BID-Magazine

Sportinnovator; innoveren met impact

In de spotlight: Eric van der Veen, specialist in sport, vitaliteit en innovatie. Op dit moment werkt Eric aan verschillende projecten waaronder Sportinnovator, HAN Master Sport- en Beweeg Innovatie, en Seppworks. Daarnaast is hij ook nog eens fanatiek hardloper, hockeyer, en vader. Zelf zit hij dus zeker niet stil. Sportinnovator zal jullie als BID-partner bekend voorkomen. Wij spraken Eric over de organisatie, de grootste uitdagingen van Nederland op sportgebied en natuurlijk over de BID.

Sportinnovator houdt zich – zoals de naam al zegt – bezig met innovatie in de sport in de breedste zin van het woord. Door het opzetten van innovatiecentra worden onderzoekers, ondernemers, overheden, en sportorganisaties samengebracht om rendabele innovaties te ontwikkelen voor het verbeteren van de (top)sport én heel Nederland vitaal te maken en te houden. In vergelijking met andere landen, is Nederland hierin een voorloper. Maar ook ons land heeft te maken met uitdagingen.

Corona en het belang van innovatie

Door het coronavirus en alle beperkende maatregelen wordt nog eens extra duidelijk hoe belangrijk innovatie is. Eric van der Veen: “Met gesloten sportscholen, verenigingen die maar deels open zijn en de vraag om binnen te blijven en thuis te werken, is voldoende bewegen en sporten nu voor iedereen lastig. Hoe hou je mensen actief? “Je mist je dagelijkse wandeling met collega’s en je gaat van de ene online meeting naar de andere. Kortom je zit erg veel”, zegt Van der Veen. “En dat is waar innovatie om de hoek komt kijken. De app Ommetje is bijvoorbeeld momenteel een van de meest gedownloade apps, naast de Teams-app natuurlijk”, voegt hij er met een knipoog aan toe.

Innovatiecompetitie

Daarnaast kunnen toeschouwers nu al maandenlang niet naar sportevenementen. Het is daarom van belang om innovaties te ontwikkelen om de stadions weer vol te krijgen. Sportinnovator heeft afgelopen zomer een innovatiecompetitie opgezet (SBIR) om ondernemers uit te dagen met slimme oplossingen te komen voor veilige binnensport en volle stadions. Denk bijvoorbeeld aan oplossingen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in sportscholen en stadions, slimme armbandjes voor contactonderzoek of sneltesten. Binnenkort worden de eerste pilots uitgevoerd bij test-events.

Liever gamen dan buitenspelen

Naast corona heeft Nederland te maken met een andere uitdaging op het gebied van bewegen. Kinderen van nu hebben een motorische achterstand vergeleken met die van 20 tot 30 jaar geleden. Dit komt voornamelijk doordat de jeugd minder beweegt. “Tegenwoordig zitten kinderen vaker binnen en gaan ze vaak liever een potje gamen dan buitenspelen”, stelt Eric vast. Met dit gegeven is Sportinnovator aan de slag gegaan. Dit heeft geleid tot verschillende innovaties die de huidige generatie kinderen verleidt om meer te bewegen en vaker naar buiten te gaan. “Een mooi voorbeeld is de Urban Dance Ground (UDG) in Utrecht, een social dancing concept in de buitenlucht. De dansvloer nodigt jongeren uit om in beweging te komen en elkaar te ontmoeten.”

Waarom de BID

“De BID inspireert met positieve initiatieven die Nederland verder helpen, toont wat er goed gaat, en zorgt voor connecties tussen partijen die elkaar anders lastig vinden – ook tijdens corona”. Eric gaat verder: “Voor Sportinnovator betekent dit dat wij niet alleen onze innovaties kunnen delen met een breed publiek, maar ook dat we in contact komen met nieuwe doelgroepen die ons nieuwe inzichten brengen en die daarmee bijdragen aan de vraagstukken die we willen oplossen. In ons jargon noemen we dat het quadruple helix-model. In de innovatieprojecten wordt nauw samengewerkt tussen gemeenten, bedrijven, sportinstellingen en wetenschappers. Wij geloven sterk in dit model om tot impactvolle innovaties te komen op het gebied van sport en bewegen. Bij de BID hopen we deze nieuwe contacten tegen te komen en enthousiast te maken voor onze aanpak”.

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.