You are here:

Motivatie – 10 Tips

Bij het bereiken van je doelen zijn er altijd momenten waarop het even niet wilt lukken. Hoe ga jij hiermee om? In een nieuwe 10-Tip zorgt BID-organisator Ralph van Hessen ervoor dat jij vandaag nog aan de slag kan met een dosis extra motivatie!

 

#1 Visualiseer je doelen

Visualisatie is een wetenschappelijk bewezen manier om te helpen bij bij het verbeteren van prestaties. Door te visualiseren creëer je een mentaal plaatje van een toekomstige gebeurtenis en dit zorgt voor een verhoogde motivatie, coördinatie en concentratie. Hierdoor vormt visualisatie een krachtige manier om dichterbij het leven van je dromen te komen.

 

#2 Bepaal jouw missie

Volgens de bekende schrijver en spreker Simon Sinek, zou iedere organisatie, ondernemer of persoon altijd moeten beginnen met ‘waarom’? Het bepalen van een missie geeft richting aan de organisatie en motiveert de stakeholders. Hiermee zorgt men ervoor dat iedereen binnen de organisatie altijd richting hetzelfde doel werkt en deze nooit uit het oog verliest.

 

#3 Met wie ga je het meest om

De Amerikaanse ondernemer Jim Rohn zij ooit dat je het gemiddelde bent van de vijf mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt. Deze legendarische uitspraak slaat terug op de ‘law of averages’, de theorie die zegt dat het resultaat van iedere situatie het gemiddelde is van alle uitkomsten. Zorg ervoor dat jij je omgeeft met gemotiveerde mensen, dan heeft dit ook zijn uitwerking op jou!

 

#4 Stel dagelijkse doelen

Waar het hebben van een lange termijn doel uitstekend is, brengt het ook de neiging om uit te stellen met zich mee. De stap naar het ‘grote doel’ lijkt groot, maar door het op te delen in kleine doelen worden de stappen minder klein en zal het grote doel steeds dichterbij komen.

 

#5 Zijn jouw doelen SMART?

Een SMART-doelstelling is Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Deze doelstellingen geven richting aan de organisatie en maken daarnaast duidelijk wanneer deze doelen behaald moeten worden. SMART-werken is een hulpmiddel om de dagelijkse doelstellingen van de organisatie te bereiken.

 

#6 Vind een mentor

Zoek naar een persoon die daar is waar jij wilt komen. Een mentor kan voorzien in begeleiding, ondersteuning en kennis die nodig is om de stappen te nemen die nodig zijn om het doel te bereiken. Daarnaast zorgt deze ervoor dat je, ondanks tegenslagen, het doel op de lange termijn nooit uit het oog verliest.

 

#7 Stop met multitasken

Onderzoek heeft uitgewezen dat 40% van onze productiviteit verloren gaat tijdens het multitasken. Verder vormt multitasken ook een grote veroorzaker van stress. Het focussen op één taak tegelijk creëert rust en zorgt er daarnaast voor dat alle aandacht op die ene taak voorhanden wordt gefocust en verhoogt de productiviteit.

 

#8 Lees iedere dag

Veel grote ondernemers zoals Elon Musk, Bill Gates en Warren Buffet wijten een groot deel van hun succes aan het feit dat zij iedere dag lezen. Het lezen van andermans succesverhalen, praktische tips of wijze levenslessen zorgt ervoor dat jij nieuwe inspiratie vindt om de dagelijkse dingen beter aan te pakken.

 

#9 Maak gebruik van de ochtend

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen het productiefst zijn in de uren die direct volgen nadat zij wakker zijn geworden. Probeer er daarom voor te zorgen dat de meest urgente taken van de dag in de ochtend worden gedaan. Probeer daarnaast de meeste vervelende taken eerst te doen. Het duurt langer om de pan schoon te maken als deze aangekoekt is.  

 

#10 Beloon jezelf

Beloon jezelf voor iedere kleine of grote doelstelling die je hebt behaald. Iedere genomen stap is er één dichter naar het grote doel. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je van de beloning kan genieten, het zorgt ook voor de motivatie om de volgende stap nog sneller te nemen.