Voor het vijfde jaar op rij is tijdens de Big Improvement Day (BID) de prestigieuze award voor ‘Meest Positieve Overheidsorganisatie van het Jaar’ uitgereikt. Dit jaar ging de prijs naar Bredata, een initiatief van de Gemeente Breda. Judith van Brussel, manager van Bredata, ontving de award uit handen van juryvoorzitter Mark Frequin.
De Big Improvement Day is hét jaarlijkse evenement waar topvertegenwoordigers van de overheid en het bedrijfsleven samenkomen met als doel positieve veranderingen in Nederland te belichten, stimuleren en versnellen. Om ook binnen de overheid aandacht te vestigen op positiviteit en innovatie, is in 2020 – samen met Mark Frequin, bestuurslid van de Vereniging voor Overheidsmanagement (VOM) – de verkiezing voor ‘Meest Positieve Overheidsorganisatie van het Jaar’ gelanceerd. Na het samenstellen van een shortlist door de jury* heeft het Nederlandse publiek in december 2024 gestemd en Bredata van de Gemeente Breda tot winnaar verkozen.
Bredata: digitalisering met oog voor de menselijke maat
Bredata is het masterplan digitalisering van de Gemeente Breda en heeft als doel om digitalisering in de stad op een verantwoorde en inclusieve manier te faciliteren. De visie richt zich op een toekomst waarin Breda in 2030 optimale digitale mogelijkheden biedt, met de menselijke maat als uitgangspunt.Het initiatief speelt een belangrijke rol in het ontwikkelen van digitale oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en het stimuleren van onderwijs en bedrijfsleven. Dit gebeurt via een strategie die uit vier pijlers bestaat: 1) Hardware – Het realiseren van een hoogwaardige digitale infrastructuur 2) Software – Het ontwikkelen van digitale toepassingen en diensten om de stad te verbeteren 3) Mindware – Het vergroten van kennis en vaardigheden van inwoners en bezoekers 4) Orgware – Het zorgvuldig inrichten van processen rondom dataverzameling, -gebruik en -uitwisseling
Sinds de lancering van het masterplan in juni 2020 heeft Bredata tientallen projecten gerealiseerd. Enkele voorbeelden hiervan zijn: veilige bedrijfsterreinen en infrastructuur met behulp van drones en AI, de Smart City Monitor, waarmee verkeers- en bezoekersstromen in kaart worden gebracht, en digitale oplossingen voor duurzame deelauto’s, slimme informatievoorziening voor studenten, groen- en waterbeheer en betere bereikbaarheid voor mensen met een beperking.Volgens juryvoorzitter Mark Frequin is Bredata uniek in zijn aanpak:
“Bredata heeft ervoor gezorgd dat Breda de meest digitaal inclusieve stad van Nederland is geworden. De gemeente redeneert niet vanuit zichzelf, maar vanuit de behoeften en mogelijkheden van inwoners. Het vooropstellen van de menselijke maat is vanaf het begin de kern van hun strategie geweest, en dat weten zij op bijzondere wijze waar te maken.”Judith van Brussel, manager van Bredata, reageerde enthousiast op de overwinning:
“Deze award is een enorme erkenning voor het harde werk van ons team en onze partners. We hebben vanaf het begin de ambitie gehad om digitalisering toegankelijk en mensgericht te maken, en dat dit nu landelijk wordt erkend, is een grote motivatie om op deze weg voort te gaan.”
Andere genomineerden
De andere genomineerden voor de award waren dit jaar: Topsport Haarlemmermeer, League of Extraordinary People (Rijksoverheid), Bes(t) 4 Kids (Bonaire), Klimaatneutrale stad Den Haag, Midden Utrecht Werkt Door, Maatwerkplaats (UWV), LVV Bonaire, Asielopvang Ter Apel (COA), Positieve overheidscommunicatie (Belastingdienst) en het Kadaster.