Arno Nienhuis is Director bij LinkedIn Benelux en onderdeel van de BID community. Wij spraken hem over hoe hij bijdraagt aan de veranderingen op de arbeidsmarkt, de samenwerking met de BID, en het belang van jezelf blijven ontwikkelen.
Hoe is het om werkzaam te zijn bij LinkedIn?
“Ik vind het geweldig. De missie van LinkedIn: connecting people to opportunity, is inspirerend en motiveert mij persoonlijk, zeker in het huidige economische klimaat. We doen dit door onze 740+ miljoen leden over de hele wereld, en ruim 8 miljoen leden in Nederland, met elkaar te verbinden om mensen te helpen een baan te vinden, nieuwe vaardigheden te leren en hulp en ondersteuning te krijgen van onze professionele community. We werken samen met organisaties om hen te helpen talent aan te nemen en te ontwikkelen, maar ook om hun bedrijf een gezicht te geven en hun producten en diensten in de markt te zetten. Die positieve impact, op onze leden en klanten, maar ook op de getalenteerde mensen in mijn team, maken dat ik elke dag gemotiveerd ben.”
Waarom zijn jullie BID-partner geworden?
“Ik geloof heilig in de kracht van een goed netwerk, het is belangrijk om mensen met elkaar verbinden belangrijk is, daar kunnen alleen maar mooie dingen uit voort komen. Wat mij verder aanspreekt aan de BID is het sociaal maatschappelijke karakter. Wat ik daarmee bedoel is dat binnen de BID onderwerpen bespreekbaar worden gemaakt die de samenleving raken en vanuit de BID de dialoog wordt gevoerd hoe we sociaal maatschappelijk uitdagingen kunnen verbeteren of oplossen. Op een aantal van deze onderwerpen kunnen en willen wij graag bijdragen. Bijvoorbeeld omtrent “banencreatie en omscholen naar nieuwe beroepen.”
U zit zowel in de Werkgroep Onderwijs als het Vertrouwensdiner van de BID, wat zijn de ontwikkelingen?
“We hebben onlangs de uitdagingen op de huidige arbeidsmarkt besproken en hoe we mensen kunnen helpen wier banen kwetsbaar zijn als gevolg van de pandemie en de 4de Industriële Revolutie. Omscholing gaat hier een cruciale rol in spelen. Met de aanhoudende impact die COVID-19 zal hebben, is het zeer waarschijnlijk dat mensen een baan moeten vinden buiten hun huidige sector of functie. Wij kunnen mensen helpen door inzicht te bieden waar vacatures zijn, welke vaardigheden nodig zijn voor een succesvolle loopbaan en mensen helpen om een nieuwe uitdaging te vinden door nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.”
Hoe kan LinkedIn hier een rol in spelen?
“Onze data bieden waardevolle inzichten in real-time trends op de (inter)nationale arbeidsmarkt. We kunnen duidelijk identificeren waar vraag is naar mensen, de functies waar de meeste vraag naar is, en de vaardigheden waar bedrijven naar op zoek zijn.
We helpen professionals om de juiste connectie te maken – werkzoekenden hebben bijna 3 keer meer kan om een baan te vinden bij een bedrijf waar ze connecties hebben, en bij sollicitanten is de kans 4 keer zo groot om te worden aangenomen wanneer dat via hun netwerk kan lopen. Ook helpen we onze leden nieuwe vaardigheden op te doen, wat hun inzetbaarheid en de kans op het vinden van een baan verbetert. Zo hebben verschillende initiatieven in Nederland om werkzoekenden te helpen. Een voorbeeld daarvan is de samenwerking met Microsoft waarmee we bijna 1.000 uur aan gratis online leercursussen beschikbaar te stellen via opportunity.linkedin.com. Hier kunnen professionals hun technische hard skills verbeteren, zoals projectmanagement, programmeren en digitale marketing, maar ook essentiële soft skills, zoals emotionele intelligentie en het verbeteren van mentale veerkracht. Dat zijn cursussen die voor iedereen beschikbaar zijn.
Ook kunnen werkzoekenden gebruik maken van onze Career Explorer-tool – een interactieve tool om mensen te helpen banen te vinden die bij hun vaardigheden passen. Met behulp van LinkedIn-data kunnen werkzoekenden zien welke carrièrekansen ze hebben op basis van hun vaardigheden, welke aanvullende vaardigheden ze mogelijk nodig hebben en welke LinkedIn Learning cursus ze kunnen volgen om die op te doen.
Onze klanten helpen we om nieuwe talentpools te identificeren, de diversiteit van hun personeelsbestand te verbeteren, en ze inzicht te geven in vaardigheden die ze als bedrijf nodig hebben om futureproof te blijven. Daarnaast helpen we hun medewerkers bij- of om te scholen.”
Hoe zie je de toekomst?
“De uitdaging die bedrijven en ondernemers nu hebben door COVID-19 zijn legio. Op de middellange termijn ben ik positief. Belangrijk is dat we blijven leren en nieuwe vaardigheden eigen blijven maken. Meer dan tevoren. De grootste uitdaging is dat iedereen mee blijft ontwikkelen. Sectoren en banen veranderen voortdurend. De 4de Industriele revolutie is nu. Ik zie in de toekomst mensen meerdere carrières hebben in hun leven. Verschillende beroepen vervullen in verschillende sectoren actief zijn. Die verhalen moeten veel meer gedeeld worden om mensen te stimuleren anders naar hen arbeidskansen te kijken.
Is het nodig dat je je blijft ontwikkelen?
“Ja, dit heb je nodig. Het gaat allemaal om: always be learning, een growth mindset. Jezelf continu ontwikkelen is key. Zelf doe ik dit door veel te lezen, online cursussen te volgen of sessies bij te wonen waarbij je geïnspireerd wordt door anderen. In veel gevallen denk ik: hier móét ik meer van weten. Dan bijt ik me we weer vast in een onderwerp of vaardigheid. “De kunst is te ontdekken wat je echt interesseert – als je iets echt leuk vindt en je verdiept je erin, je investeert in jezelf, dan word je er ook goed in.”