elke minuut wordt er namelijk één vrachtwagen vol afval in de oceaan gedumpt én gaat hetzelfde aantal plastic waterflessen over de toonbank. Dit, terwijl er in 95% van Europa perfect drinkwater uit de kraan stroomt en Nederland hierbij zelfs in de top vijf staat. Needless to say, dat het gebruik van herbruikbare flessen een enorme positieve impact kan maken. Het creëren van meer bewustzijn over deze feiten en het realiseren van gedragsverandering bij de consument, ziet Yanquilevich als haar belangrijkste taak. 

Alles is vooruitgang

Wanneer we haar vragen naar de Dopper’s improvements, vertelt ze dat alle activiteiten van haar en haar team van 62 personen sterk als vooruitgang kan worden gezien. “We staan nooit stil en stellen de status quo continu ter discussie. Of dat nou gaat om samenwerkingen, materialen, producten, marketing of ons eigen team. Dopper staat voor een duurzame movement, daar hoort een bedrijf in beweging bij”, aldus Yanquilevich. Deze werkwijze wordt ondersteund door onder meer de ‘buikpijnvraag-meeting’ die al ruim een jaar wekelijks wordt georganiseerd binnen het bedrijf. Hierin stelt het team zichzelf de moeilijke vragen: Wat kan er nog beter? Welk doel hebben we nog niet bereikt, terwijl we dit al wel op de planning hadden staan? En belangrijker nog: Hoe krijgen we dit dan wél voor elkaar? Vragen die zoals de naam aangeeft pijn kunnen doen, maar gesteld moeten worden om resultaat te boeken. 

De gewenste gedragsverandering die Dopper wil realiseren is op z’n zachts gezegd een uitdaging. Niet enkel zal de consument bewuster moeten worden van het probleem én de oplossing, ook de overheid speelt hier een grote rol in. “De perceptie van het water uit de kraan en de regelgeving is in ieder land verschillend”, vertelt Yanquilevich. “In Frankrijk moet bijvoorbeeld ieder gebouw per 300 mensen over een watertappunt beschikken. Een bewustere houding, waar Nederland een voorbeeld aan zou kunnen (of moeten) nemen. Dat vraagt logischerwijs om een andere lokale strategie”. Dopper zet zich daarom continue in om de meest duurzame, gecertificeerde herbruikbare flessen van verschillende materialen te bieden. Sinds vorig jaar heeft Dopper ook een innovatieve watertap die gebruikers exact vertelt welke positieve impact zij al hebben gemaakt – ook om het verhaal steeds effectiever te vertellen – afgestemd op het lokale niveau in de landen waar het bedrijf actief is. 

 

Samenwerking als enige sleutel om de planeet te redden

Alhoewel een team van over de 60 man groot klinkt en er momenteel teams worden opgezet voor verschillende lokale markten in Europa, geeft Yanquilevich aan dat een wereldprobleem niet op te lossen is door één bedrijf. “Samenwerking is niet één sleutel, maar de enige. En dat geldt niet alleen voor bedrijven met een soortgelijke missie. Het is cruciaal om uit je eigen bekende bubbel te stappen. Alleen dan kan echte impact worden gerealiseerd”. Dopper zet hier dan ook vol op in door te werken met zowel like-minded organisaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, als diegenen waarvoor dat niet geldt. Zo heeft het de handen ineen geslagen met bedrijven die bekend staan om hun duurzame missie zoals Tony’s Chocolonely, maar gaat Dopper verder dan dat met onder andere hotels, universiteiten, musea, voetbalclubs, grote retailers en supermarktketens. Ook worden regelmatig projecten zoals ocean cleanups georganiseerd of deelgenomen aan mooie initiatieven van anderen. “Ik hoop dat het geluid van de impact die door samenwerking kan worden gemaakt steeds luider zal gaan klinken en steeds meer organisaties en personen hun krachten gaan bundelen. Niet enkel op het gebied van duurzaamheid, maar voor een algehele mooiere wereld. Die wereld kan er komen, maar krijgen we alleen collectief voor elkaar”.  

Inmiddels zijn er al 16 miljoen flessen van Dopper verkocht. Daar is Yanquilevich met recht trots op omdat er hierdoor veel impact gemaakt is, evenals op het feit dat ze na meerdere commerciële rollen haar hart heeft gevolgd om de wereld een stukje mooier te maken. Toch kan het altijd beter. “De verkoop van de Doppers is een middel; niet het doel. Elke stap – en elke wissel van een plastic waterfles voor herbruikbare mét bewustzijn over het waarom – is er een in de goede richting. We zijn nog lang niet af van de plastic fles, maar uiteindelijk is de reis belangrijker dan de eindbestemming.”


 
Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.