BID-Magazine

HET FUTURE-PROOF ORGANISEREN VAN MERKEN

Het belang van logistiek binnen marketingcommunicatie

Hoe zorg je dat jouw merk klaar is voor de toekomst? Laurens Hoekstra, managing partner / CSO bij NykampNyboer en oprichter van de VIM Group, biedt met zijn nieuwe boek ‘Future-proof your brand’ een gids. Marketingcommunicatie wordt hierbij verbonden aan logistiek: het organisatorische gedeelte. ‘Marketingcommunicatie is binnen een organisatie veelal de minst georganiseerde discipline, terwijl logistiek hier juist veel waarde aan kan worden toegevoegd, om zo de cirkel rond te krijgen en je merk future-proof te maken’, aldus Laurens Hoekstra. Hij licht drie belangrijke punten uit zijn gids toe.

Terug naar de tekentafel

Het future-proof maken van je merk begint bij het merk zelf. De laatste jaren was er sprake van corporate anorexia: organisaties hebben stilgezeten op het merk. ‘Ga terug naar de tekentafel en bepaal eerst wat je identiteit en purpose is. Organiseer vervolgens je merk hieromheen’, aldus Hoekstra. ‘Een merk is gebouwd op merkdragers die veelal afhankelijk zijn van hoe deze georganiseerd zijn – de logistieke kant’. Hij benadrukt hier het belang van het bedrijfsmatige onderdeel van marketing en geeft aan dat dit net zo goed georganiseerd zou moeten zijn als de rest van de kernprocessen van je organisatie zoals inkoop en finance. ‘Het merk wordt hierdoor ingebed in de organisatie. Dat is maximale bedrijfskunde aan de kosten- en omzet-, maar ook de organisatiekant.’ stelt hij. ‘Er bestaat een directe correlatie tussen hoe organisaties zijn georganiseerd en hoe het zich naar buiten manifesteert, naar je interne en externe stakeholders.’

Coherentie over consistentie

De laatste jaren vielen we van de ene in de andere innovatie. Denk aan Big Data, Internet of Things, VR en Robotisering. Deze en toekomstige ontwikkelingen zoals 5G, hebben een enorme impact op merken. De organisatie en het merk moeten op zo’n manier worden ingericht dat zij inspelen op alle veranderingen in de samenleving. Trial and Error, Agile werken en digitalisering zijn de kernwoorden. Flexibiliteit is volgens Hoekstra nodig om te kunnen blijven meespelen: coherentie over consistentie. Dit vertaalt zich ook door in de werkwijze en structuur van de organisatie. Continue leren en door ontwikkelen staan hierbij centraal. ‘Constante veranderingen vragen om enorme flexibiliteit en snelheid voor de organisatie en het merk’, geeft Hoekstra aan. Ook het aantrekken van gekwalificeerde medewerkers is hierbij van cruciaal belang. Medewerkers moeten de nieuwste innovaties kunnen selecteren en implementeren.

Meer vertegenwoordigers van het niet-sexy gedeelte van marcom

Hoekstra pleit voor meer vertegenwoordigers van het niet-sexy gedeelte van de marketingcommunicatie, de bedrijfsmatige kant. Onderwijs in Nederland zou zich hier veel meer op moeten richten. Het organiseren van merken en het inrichten van bedrijven wordt momenteel onderbelicht in het huidige onderwijs. Om dit besef aan te wakkeren, werkt VIM Group samen met de Universiteit van Twente en Erasmus Universiteit. ‘Het interne van een organisatie plaatje moet kloppen met het externe plaatje’ aldus Hoekstra. Bij zowel NykampNyboer als de internationale tak VIM Group combineert hij marketingcommunicatie en logistiek. Alle merkdragers worden onder handen genomen en future-proof georganiseerd, met het oog op de toekomst, innovaties en techniek.

Vernieuwing in het onderwijs op dit gebied is volgens hem hard nodig. Het gaat om het future-proof maken van marketingcommunicatie professionals en indirect het future-proof maken van Nederland. Om deze reden is hij lid van de Advisory Board van de Big Improvement Day: een dag waar het bedrijfsleven en overheden elkaar treffen en samenwerken om een nieuw ecosysteem te creëren.

Nederland moet innovatief blijven en een internationale rol blijven spelen in de toekomst, aandacht voor de logistiek in marketingcommunicatie mag hierin niet ontbreken!

 

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.