Waar de hype rondom geavanceerde technologieën als blockchain en robotisering steeds groter wordt, denkt Bas van der Veldt, CEO van AFAS Software, dat bedrijven zich eerst maar eens bezig moeten houden met het simpelweg automatiseren van hun bedrijfsprocessen. Door te focussen op de oplossingen van vandaag werkt AFAS aan de ontnuchtering van Nederland. “Waar veel organisaties zich blindstaren op ingewikkelde technieken als blockchain en robotisering, zou ik zeggen dat zij eerst naar hun huidige bedrijfsproces moeten kijken. Met slimme automatisering kunnen dit soort bedrijven al zo veel meer bereiken,” aldus Van der Veldt. Eerst investeren in slimme automatisering, daarna in robotisering en blockchain luidt het advies.
Meer doen met minder. Dat is in principe wat automatisering is. Door processen goed te automatiseren houden mensen tijd over en verlagen organisaties hun kosten. Welke onderneming wil waardevolle mensen in dienst die routinematig werk verrichten waardoor hun waarde niet optimaal wordt benut? Momenteel valt daar bij veel Nederlandse bedrijven nog heel wat winst te behalen. Met ‘boerenverstand’ zoekt softwarebedrijf AFAS uit Leusden naar manieren om administratieve bedrijfsprocessen te verbeteren door middel van automatiseringssoftware. AFAS past deze methode succesvol toe binnen de eigen organisatie. Zo werkt AFAS al 10 jaar zonder printers en werken ze met slechts 1 fte voor HR op ruim 400 medewerkers. Met een gemiddelde groei van 20% per jaar blijkt deze aanpak succesvol. “Ons doel is met zo min mogelijk te blijven groeien. Wij streven naar grootsheid in plaats van grootheid”, vervolgt Van der Veldt.
Niet groot maar groots
Organisaties als ABN AMRO zijn, volgens Van der Veldt, treurige voorbeelden van de slechte manier waarop men met automatisering én mensen omgaat. Het gevolg van een beleid waarbij men met te veel mensen een simpele dienst als bankieren aanbiedt, is dat er door de automatisering velen hun banen zullen verliezen. Dit terwijl het automatiseren van routinematige taken kansen biedt om de ‘slachtoffers’ hiervan zinvolle banen te geven en het werkplezier weer terug te brengen. “Het automatiseren van routinematige taken biedt megaveel kansen, maar wordt helaas slecht toegepast. Dat terwijl de oplossing te simpel voor woorden lijkt”, stelt Van der Veldt.
De wil om te automatiseren
Dat automatisering zo weinig wordt toegepast, heeft niks te maken met de moeilijkheid, vervolgt Van der Veldt. De bereidheid om het huidige bedrijfsproces te verbeteren, is van essentieel belang bij de toepassing hiervan. Volgens Van der Veldt denken veel organisaties dat ze vooral bezig moeten zijn met de ‘nieuwste’ technologieën, terwijl het huidige bedrijfsproces niet optimaal werkt. Hierdoor zien zij de mogelijkheden die ‘simpele’ automatiseringstechnieken kunnen hebben over het hoofd zien. “Je kunt pas optimaal gebruik maken van deze ‘nieuwe’ technologieën als de basis, het huidige bedrijfsproces, geoptimaliseerd en schaalbaar is.”
Moet je dan niet bezig zijn met innovatie? “Ja, zeker wel. Maar innovatie zit niet altijd in het gebruik van nieuwe technologieën. Kleinere organisaties als Knab en Bunq gaan hier naar mijn mening veel beter mee om. En juist door een stevig fundament heb je de ruimte om na te denken over hoe het beter en leuker kan.”
Geen loodgieter met een lekkend kraantje
Binnen AFAS neemt men geen voorbeeld aan andere organisaties maar zet men zelf de toon op het gebied van automatisering. “Wij willen zelf voorop lopen op het gebied van automatisering en daarmee onze klanten inspireren.” Als spreker deelt Van der Veldt zijn visie op verschillende gerenommeerde evenementen, waaronder de Big Improvement Day. Hij is van mening dat het verder ontwikkelen van hun automatiseringssoftware ook op de lange termijn zorgt voor een competitief voordeel. “Door ons te focussen op het automatiseren van administratieve bedrijfsprocessen, zijn wij ontzettend dichtbij het realiseren van ‘slimme’ automatiseringssoftware. Wanneer dat ons lukt zal dat ons uiteindelijk een voorsprong van 10/20 jaar geven op onze concurrentie”, concludeert Van der Veldt.