You are here:

Publieksverkiezingen: meer dan een leuk feestje

Van Effies tot Televizier en van Website van het Jaar tot het mooiste natuurgebied van Nederland: verkiezingen zijn niet meer weg te denken. Marcel Demper, CEO van Vote Company, weet dit als geen ander. De marktleider in het organiseren en faciliteren van publieksverkiezingen zet zich al ruim negen jaar in voor bedrijven, brancheorganisaties, merken, media en de overheid om verkiezingen te introduceren, groot te maken onder de doelgroep én relevant te houden. Met klanten als Musical Awards, de KvK en NOC*NSF vroegen we Marcel naar publieksverkiezingen als uniek marketinginstrument en de do’s en dont’s. Want publieksverkiezingen zijn veel meer dan alleen een ‘leuk feestje’. 

Het organiseren van publieksverkiezingen doe je niet zomaar even, maar als het op de juiste manier wordt ingezet levert het veel op en werkt het in het voordeel in de marketing van een bedrijf of branche. Het grootste voordeel is de positiviteit die erbij komt kijken. Goede en vooral nieuwe initiatieven worden in het zonnetje gezet en de motivatie om te innoveren wordt geboost. Stuk voor stuk aspecten die het imago van een bedrijf of branche ten goede komt. Zeker als het gaat om het overbrengen van een maatschappelijke boodschap. Zo organiseert Vote Company de MS@Work Awards, waarbij aandacht wordt gevraagd voor mensen met een chronische ziekte als MS. Werkgevers en collega’s die ervoor zorgen dat MS-patiënten kunnen blijven werken worden beloond. Maar ook biedt de organisatie van een verkiezing voldoende kansen voor een hogere naamsbekendheid. Door eigen communicatie rondom het evenement, persaandacht én het aanspreken van de netwerken van genomineerden kun je op een andere manier onder de aandacht komen dan enkel de sales-gerichte aanpak én bereik je nieuwe doelgroepen. Klinkt interessant? Hieronder staan Marcel’s do’s en don’t als het gaat om de organisatie.

Terug naar de tekentafel
Iets wat veelal wordt vergeten bij de organisatie van publieksverkiezingen is het doel, en dat ieder jaar opnieuw. ‘Het is belangrijk om te ontdekken waarom je een verkiezing organiseert en wat ervoor nodig is om het te realiseren. Hier komt ook vernieuwing van de verkiezing om de hoek kijken: zijn er bijvoorbeeld nieuwe categorieën toe te voegen? Het kan bijvoorbeeld een must zijn voor de Gouden Televizier-ring om de categorie voor beste online-videoserie toe te voegen en ook influencers te nomineren. Door ieder jaar terug naar de tekentafel te gaan, blijft het concept scherp en voer je vernieuwing door waardoor de verkiezing ook echt relevant blijft”, aldus Marcel.

Intrinsieke motivatie
Naast het introduceren van en communiceren over de verkiezing om de bekendheid te verhogen en stemmen te werven, spelen genomineerden een cruciale rol. Zij willen winnen en zijn dus bij uitstek degenen die op basis van intrinsieke motivatie hun netwerk en het publiek kunnen aansporen om te stemmen. Als organisator is het hierbij vooral van belang dat zij de juiste tools aangereikt krijgen om dit te realiseren. Zo wordt de naamsbekendheid en groei van de verkiezing gestimuleerd. Vote Company biedt genomineerden bijvoorbeeld tips & tricks, maar ook banners die zij kunnen inzetten om het genomineerden zo makkelijk mogelijk te maken en betere resultaten te boeken.

Fraude tegengaan
Een volgende stap is het op de juiste manier omgaan met de stemmen. Want niets helpt een verkiezing én een imago meer om zeep dan fraude. Het tegengaan van meerdere stemmen vanuit één mailadres is nog gemakkelijk te counteren, maar ook bijvoorbeeld meerdere stemmen vanuit dezelfde persoon vanuit diverse mailadressen verpesten een eerlijke verkiezing. Hier komt de inzet van techniek om de hoek kijken. Meerdere systemen die verdachte of dubbele stemmen uit de resultaten filtert, in combinatie met vaak een handmatige check zijn de enige manier om fraude tegen te gaan.

Continue innovatie
Met nieuwe technieken die je om de oren vliegen, is het ook belangrijk om hierin mee te gaan met als doel om het stemmen zo makkelijk en efficiënt mogelijk te laten verlopen om zo te voorkomen dat stemmers afhaken. Eerder dit jaar introduceerde Vote Company bijvoorbeeld stemmen via WhatsApp, niet alleen makkelijk en gebruiksvriendelijk, maar ook staat dit garant voor het tegengaan van fraude – want per telefoonnummer kan maar één stem worden uitgebracht. Daarnaast zijn voice guided systemen in opkomst. “Om mee te gaan in deze ontwikkeling staat ook spraak gestuurd stemmen bij ons hoog op het lijstje en zijn we druk in ontwikkeling. In de loop van 2020 zal deze manier van stemmen mogelijk zijn.’’ Geeft Marcel aan. 

And the winner is..
Alhoewel de genomineerden en stemmers een verkiezing maken of breken, moet het evenement zelf natuurlijk ook vlekkeloos verlopen en zo interessant mogelijk zijn. Hierbij komt de juiste locatie, aankleding, catering en sfeer om de hoek kijken, maar zeker ook het programma en de betrokkenen. Wie reiken bijvoorbeeld de awards uit? In welke volgorde? Wat als de genomineerde niet aanwezig kan zijn? Welke vormen van entertainment kunnen het evenement naar de next level brengen? Hoe worden de winnaars bekend gemaakt en – niet te vergeten – hoe zorg je dat de juiste naam wordt genoemd? Met de juiste voorbereiding tot in de puntjes voorkom je blunders die alle marketingvoordelen van een verkiezing onderuithalen.