BID-Magazine

‘Als je niet tevreden bent met je werk, kun je gewoon wat anders doen.’ Interview met kunstenaar Ton Pret

Wat doe je precies?
Kort gezegd: het maken van kunst. Schilderijen, beelden, maar ook bijzondere objecten. Het maken van sustainable art vind ik leuk en belangrijk. Ik heb bijvoorbeeld een racewagen gemaakt van een rioolbuis. Ook heb ik stapels met Sourcy plastic flesjes in mijn huis liggen, ondanks dat ik geen idee heb wat ik ermee ga doen, maar het wordt wel wat. Ook maak ik bustes van giraffen en andere gekke dieren, en beschilder ik auto’s, jeans, t-shirts, koffers en kussens.

 

Wat is je passie in je leven?
Kunst is mijn grote passie, het voelt niet als werk. Elke dag is het een feest om als kunstenaar bezig te zijn. Zolang ik maar iets kan creëren. Ik verras mezelf vaak over de dingen die ik maak. Ik denk vaak over mezelf: ‘hoe heb ik dit nou weer gemaakt, wat ben ik geweldig’. Ik leef mijn droom. Afgezien van geld is dat rijkdom. Het gaat ook om vrijheid hebben. In mijn vorige leven had ik strakke agenda’s etc., nu heb ik vrijheid. Als ik een opdracht krijg dan weet ik nooit wanneer het af is. Niemand doet hier moeilijk over. Het sleutelen aan oude crossmotoren is ook een passie van mij. Oude dingen kopen en weer lopend maken. Dat doe ik vanaf mijn 8e, al 52 jaar lang en ik heb dit nooit losgelaten.

Hoe ben je tot de beslissing gekomen om je baan op te zeggen en kunstenaar te worden?
Als kind tekende ik al heel veel, op muren, doosjes etc. Dat waren dezelfde figuurtjes die ik nu teken. Op school werd gezegd dat deze figuren heel raar waren. Dus na de lagere school heb ik deze niet meer gemaakt. Ik kom uit de financiële wereld en was altijd heel druk bezig met werk. 21 jaar lang heb ik mijn baan met plezier volgehouden, maar op een gegeven moment zwakte dat af. Ik verdiende veel geld, maar ik zat tegen een burn-out aan en had het gevoel dat ik niets bereikte. Ik wilde iets creëren zodat ik kon zeggen: dit heb ik gemaakt. Plus, ik wilde mijn sociale leven weer terug. Ik heb ondertussen alle dingen die ik miste ingehaald en mijn hart gevolgd. Mijn werk als kunstenaar sloeg het eerste jaar gelijk aan. Ik werd meteen uitgenodigd te exposeren bij een tentoonstelling in Florence met 40.000 mensen.

Door wie of wat ben je geïnspireerd?
Door niemand behalve mezelf. Je moet in jezelf blijven geloven en volhouden. Er zijn geen kunstenaars die mij inspireren. Kunstenaars zijn nog valser dan zakenlieden in de financiële wereld, ze gunnen je echt niks, dat heb ik meerdere keren meegemaakt. Ik ben ontdekt in Amsterdam door een beroemde kunstenaar. Hij zei ‘ik ga je niks leren, ontwikkel jezelf maar.’ Hij bood mij een atelierruimte aan in zijn kasteel en goede verf. Het is een kunst om kunst te maken die mensen aanspreekt. Mijn kunst heeft veel positiviteit, want dat is wat mensen aanspreekt.

Waarom vind je de BID zo interessant?
Iedereen is zo enthousiast bij de BID, waardoor alle lezingen interessant zijn om bij te wonen. Tijdens de BID kwam ik in contact met veel zakenlieden die nu klanten van mij zijn geworden. Het was een heel geslaagd event voor mij, gezien mijn netwerk daardoor aanzienlijk groeit.

Waarom ben je bij de BID aangesloten en wat haal je hieruit?
Sfeer, positiviteit en de bijzondere mensen die ik heb ontmoet. Meestal duren lezingen en meetings te lang voor mij, maar op de BID vond ik de lezingen heel leuk en de tijd ging snel voorbij. Het BID programmaraaddiner vond ik wederom ook heel leuk. Hoe iedereen die betrokken is met de BID tegen bepaalde dingen aankijkt is verfrissend. Je gaat daardoor zelf ook anders naar dingen kijken. Door de BID ben ik een wetenschappelijke onderbouwing gaan geven, aan de kunst die ik maak.

Wat zijn jouw input en tips voor de BID?
Volgend jaar wil ik op het podium staan. Mijn boodschap zal zijn: als je niet tevreden bent met je werk, kun je gewoon wat anders doen. Ik ben de aangewezen persoon om daarover te vertellen, aangezien ik de omslag heb meegemaakt van de financiële wereld naar het kunstenaarschap. Ook is het leuk om verschillende klanten van mij mee te nemen in de BID, zoals Marcel Boekhoorn of Joop van den Ende. Mijn enige puntje van feedback is dat tijdens de lunch de broodjes beter verdeeld moesten worden.

BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.