BID-Magazine

Sanquin: de constante zoektocht naar bloed

Elk jaar worden er ongeveer 20 duizend levens gered omdat 330 duizend mensen vrijwillig bloed doneren. Dit klinkt als een hoog getal, maar het is niet vanzelfsprekend. Vanuit non-profit organisatie Sanquin is er continue behoefte aan donors én manieren om nieuwe doelgroepen te bereiken. Het is niet alleen een zoektocht naar de juiste bloedgroepen, maar ook geslacht, leefstijl en afkomst spelen een rol. In onderstaand artikel legt Chantal van den Berg van Sanquin uit met welke uitdagingen de Nederlandse bloedbank dagelijks te maken heeft.

Donors werven

Het vinden van geschikte donors blijft een dagelijkse uitdaging voor Sanquin. Hier komt meer bij kijken dan op het eerste gezicht lijkt. Verschillende factoren, als geslacht, leefstijl en bloedtype, zijn van toepassing op de geschiktheid van een donor. In Nederland doneert 2% van de bevolking. De meerderheid van deze donaties, ongeveer 70%, komt van vrouwen, maar zij kunnen slechts twee tot drie keer per jaar doneren. Daarom is Sanquin ook voornamelijk op zoek naar mannen tussen de 18 en 35 jaar. Zij kunnen frequenter doneren dan vrouwen, namelijk maximaal vijf keer per jaar. Mannen zijn over het algemeen zwaarder en hebben vaak een wat hoger ijzergehalte waardoor een bloeddonatie minder impact heeft.

Een andere uitdaging is dat niet alle beschikbare donors ook geschikt zijn voor donatie. Niet alleen geslacht, maar ook leefstijl heeft invloed op de kwaliteit van het bloed, na het gebruik van bepaalde drugs mag bijvoorbeeld niet gedoneerd worden. Ook mensen met een verhoogd risico op het hebben van HIV zijn uitgesloten van donatie. De toegenomen populariteit van het maken van verre reizen is een beperkende factor. Van den Berg: ‘Mensen die bijvoorbeeld naar Thailand zijn geweest, zijn zeker zes maanden uitgesloten van donatie.’ Maar ook als je recentelijk een tatoeage hebt laten zetten word je zes maanden uitgesloten van donatie.

Bloedtypes

Daarnaast komt er meer kijken bij bloeddonatie dan het vaststellen van de bloedgroep: er zijn ook bloedtypes. Ter wereld zijn er ongeveer dertig verschillende bloedtypen, afhankelijk van herkomst. Het is van belang om bloed toe te dienen van een zo aansluitend mogelijk bloedtype, omdat dit beter wordt opgenomen in het lichaam. ‘Voor iemand van Surinaamse afkomst is bloed van het Surinaamse bloedtype het best,’ zegt Van den Berg. Bepaalde bloedaandoeningen komen vooral bij specifieke bevolkingsgroepen voor. Een voorbeeld hiervan is de sikkelcelziekte, die vooral voorkomt bij kinderen met een Creoolse achtergrond. Deze ziekte heeft ondraaglijke pijnen als gevolg. Om deze ziekte draaglijker te maken voor de patiënt vindt maandelijks een bloedtransfusie plaats, maar om in deze vraag te kunnen voorzien zijn meer donors nodig.

Nieuwe communities

Om potentiële donors te bereiken, probeert Sanquin steeds nieuwe manieren te vinden om te communiceren. Eerder dit jaar startte een campagne gericht op gamers, een groep die vaak wordt vergeten, maar wel precies de doelgroep is die Sanquin zoekt. Voor iedere community is een andere vorm van communicatie nodig. ‘Je moet de groepen echt overtuigen om zich aan te sluiten,’ zegt Van den Berg.

Juist dat gemeenschapsgevoel kan bijdragen tot het werven van nieuwe donors: als mensen om je heen bloed doneren, ben je zelf eerder geneigd dit ook te doen. Om die reden neemt Sanquin ook deel aan verschillende initiatieven zoals  de Big Improvement Day (BID) op 15 januari 2019. ‘Net als bij Sanquin wordt bij de BID een koppeling gemaakt tussen het bedrijfsleven, de overheid en non-profit organisaties. Dat maakt het een perfecte omgeving om samen met nieuwe partijen een positief gemeenschapsgevoel te creëren, wat weer vergelijkbaar is met onze donorgemeenschap,’ geeft Van den Berg aan.

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.