You are here:

Paleis Soestdijk: een podium voor innovaties van Nederlandse bodem

Als één na grootste voedselexporteur van de wereld en koploper in hernieuwbare energie, is Nederland een voorloper als het gaat om innovaties die wereldwijd het verschil maken. Die innovaties zijn prachtige visitekaartjes in het buitenland, maar ook vliegwielen van onze economie en aanjagers van duurzaamheid en verbinding. Ondanks talloze unieke initiatieven, worden deze nauwelijks met het Nederlandse publiek gedeeld. Paleis Soestdijk brengt hier verandering in met het concept ‘Made by Holland’. Vanaf 2023 opent het historische landgoed haar deuren om het beste van innovatief en ondernemend Nederland een podium te geven.

Na het overlijden van prins Bernard en Prinses Juliana in 2004 zocht het kabinet een nieuwe bestemming voor Landgoed Paleis Soestdijk. Het Rijksvastgoedbedrijf organiseerde daarom een selectieprocedure waarbij het Made by Holland-concept, van de MeyerBergman Erfgoed Groep, uit in totaal 120 inzendingen werd verkozen tot trotse winnaar. 

Het concept van ontwikkeling en vooruitgang
De kern van het concept Made by Holland is om mensen te inspireren, innovaties te stimuleren en successen van eigen bodem te vieren. Er wordt een podium geboden aan de meest vernieuwende Nederlandse ideeën en initiatieven uit de kennis- en maakindustrie. Alles rond vier mondiale thema’s; water, agricultuur & voeding, energie en gezondheid. Het landgoed bestaat uit drie onderling verbonden deelgebieden; het Paleis, het Park en de Parade, met allen hun eigen kwaliteit en functies. Zo worden in het Paleis innovatielabs gecreëerd waar jongeren en volwassenen praktijkgericht kunnen leren en zijn in de historische stijlkamers van het Paleis presentaties te zien over de geschiedenis van het paleis en haar voormalige bewoners. Daarnaast is er ruimte voor conferenties en tentoonstellingen. Een voorbeeld van een initiatief dat in het Paleis aandacht zal krijgen is de Bangladesh Delta: een innovatie, opgezet door een Nederlands bedrijf, dat de zilte gronden in de delta geschikt maakt voor akkerbouw. Het uitgebreide aanbod maakt het concept geschikt voor een brede doelgroep. Van een unieke locatie voor bijeenkomsten en vergaderingen voor professionele bezoekers, studenten, tot een dagje uit voor het hele gezin. 

In 2023 zal Made by Holland de deuren openen voor haar publiek. De voorbereidingen daarvoor zijn al in volle gang. Frans van der Avert, directeur Paleis Soestdijk | Made by Holland: ‘’We zijn ben nu voornamelijk bezig met vooronderzoek. Zo bekijken we welke Nederlandse innovaties internationaal gote impact hebben en welke personen en partijen we willen betrekken bij de realisatie van ons concept. Omdat we hier het podium voor het beste van het beste van ondernemend Nederland gaan realiseren, zoeken wij ook de beste partners om dit tot stand te brengen. Denk aan universiteiten, ondernemingen, overheden, opleidingsinstituten. Daarnaast zijn de voorbereidingen voor de renovatie van Paleis Soestdijk in volle gang. Dit wordt voornamelijk gedaan door architecten en erfgoedspecialisten, maar ik denk graag met hen mee over de verschillende ruimtes en de indeling om het Made by Holland concept in dit prachtige monument, zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen.’’ 

Innovatieve initiatieven binnen de pijlers water, agricultuur & voeding, energie en gezondheid, kunnen zich aanmelden voor Made by Holland door te mailen naar info@paleissoestdijk.nl. 

 

BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.