BID-Magazine

Technologische innovatie voor een slimmere, veiligere en duurzamere wereld.

Maurice Geraets foto

Technologie staat aan de basis van innovatie. De juiste inzet kan niet alleen voor meer gemak zorgen voor de gebruikers, ook heeft het de potentie om de wereld slimmer, veiliger en duurzamer te maken. Precies dat is de missie van NXP, en de directeur van de Nederlandse tak, Maurice Geraets. Wij gingen met hem in gesprek.

Of het nou gaat om je telefoon, je auto of elk ander elektronisch apparaat. Zonder chips werken ze niet. Dit is het vakgebied en specialisme van NXP, een met trots een Nederlands bedrijf dat is uitgegroeid tot een van de internationale marktleiders met meer dan 31.000 medewerkers in 30 landen. De chips van het bedrijf worden intern ontwikkeld en geproduceerd waarna ze worden geïntegreerd in producten en machines in de automotive-, industriële en IoT- mobiele en communicatiebranche.

Geraets is hierbij directeur van de Nederlandse tak van het bedrijf. Waar zijn collega zich bezig houdt met de interne organisatie, is het aan Geraets de taak om de externe wereld te enthousiasmeren over het bedrijf en producten en de belangen te behartigen. Hiervoor heeft hij veel contact met universiteiten en andere bedrijven om hen de mogelijkheden van de chips te tonen voor innovatie, maar ook met overheden en ministeries en neemt hij deel aan economische missies om de positie van Nederland internationaal te versterken en bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke kwesties.

Een persoonlijke bijdrage voor groei 

Waar verbinden, oplossingen zoeken en actie ondernemen centraal staan in Geraets werk, is hier ook direct de rol van de Big Improvement Day terug te vinden. Hij geeft aan tijdens het jaarlijkse grootse evenement, maar zeker ook tijdens de vele diners, in contact te komen met talloze interessante personen uit het bedrijfsleven en de overheid, met eenzelfde missie; innoveren voor vooruitgang.

De komende tijd verwacht hij zich voornamelijk bezig te houden met geopolitiek. De wereldwijde spanningen die de afgelopen jaren zijn ontstaan, brengen een negatieve economische impact met zich mee in de vorm van bijvoorbeeld exportbeperkingen en hebben daarnaast invloed op de rol van Europa op het internationale speelveld. Het is Geraets doel om – zeker ten opzichte van China en Amerika– ons land en continent verder op de kaart te zetten en de positie te versterken waardoor een sterkere onderhandelingspositie zal ontstaan voor internationale business. Een uitdaging die Geraets graag aangaat.

Naast mondiale uitdagingen, richt hij zich ook op innovatie binnen Nederland om bij te dragen aan een oplossing voor en verbetering van maatschappelijke vraagstukken. Een voorbeeld hiervan is de opkomst van de elektrische auto. Slimme connectiviteit zorgt hierbij voor de meest efficiënte rij-ondersteunende functies, waardoor de veiligheid toeneemt en zelfs het stroomverbruik verminderd kan worden. Daarnaast noemt Geraets een ander voorbeeld binnen de automotive branche: rekeningrijden. Nederland heeft opnieuw de ambitie om van vaste belastingen, naar een prijs per kilometer te gaan. Wél de ambitie, maar nog niet de juiste technologie om het te realiseren. Logischerwijs zijn rijders die weinig kilometers maken en zo uitkomen op een kostenbesparing voor. De juiste technologie kan het andere gedeelte overhalen door te sturen op gedrag en door een betere spreiding te zorgen voor minder files. Meedenken over de mogelijkheden van techniek en innovatie om in behoeftes tegemoet te komen en dit in begrijpelijke taal uitleggen zodat zijn gesprekpartner er ook daadwerkelijk iets mee kan is waar Geraets energie uithaalt. Kortom: een persoonlijke bijdrage leveren, of dit nou is op zakelijk vlak of maatschappelijk.

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.