Paleis Soestdijk: een podium voor innovaties van Nederlandse bodem

Als één na grootste voedselexporteur van de wereld en koploper in hernieuwbare energie, is Nederland een voorloper als het gaat om innovaties die wereldwijd het verschil maken. Die innovaties zijn prachtige visitekaartjes in het buitenland, maar ook vliegwielen van onze economie en aanjagers van duurzaamheid en verbinding. Ondanks talloze unieke initiatieven, worden deze nauwelijks met het Nederlandse publiek gedeeld. Paleis Soestdijk brengt hier verandering in met het concept ‘Made by Holland’. Vanaf 2023 opent het historische landgoed haar deuren om het beste van innovatief en ondernemend Nederland een podium te geven.

Na het overlijden van prins Bernard en Prinses Juliana in 2004 zocht het kabinet een nieuwe bestemming voor Landgoed Paleis Soestdijk. Het Rijksvastgoedbedrijf organiseerde daarom een selectieprocedure waarbij het Made by Holland-concept, van de MeyerBergman Erfgoed Groep, uit in totaal 120 inzendingen werd verkozen tot trotse winnaar. 

Het concept van ontwikkeling en vooruitgang
De kern van het concept Made by Holland is om mensen te inspireren, innovaties te stimuleren en successen van eigen bodem te vieren. Er wordt een podium geboden aan de meest vernieuwende Nederlandse ideeën en initiatieven uit de kennis- en maakindustrie. Alles rond vier mondiale thema’s; water, agricultuur & voeding, energie en gezondheid. Het landgoed bestaat uit drie onderling verbonden deelgebieden; het Paleis, het Park en de Parade, met allen hun eigen kwaliteit en functies. Zo worden in het Paleis innovatielabs gecreëerd waar jongeren en volwassenen praktijkgericht kunnen leren en zijn in de historische stijlkamers van het Paleis presentaties te zien over de geschiedenis van het paleis en haar voormalige bewoners. Daarnaast is er ruimte voor conferenties en tentoonstellingen. Een voorbeeld van een initiatief dat in het Paleis aandacht zal krijgen is de Bangladesh Delta: een innovatie, opgezet door een Nederlands bedrijf, dat de zilte gronden in de delta geschikt maakt voor akkerbouw. Het uitgebreide aanbod maakt het concept geschikt voor een brede doelgroep. Van een unieke locatie voor bijeenkomsten en vergaderingen voor professionele bezoekers, studenten, tot een dagje uit voor het hele gezin. 

In 2023 zal Made by Holland de deuren openen voor haar publiek. De voorbereidingen daarvoor zijn al in volle gang. Frans van der Avert, directeur Paleis Soestdijk | Made by Holland: ‘’We zijn ben nu voornamelijk bezig met vooronderzoek. Zo bekijken we welke Nederlandse innovaties internationaal gote impact hebben en welke personen en partijen we willen betrekken bij de realisatie van ons concept. Omdat we hier het podium voor het beste van het beste van ondernemend Nederland gaan realiseren, zoeken wij ook de beste partners om dit tot stand te brengen. Denk aan universiteiten, ondernemingen, overheden, opleidingsinstituten. Daarnaast zijn de voorbereidingen voor de renovatie van Paleis Soestdijk in volle gang. Dit wordt voornamelijk gedaan door architecten en erfgoedspecialisten, maar ik denk graag met hen mee over de verschillende ruimtes en de indeling om het Made by Holland concept in dit prachtige monument, zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen.’’ 

Innovatieve initiatieven binnen de pijlers water, agricultuur & voeding, energie en gezondheid, kunnen zich aanmelden voor Made by Holland door te mailen naar info@paleissoestdijk.nl. 

 

BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.