BID-Magazine

Bibian Mentel & Edwin Spee winnaars BID Positivity Award 2021

Edwin Spee heeft namens Bibian Mentel en zichzelf de jaarlijkse Positivity Award van de Big Improvement Day (BID) in ontvangst mogen nemen. Met ruim 50% van de stemmen en een unanieme jury, maakt dit hen de meest positieve bekende Nederlanders van het afgelopen jaar. Hiermee lieten zij Mark Rutte, Bas Eenhoorn, Bas Smit en Beau van Erven Dorens achter zich.

Om positiviteit en initiatieven voor verbetering van bekend en onbekend Nederland aandacht te geven en te boosten, is twee jaar geleden de BID Positivity Award in het leven geroepen. De BN’er die zich het meest heeft weten te onderscheiden op het gebied van positiviteit, maatschappelijke impact en voorbeeldgedrag wordt hiermee in het zonnetje gezet. Met meer dan 50% van de stemmen en een jury die het unaniem eens was ging de prijs dit jaar naar de recent overleden snowboardkampioene Bibian Mentel en haar man Edwin Spee.  Afgelopen donderdag, 15 april 2021, nam Edwin de Positivity Award namens hen beiden in ontvangst van juryvoorzitter en oud-winnaar Ali B.

De twee waren de afgelopen jaren door hun mindset en hun inzet met de Mentelity Foundation een ware inspiratiebron. Ondanks Bibian’s langdurige strijd tegen verschillende vormen van kanker, bleef positiviteit, doorzettingsvermogen en liefde voor het stel de boventoon voeren. Middels de stichting werd deze mentaliteit doorgegeven aan kinderen en jongeren met een fysieke en mentale uitdaging om hen te motiveren om net zoals Bibian hun dromen na te jagen. Voor het eerst werd de Posivity Award dan ook uitgereikt aan een koppel.

Bibian heeft natuurlijk veel lof gehad en veel mensen geïnspireerd, maar achter elke moedige vrouw, staat een sterke man. Wat jij hebt gedaan en gelaten om haar te helpen met haar missie – jullie missie – is waarom jullie de prijs samen verdienen,” aldus Ali B tijdens de uitreiking. 

Ik ben enorm blij dat Bibian en ik dit jaar uitverkozen zijn tot meest positieve koppel van Nederland en ik ga er komend jaar dan ook alle schouders onderzetten om zo positief mogelijk 2021 af te sluiten en zoveel mogelijk mensen te motiveren om positief in het leven te staan,” aldus Positivity Award winnaar Edwin Spee.

Meest positieve bedrijf of non-profit organisatie & onbekende Nederlander.

Niet alleen bekend Nederland wordt met BID Positivity Awards in het zonnetje gezet. Ook zijn er dit jaar prijzen uitgereikt voor het meest positieve bedrijf of non-profit organisatie, en werd er massaal gestemd voor de genomineerden voor meest positieve onbekende Nederlander.

In de eerste categorie sleepte Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) award in de wacht. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca van de een op andere dag de deuren moest sluiten en ondernemers en hun personeel thuis kwamen te zitten. SVH besloot haar leermiddelen en lesmethodes gratis aan te bieden, waardoor thuiszittend horecapersoneel zo kon werken aan eigen hun vaardigheden en positiviteit in de branche werd gestimuleerd.

Het is heel gaaf dat wij een steentje bij hebben mogen dragen aan positiviteit in tijden van crisis, en dat wij personen hebben kunnen inspireren om tijd te nemen voor persoonlijke ontwikkeling. Dat SVH de award heeft gewonnen is echt een erkenning voor de hele branche die het heel zwaar heeft gehad,” aldus Ricardo Eshuis, directeur van SVH.

Daarnaast mag Mascha Struijk zichzelf de meest positieve onbekende Nederlander noemen. De continue stroom aan negativiteit rondom de jeugdzorg in Nederland zorgt ervoor dat zowel de personen die werkzaam zijn in deze branche, als de zorgkwaliteit zelf, negatief wordt beïnvloed. Met een website, boek, podcast en trainingen genaamd ‘Professional vanuit je hart’, werkt Mascha aan haar missie om de jeugdzorg liefdevoller en gelijkwaardiger te maken door professionals (meer) vanuit hun hart te laten werken.

Iedereen 5% meer liefde en lef, dan hebben we morgen een mooiere jeugdzorg,” aldus Mascha Struijk.

In totaal zijn er meer dan 30.000 stemmen uitgebracht in de verschillende categorieën van de BID Positivity Awards.

Vakjury Prijzen

Naast de eerdergenoemde winnaars, hebben drie andere inspiratiebronnen de aanmoedigingsprijzen van de vakjury gewonnen. Akif Andal, Soufiane Elazizi, en de architect van de Palaverbox, Eric van Pelt, mogen zich de winnaars noemen door het grote aantal stemmen die ze hebben gekregen en het oordeel van de vakjury. De jury bestaat uit Ali-B, Arko van Brakel, Gerard van den Broek, Dorine Burmanje, Joop Drechsel, Souad El Markhous, Arno Nienhuis, Herman Zondag, Bart de Vries, en Ralph van Hessen.

Over de Big Improvement Day

De Big Improvement Day (BID) is in 2008 door Ralph van Hessen geïnitieerd vanuit de behoefte om positieve ontwikkelingen in Nederland te belichten en verder te brengen. Sindsdien komt de top van Nederland ieder jaar op de derde dinsdag van januari samen voor de meest positieve dag van het jaar. Met deze omschrijving konden awards voor personen en bedrijven die positiviteit in Nederland stimuleren niet uitblijven. In 2019 werden de eerste BID Positivity Awards uitgereikt aan de 1) meest positieve bekende Nederlander, 2) meest positieve onbekende Nederlander en 3) meest positieve bedrijf of non-profitorganisatie.

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.