You are here:

Virginia Yanquilevich (Dopper) – “Wij stellen continu de status quo ter discussie”

Vi_31052021_006 (8)
Waarom iets kopen terwijl je exact hetzelfde al hebt én van dezelfde kwaliteit? Dat dacht ook Dopper. Sinds 2010 zet dit bedrijf zich in om de single-use waterflessen één voor één te vervangen voor de inmiddels welbekende herbruikbare waterflessen. Zo werkt het bedrijf aan haar missie om plastic vervuiling tegen te gaan en te zorgen voor een schone en gezonde oceaan. Ofwel, de bron van onze zuurstof. Wij gingen in gesprek met CEO Virginia Yanquilevich. 

Yanquilevich sloot zich zes jaar geleden bij Dopper aan en werkt sindsdien dagelijks aan deze missie. En dat is nodig. Elke minuut wordt er namelijk één vrachtwagen vol afval in de oceaan gedumpt én gaat hetzelfde aantal plastic waterflessen over de toonbank. Dit, terwijl er in 95% van Europa perfect drinkwater uit de kraan stroomt en Nederland hierbij zelfs in de top vijf staat. Needless to say, dat het gebruik van herbruikbare flessen een enorme positieve impact kan maken. Het creëren van meer bewustzijn over deze feiten en het realiseren van gedragsverandering bij de consument, ziet Yanquilevich als haar belangrijkste taak. 

Alles is vooruitgang

Wanneer we haar vragen naar de Dopper’s improvements, vertelt ze dat alle activiteiten van haar en haar team van 62 personen sterk als vooruitgang kan worden gezien. “We staan nooit stil en stellen de status quo continu ter discussie. Of dat nou gaat om samenwerkingen, materialen, producten, marketing of ons eigen team. Dopper staat voor een duurzame movement, daar hoort een bedrijf in beweging bij”, aldus Yanquilevich. Deze werkwijze wordt ondersteund door onder meer de ‘buikpijnvraag-meeting’ die al ruim een jaar wekelijks wordt georganiseerd binnen het bedrijf. Hierin stelt het team zichzelf de moeilijke vragen: Wat kan er nog beter? Welk doel hebben we nog niet bereikt, terwijl we dit al wel op de planning hadden staan? En belangrijker nog: Hoe krijgen we dit dan wél voor elkaar? Vragen die zoals de naam aangeeft pijn kunnen doen, maar gesteld moeten worden om resultaat te boeken. 

De gewenste gedragsverandering die Dopper wil realiseren is op z’n zachts gezegd een uitdaging. Niet enkel zal de consument bewuster moeten worden van het probleem én de oplossing, ook de overheid speelt hier een grote rol in. “De perceptie van het water uit de kraan en de regelgeving is in ieder land verschillend”, vertelt Yanquilevich. “In Frankrijk moet bijvoorbeeld ieder gebouw per 300 mensen over een watertappunt beschikken. Een bewustere houding, waar Nederland een voorbeeld aan zou kunnen (of moeten) nemen. Dat vraagt logischerwijs om een andere lokale strategie”. Dopper zet zich daarom continue in om de meest duurzame, gecertificeerde herbruikbare flessen van verschillende materialen te bieden. Sinds vorig jaar heeft Dopper ook een innovatieve watertap die gebruikers exact vertelt welke positieve impact zij al hebben gemaakt – ook om het verhaal steeds effectiever te vertellen – afgestemd op het lokale niveau in de landen waar het bedrijf actief is. 

 

Samenwerking als enige sleutel om de planeet te redden

Alhoewel een team van over de 60 man groot klinkt en er momenteel teams worden opgezet voor verschillende lokale markten in Europa, geeft Yanquilevich aan dat een wereldprobleem niet op te lossen is door één bedrijf. “Samenwerking is niet één sleutel, maar de enige. En dat geldt niet alleen voor bedrijven met een soortgelijke missie. Het is cruciaal om uit je eigen bekende bubbel te stappen. Alleen dan kan echte impact worden gerealiseerd”. Dopper zet hier dan ook vol op in door te werken met zowel like-minded organisaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, als diegenen waarvoor dat niet geldt. Zo heeft het de handen ineen geslagen met bedrijven die bekend staan om hun duurzame missie zoals Tony’s Chocolonely, maar gaat Dopper verder dan dat met onder andere hotels, universiteiten, musea, voetbalclubs, grote retailers en supermarktketens. Ook worden regelmatig projecten zoals ocean cleanups georganiseerd of deelgenomen aan mooie initiatieven van anderen. “Ik hoop dat het geluid van de impact die door samenwerking kan worden gemaakt steeds luider zal gaan klinken en steeds meer organisaties en personen hun krachten gaan bundelen. Niet enkel op het gebied van duurzaamheid, maar voor een algehele mooiere wereld. Die wereld kan er komen, maar krijgen we alleen collectief voor elkaar”.  

Inmiddels zijn er al 16 miljoen flessen van Dopper verkocht. Daar is Yanquilevich met recht trots op omdat er hierdoor veel impact gemaakt is, evenals op het feit dat ze na meerdere commerciële rollen haar hart heeft gevolgd om de wereld een stukje mooier te maken. Toch kan het altijd beter. “De verkoop van de Doppers is een middel; niet het doel. Elke stap – en elke wissel van een plastic waterfles voor herbruikbare mét bewustzijn over het waarom – is er een in de goede richting. We zijn nog lang niet af van de plastic fles, maar uiteindelijk is de reis belangrijker dan de eindbestemming.”


 
BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.