BID-Magazine

Publieksverkiezingen: meer dan een leuk feestje

Van Effies tot Televizier en van Website van het Jaar tot het mooiste natuurgebied van Nederland: verkiezingen zijn niet meer weg te denken. Marcel Demper, CEO van Vote Company, weet dit als geen ander. De marktleider in het organiseren en faciliteren van publieksverkiezingen zet zich al ruim negen jaar in voor bedrijven, brancheorganisaties, merken, media en de overheid om verkiezingen te introduceren, groot te maken onder de doelgroep én relevant te houden. Met klanten als Musical Awards, de KvK en NOC*NSF vroegen we Marcel naar publieksverkiezingen als uniek marketinginstrument en de do’s en dont’s. Want publieksverkiezingen zijn veel meer dan alleen een ‘leuk feestje’. 

Het organiseren van publieksverkiezingen doe je niet zomaar even, maar als het op de juiste manier wordt ingezet levert het veel op en werkt het in het voordeel in de marketing van een bedrijf of branche. Het grootste voordeel is de positiviteit die erbij komt kijken. Goede en vooral nieuwe initiatieven worden in het zonnetje gezet en de motivatie om te innoveren wordt geboost. Stuk voor stuk aspecten die het imago van een bedrijf of branche ten goede komt. Zeker als het gaat om het overbrengen van een maatschappelijke boodschap. Zo organiseert Vote Company de MS@Work Awards, waarbij aandacht wordt gevraagd voor mensen met een chronische ziekte als MS. Werkgevers en collega’s die ervoor zorgen dat MS-patiënten kunnen blijven werken worden beloond. Maar ook biedt de organisatie van een verkiezing voldoende kansen voor een hogere naamsbekendheid. Door eigen communicatie rondom het evenement, persaandacht én het aanspreken van de netwerken van genomineerden kun je op een andere manier onder de aandacht komen dan enkel de sales-gerichte aanpak én bereik je nieuwe doelgroepen. Klinkt interessant? Hieronder staan Marcel’s do’s en don’t als het gaat om de organisatie.

Terug naar de tekentafel
Iets wat veelal wordt vergeten bij de organisatie van publieksverkiezingen is het doel, en dat ieder jaar opnieuw. ‘Het is belangrijk om te ontdekken waarom je een verkiezing organiseert en wat ervoor nodig is om het te realiseren. Hier komt ook vernieuwing van de verkiezing om de hoek kijken: zijn er bijvoorbeeld nieuwe categorieën toe te voegen? Het kan bijvoorbeeld een must zijn voor de Gouden Televizier-ring om de categorie voor beste online-videoserie toe te voegen en ook influencers te nomineren. Door ieder jaar terug naar de tekentafel te gaan, blijft het concept scherp en voer je vernieuwing door waardoor de verkiezing ook echt relevant blijft”, aldus Marcel.

Intrinsieke motivatie
Naast het introduceren van en communiceren over de verkiezing om de bekendheid te verhogen en stemmen te werven, spelen genomineerden een cruciale rol. Zij willen winnen en zijn dus bij uitstek degenen die op basis van intrinsieke motivatie hun netwerk en het publiek kunnen aansporen om te stemmen. Als organisator is het hierbij vooral van belang dat zij de juiste tools aangereikt krijgen om dit te realiseren. Zo wordt de naamsbekendheid en groei van de verkiezing gestimuleerd. Vote Company biedt genomineerden bijvoorbeeld tips & tricks, maar ook banners die zij kunnen inzetten om het genomineerden zo makkelijk mogelijk te maken en betere resultaten te boeken.

Fraude tegengaan
Een volgende stap is het op de juiste manier omgaan met de stemmen. Want niets helpt een verkiezing én een imago meer om zeep dan fraude. Het tegengaan van meerdere stemmen vanuit één mailadres is nog gemakkelijk te counteren, maar ook bijvoorbeeld meerdere stemmen vanuit dezelfde persoon vanuit diverse mailadressen verpesten een eerlijke verkiezing. Hier komt de inzet van techniek om de hoek kijken. Meerdere systemen die verdachte of dubbele stemmen uit de resultaten filtert, in combinatie met vaak een handmatige check zijn de enige manier om fraude tegen te gaan.

Continue innovatie
Met nieuwe technieken die je om de oren vliegen, is het ook belangrijk om hierin mee te gaan met als doel om het stemmen zo makkelijk en efficiënt mogelijk te laten verlopen om zo te voorkomen dat stemmers afhaken. Eerder dit jaar introduceerde Vote Company bijvoorbeeld stemmen via WhatsApp, niet alleen makkelijk en gebruiksvriendelijk, maar ook staat dit garant voor het tegengaan van fraude – want per telefoonnummer kan maar één stem worden uitgebracht. Daarnaast zijn voice guided systemen in opkomst. “Om mee te gaan in deze ontwikkeling staat ook spraak gestuurd stemmen bij ons hoog op het lijstje en zijn we druk in ontwikkeling. In de loop van 2020 zal deze manier van stemmen mogelijk zijn.’’ Geeft Marcel aan. 

And the winner is..
Alhoewel de genomineerden en stemmers een verkiezing maken of breken, moet het evenement zelf natuurlijk ook vlekkeloos verlopen en zo interessant mogelijk zijn. Hierbij komt de juiste locatie, aankleding, catering en sfeer om de hoek kijken, maar zeker ook het programma en de betrokkenen. Wie reiken bijvoorbeeld de awards uit? In welke volgorde? Wat als de genomineerde niet aanwezig kan zijn? Welke vormen van entertainment kunnen het evenement naar de next level brengen? Hoe worden de winnaars bekend gemaakt en – niet te vergeten – hoe zorg je dat de juiste naam wordt genoemd? Met de juiste voorbereiding tot in de puntjes voorkom je blunders die alle marketingvoordelen van een verkiezing onderuithalen. 

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.