You are here:

‘Als je niet tevreden bent met je werk, kun je gewoon wat anders doen.’ Interview met kunstenaar Ton Pret

Wat doe je precies?
Kort gezegd: het maken van kunst. Schilderijen, beelden, maar ook bijzondere objecten. Het maken van sustainable art vind ik leuk en belangrijk. Ik heb bijvoorbeeld een racewagen gemaakt van een rioolbuis. Ook heb ik stapels met Sourcy plastic flesjes in mijn huis liggen, ondanks dat ik geen idee heb wat ik ermee ga doen, maar het wordt wel wat. Ook maak ik bustes van giraffen en andere gekke dieren, en beschilder ik auto’s, jeans, t-shirts, koffers en kussens.

 

Wat is je passie in je leven?
Kunst is mijn grote passie, het voelt niet als werk. Elke dag is het een feest om als kunstenaar bezig te zijn. Zolang ik maar iets kan creëren. Ik verras mezelf vaak over de dingen die ik maak. Ik denk vaak over mezelf: ‘hoe heb ik dit nou weer gemaakt, wat ben ik geweldig’. Ik leef mijn droom. Afgezien van geld is dat rijkdom. Het gaat ook om vrijheid hebben. In mijn vorige leven had ik strakke agenda’s etc., nu heb ik vrijheid. Als ik een opdracht krijg dan weet ik nooit wanneer het af is. Niemand doet hier moeilijk over. Het sleutelen aan oude crossmotoren is ook een passie van mij. Oude dingen kopen en weer lopend maken. Dat doe ik vanaf mijn 8e, al 52 jaar lang en ik heb dit nooit losgelaten.

Hoe ben je tot de beslissing gekomen om je baan op te zeggen en kunstenaar te worden?
Als kind tekende ik al heel veel, op muren, doosjes etc. Dat waren dezelfde figuurtjes die ik nu teken. Op school werd gezegd dat deze figuren heel raar waren. Dus na de lagere school heb ik deze niet meer gemaakt. Ik kom uit de financiële wereld en was altijd heel druk bezig met werk. 21 jaar lang heb ik mijn baan met plezier volgehouden, maar op een gegeven moment zwakte dat af. Ik verdiende veel geld, maar ik zat tegen een burn-out aan en had het gevoel dat ik niets bereikte. Ik wilde iets creëren zodat ik kon zeggen: dit heb ik gemaakt. Plus, ik wilde mijn sociale leven weer terug. Ik heb ondertussen alle dingen die ik miste ingehaald en mijn hart gevolgd. Mijn werk als kunstenaar sloeg het eerste jaar gelijk aan. Ik werd meteen uitgenodigd te exposeren bij een tentoonstelling in Florence met 40.000 mensen.

Door wie of wat ben je geïnspireerd?
Door niemand behalve mezelf. Je moet in jezelf blijven geloven en volhouden. Er zijn geen kunstenaars die mij inspireren. Kunstenaars zijn nog valser dan zakenlieden in de financiële wereld, ze gunnen je echt niks, dat heb ik meerdere keren meegemaakt. Ik ben ontdekt in Amsterdam door een beroemde kunstenaar. Hij zei ‘ik ga je niks leren, ontwikkel jezelf maar.’ Hij bood mij een atelierruimte aan in zijn kasteel en goede verf. Het is een kunst om kunst te maken die mensen aanspreekt. Mijn kunst heeft veel positiviteit, want dat is wat mensen aanspreekt.

Waarom vind je de BID zo interessant?
Iedereen is zo enthousiast bij de BID, waardoor alle lezingen interessant zijn om bij te wonen. Tijdens de BID kwam ik in contact met veel zakenlieden die nu klanten van mij zijn geworden. Het was een heel geslaagd event voor mij, gezien mijn netwerk daardoor aanzienlijk groeit.

Waarom ben je bij de BID aangesloten en wat haal je hieruit?
Sfeer, positiviteit en de bijzondere mensen die ik heb ontmoet. Meestal duren lezingen en meetings te lang voor mij, maar op de BID vond ik de lezingen heel leuk en de tijd ging snel voorbij. Het BID programmaraaddiner vond ik wederom ook heel leuk. Hoe iedereen die betrokken is met de BID tegen bepaalde dingen aankijkt is verfrissend. Je gaat daardoor zelf ook anders naar dingen kijken. Door de BID ben ik een wetenschappelijke onderbouwing gaan geven, aan de kunst die ik maak.

Wat zijn jouw input en tips voor de BID?
Volgend jaar wil ik op het podium staan. Mijn boodschap zal zijn: als je niet tevreden bent met je werk, kun je gewoon wat anders doen. Ik ben de aangewezen persoon om daarover te vertellen, aangezien ik de omslag heb meegemaakt van de financiële wereld naar het kunstenaarschap. Ook is het leuk om verschillende klanten van mij mee te nemen in de BID, zoals Marcel Boekhoorn of Joop van den Ende. Mijn enige puntje van feedback is dat tijdens de lunch de broodjes beter verdeeld moesten worden.