You are here:

Jaap Heeringa (Boer & Croon) – Verbetering begint met de juiste persoon op de juiste plek

jaap-dag5-mg7755
Een master in Business Administration van de Vrije Universiteit Amsterdam en opleidingen in leiderschap en management aan Harvard Business School, IMD én INSEAD. Met zo’n trackrecord is het geen wonder dat de carrière van Jaap Heeringa (35) een vliegende start maakte. Zijn eerste betrekking was bij KPMG Nederland, gevolgd door managementfuncties onder andere bij Blokker. Ruim zes en een half jaar geleden besloot hij de stap naar Boer & Croon te maken, waar hij sinds januari CEO is. Daarnaast is hij CCO van de AB&C Groep, de holding waar Boer & Croon onder valt. Wij gingen met hem in gesprek. 

Doeners met denkkracht

Boer & Croon is een management- en adviesbureau voor zowel de private markt, als de publieke- en zorgsector. Onderscheidend is de aanpak van het bedrijf. Boer & Croon helpt klanten met de strategievorming, maar heeft een focus op de executie van de strategie. “Ieder bedrijf kent haar stip op de horizon. Daar ook daadwerkelijk terecht komen is makkelijker gezegd dat gedaan. Dat kost veel tijd, doorzettingsvermogen en doelgerichtheid. Wij zijn goed in de uitvoering en zetten plannen om in concrete acties. Alleen een goed businessplan is weinig meer dan een pak papier. De waarde van Boer & Croon is dat wij duurzaam resultaat leveren”, aldus Heeringa. “We zijn doeners met denkkracht, al sinds de oprichting in 1973.” 

Een bedrijf dat al zo lang bestaan ontkomt niet aan vernieuwing. Om dit te realiseren werd Heeringa bijna zeven jaar geleden aangenomen. Allereerst als manager, waarna hij doorgroeide tot lid van de directie en vervolgens tot CEO. Zijn visie die hij bij het bedrijf binnenbracht zorgde voor een vernieuwing – en daarbij verbetering – in cultuur en positionering. Zoals hij zelf aangeeft: “Het bedrijf was 44 jaar oud toen ik binnenkwam en nu 50 jaar jong”. 


Zet mensen in hun kracht

Voor deze ‘verjongingskuur’ kon Heeringa bogen op zijn opleidingen, praktische kennis en ervaring. De belangrijkste succesfactor is mensen in hun kracht zetten en de beste teams vorm geven. ‘De mensfactor’, zo noemt Heeringa dit. Hij laat zich hierin leiden door zijn intuïtieve mensenkennis. Zo werd menig keer vraagtekens gezet bij bepaalde medewerkers die hij aan wilde nemen omdat op papier hun vaardigheden niet overeenkwamen met het functieprofiel. Uiteindelijk bleken dit de grootste talenten te zijn. “Energie en motivatie; daar gaat het om. Het is dan enkel een kwestie van de ‘aan-knop’ vinden om het talent naar boven te halen.”

Dit start met twee vragen: ‘wat kan je goed’ en ‘wat wil je doen’. Deze aspecten komen lang niet altijd overeen en daarnaast heeft 80% van de personen geen besef waar hun talenten liggen. “Je kunt ergens nog zo goed in zijn, maar als je er geen energie van krijgt – of het je zelfs energie kost – kun je beter voor een andere weg kiezen. Er wordt een enorme hoeveelheid talent kleingehouden, terwijl anderen eigenlijk niet meer op hun plek zitten en geen voldoening halen uit hun werk. Dit omdraaien leidt tot de grote verbeteringen”. 

Naast goed luisteren om iedereen op de juiste plek te krijgen, is gehoord worden van belang. Een visie en cultuur moeten worden gedragen door iedereen in de organisatie. Dit maakt een continue focus op hetgeen waar naartoe wordt gewerkt cruciaal. “Benoem dit vaak, evenals gedrag en activiteiten die niet bijdragen aan de doelen. Dit laatste wordt nog te vaak overgeslagen. Een scherpe blik en coaching van de mensen om je heen moet altijd mogelijk zijn, voor alle lagen binnen het bedrijf. Uitentreuren herhalen waar we naar toe gaan en hoe we daar samen kunnen komen.”

 

Blijvende groei door flexibiliteit

Met Heeringa in het directieteam wist Boer & Croon de afgelopen jaren in alle drie de sectoren waarin zij actief is te groeien en haar positie op de markt te versterken. “Bedrijven vertrouwen ons en we hebben talloze grote transformatietrajecten begeleid. Dit willen we de komende jaren doortrekken”. Zo wil Heeringa als CEO de onderneming scherper positioneren als ‘trusted advisor’, een logische keuze voor oplossingen van managementvraagstukken. Kansen te over, want bedrijven die ook in de toekomst relevant willen zijn moeten flexibel zijn en zich aanpassen aan snel veranderende markten. “De reis van a naar b wordt complexer. ‘A’ zal altijd duidelijk zijn, maar ‘b’ verandert in een moving target. Daarmee wordt het werk dat wij doen bij Boer & Croon alleen nog maar belangrijker”.

 
BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.