Technologie staat aan de basis van innovatie. De juiste inzet kan niet alleen voor meer gemak zorgen voor de gebruikers, ook heeft het de potentie om de wereld slimmer, veiliger en duurzamer te maken. Precies dat is de missie van NXP, en de directeur van de Nederlandse tak, Maurice Geraets. Wij gingen met hem in gesprek.
Of het nou gaat om je telefoon, je auto of elk ander elektronisch apparaat. Zonder chips werken ze niet. Dit is het vakgebied en specialisme van NXP, een met trots een Nederlands bedrijf dat is uitgegroeid tot een van de internationale marktleiders met meer dan 31.000 medewerkers in 30 landen. De chips van het bedrijf worden intern ontwikkeld en geproduceerd waarna ze worden geïntegreerd in producten en machines in de automotive-, industriële en IoT- mobiele en communicatiebranche.
Geraets is hierbij directeur van de Nederlandse tak van het bedrijf. Waar zijn collega zich bezig houdt met de interne organisatie, is het aan Geraets de taak om de externe wereld te enthousiasmeren over het bedrijf en producten en de belangen te behartigen. Hiervoor heeft hij veel contact met universiteiten en andere bedrijven om hen de mogelijkheden van de chips te tonen voor innovatie, maar ook met overheden en ministeries en neemt hij deel aan economische missies om de positie van Nederland internationaal te versterken en bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke kwesties.
Een persoonlijke bijdrage voor groei
Waar verbinden, oplossingen zoeken en actie ondernemen centraal staan in Geraets werk, is hier ook direct de rol van de Big Improvement Day terug te vinden. Hij geeft aan tijdens het jaarlijkse grootse evenement, maar zeker ook tijdens de vele diners, in contact te komen met talloze interessante personen uit het bedrijfsleven en de overheid, met eenzelfde missie; innoveren voor vooruitgang.
De komende tijd verwacht hij zich voornamelijk bezig te houden met geopolitiek. De wereldwijde spanningen die de afgelopen jaren zijn ontstaan, brengen een negatieve economische impact met zich mee in de vorm van bijvoorbeeld exportbeperkingen en hebben daarnaast invloed op de rol van Europa op het internationale speelveld. Het is Geraets doel om – zeker ten opzichte van China en Amerika– ons land en continent verder op de kaart te zetten en de positie te versterken waardoor een sterkere onderhandelingspositie zal ontstaan voor internationale business. Een uitdaging die Geraets graag aangaat.
Naast mondiale uitdagingen, richt hij zich ook op innovatie binnen Nederland om bij te dragen aan een oplossing voor en verbetering van maatschappelijke vraagstukken. Een voorbeeld hiervan is de opkomst van de elektrische auto. Slimme connectiviteit zorgt hierbij voor de meest efficiënte rij-ondersteunende functies, waardoor de veiligheid toeneemt en zelfs het stroomverbruik verminderd kan worden. Daarnaast noemt Geraets een ander voorbeeld binnen de automotive branche: rekeningrijden. Nederland heeft opnieuw de ambitie om van vaste belastingen, naar een prijs per kilometer te gaan. Wél de ambitie, maar nog niet de juiste technologie om het te realiseren. Logischerwijs zijn rijders die weinig kilometers maken en zo uitkomen op een kostenbesparing voor. De juiste technologie kan het andere gedeelte overhalen door te sturen op gedrag en door een betere spreiding te zorgen voor minder files. Meedenken over de mogelijkheden van techniek en innovatie om in behoeftes tegemoet te komen en dit in begrijpelijke taal uitleggen zodat zijn gesprekpartner er ook daadwerkelijk iets mee kan is waar Geraets energie uithaalt. Kortom: een persoonlijke bijdrage leveren, of dit nou is op zakelijk vlak of maatschappelijk.