BID-Magazine

Hoe de businesswereld Van Ass een sterkere coach maakte.

LEUSDEN  19-05-2021  BID BIJEENKOMDT AFAS THEATER, FOTO JOS V LEEUWEN . BID-V HESSEN
Paul van Ass, een naam die zeker de sportliefhebbers zullen kennen. Hij speelde namelijk niet alleen in de Nederlandse hockeyhoofdklasse, ook wist hij als bondscoach de Nederlandse hockeymannen naar de finale van de Olympische Spelen van 2012 te krijgen. Maar wanneer we hem vragen zichzelf voor te stellen begint hij over het zelfstandig ondernemerschap. Al op 28-jarige leeftijd nam hij zijn eerste bedrijf over, waarna er vele volgden. Twee schijnbaar tegenovergestelde carrières die in werkelijkheid veel meer raakvlakken hebben dan gedacht. Veel lessen uit het ondernemerschap en obstakels waar hij in het bedrijfsleven tegenaan liep, zorgen juist voor zijn coaching succes; in de sportwereld en in zijn coaching bedrijf 2KNOWHOW. Wij spraken van Ass voor de BID krant.
De enige zekerheid is het vertrouwen in jezelf.

Als ondernemer leerde Van Ass om sterk in z’n schoenen te staan, de voornaamste voorwaarde voor het bekleden van de rol als goede coach. Hij vertelt dat de definitie van coach stamt van het Franse woord voor koets. Oftewel; een persoon van a naar b brengen. Je bepaalt het doel en begeleidt de weg daarnaartoe; jij moet ervoor zorgen dat de koets blijft rijden en eventuele gevaren uit de buurt blijven. Net als zelfstandig ondernemer ben jij uiteindelijk degene die ja of nee moet zeggen. Van Ass benoemt de ‘ik-sterkte’; vertrouwen in jezelf en achter je beslissingen staan, ondanks twijfel van anderen, is een must. Wel zal die sterkte in verschillende maten worden ingezet. Is het tijd om iedereen te horen voordat er een beslissing wordt gemaakt? Of is het tijd om direct het voortouw te nemen en knopen door te hakken? Een goede leider of coach weet om te gaan met die behoeftes van het team.

Een andere parallel met de sportwereld? ‘Alleen ga je het hardst, samen kom je het verst,’ aldus van Ass. Waar dit zeker in teamsport logisch is – personen worden immers op de positie gezet waar zij het beste kunnen performen – is dit iets wat in de businesswereld nog wel eens wordt vergeten. Je kunt zelf nog zo hard werken, maar in bepaalde aspecten zijn anderen simpelweg beter. Die personen om je heen verzamelen die je het werk uit handen nemen maakt je niet zwakker, maar juist sterker, vindt Van Ass. Uiteindelijk wordt resultaat behaald door de productiviteit, kennis en kunde van anderen.

Alleen urgentie zorgt voor verandering.

Ook leerde zijn ondernemers carrière Van Ass over sociologie en de menselijke psyche. Zo werd door zijn focus op bedrijfsovernames en reorganisaties duidelijk dat mensen in de basis tegen verandering zijn, tot dat de situatie niet meer houdbaar is. Van Ass werd ingevlogen wanneer verlies omgezet moest worden in winst om faillissement tegen te gaan. Niet veranderen had grote consequenties en deze urgentie zorgde ervoor dat personeel bereid was om te veranderen. Wanneer er wordt gedacht ‘het gaat toch goed zo? Waarom moet het nog beter?’ zal je niemand meekrijgen in jouw plannen, hoe goed die ook kunnen zijn.

Voldoen aan individuele behoeftes.

Daarnaast leerde hij dat motivatie sterk afhankelijk is van de specifieke basisbehoeftes van personen en eigen doelen. Bij sport is de missie duidelijk, de beste versie van jezelf halen en de top bereiken, maar ditzelfde geldt voor het bedrijfsleven en medewerkers. Wanneer iemand bijvoorbeeld een sterke behoefte heeft aan autonomie, maar werkt bij een corporate met hiërarchische structuur, dan gaat dat vroeg of laat knellen. Dat dit in het bedrijfsleven alsmaar duidelijker wordt, vindt Van Ass een mooie ontwikkeling. Waar het vroeger het doel kon zijn om CEO te worden van wat voor bedrijf dan ook, is er de laatste jaren een evolutie gaande richting purpose. Ook voor de medewerkers die zich willen vinden in de missie van het bedrijf. Dat ziet Van Ass ook in zijn coaching bedrijf: “Medewerkers brengen hun hoofd én hart mee naar hun werk.”.

Sociaal contact als belangrijkste menselijke waarde.

Na jaren van hard werken en geld ondervond Van Ass in levenden lijve dat sociaal contact de meest belangrijke menselijke waarde is. ‘Je kunt wel met jouw eigen helikopter naar je privéjet reizen met als eindbestemming jouw eigen afgelegen vakantiehuis, maar vroeg of laat zal je beseffen dat je wereld daar alleen maar kleiner van wordt,’ vertelt hij. Met dit inzicht verschoof de businesswereld op zijn 42ste naar de achtergrond en het coaching vak naar voren: een tegenovergestelde wereld als het aankomt op emoties en sociaal contact. In de sport heeft een uitgebreide CV of veel geld op de bank geen waarde. Als je de sporters niet kunt motiveren en stimuleren, dan ben je niets waard. De menselijke interactie is in die wereld veel puurder. Je moet bloot gaan als coach en in kunnen spelen op de persoon die voor je zit; met persoonlijke kwetsbaarheden, -doelen en belevingswereld. En dat kan volgens Van Ass alleen maar met ervaring op zak. Denk maar aan een 16-jarige die een lied zingt over liefdesverdriet; hoe mooi het ook klikt, het zal nooit hetzelfde effect hebben als een ouder iemand die het heeft meegemaakt het zingt. Alleen dat laatste komt écht binnen.

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.