BID-Magazine

Korrie Louwes – Werken langs twee lijnen voor innovatie

Big improvement day - Korrie Louwes
Positiviteit, samenwerken en verandering teweegbrengen. Niet alleen zijn dit drie termen die voor de Big Improvement Day centraal staan, hetzelfde geldt voor Korrie Louwes, Algemeen Directeur Onderwijs, Cultuur en Welzijn bij Gemeente Den Haag. Geen wonder dat deze gemeente zich heeft aangesloten bij onze beweging als partner. Wij gingen met haar in gesprek over haar mentaliteit, werk en het BID gedachtegoed.  

Louwes in het beste te beschrijven als ras optimist. Positiviteit beoordeelt zij dan ook als de belangrijkste waarde. Er zijn crises genoeg, maar kijken naar hoe het wel kan en hierbij een blik werpen op wat je zelf aan verbetering kunt bijdragen, is een voorwaarde voor vooruitgang. Jouw eigen gedrag is het sterkste instrument dat je tot je beschikking hebt, vertelt Louwes. Deze mentaliteit maakte dat zij ruim een jaar geleden werd binnengehaald bij Gemeente Den Haag. Sindsdien zet zij zich in voor verbetering op het gebied van onderwijs, cultuur, zorg en welzijn voor de stad en vooral: voor de inwoners. De voornaamste taak van een gemeente is immers om er te zijn voor die personen die het nodig hebben.

Het doorbreken van barrières voor de beste dienstverlening

Eén van de meest waardevolle programma’s waar Louwes aan werkte het afgelopen jaar is het programma ‘Maatwerk & Regie’, een initiatief van haar voorganger Lia Kroon en Algemeen Directeur Fred Dukel van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit programma heeft als doel om diverse aspecten en kennis samen te brengen om het gesprek met inwoners in één keer goed te kunnen voeren en hen snel oplossingen te kunnen bieden. Niet van loket naar loket en geen ellelange vragenlijsten om in te vullen, ofwel – zoals Louwes – het mooi beschrijft: de hulp en werkwijze menselijk houden. In het verlengde hiervan werd het Doorbraak Lab geïnitieerd, waardoor tekorten aan de ruimte van ambtenaren om problemen -waarvoor inwoners bij hen aankloppen, zoals financieren of bevoegdheden- aangevuld worden. En blijkt het een barrière waar meer ambtenaren mee te kampen hebben en een efficiënte dienstverlening tegenhoudt? Dan worden de regels direct structureel aangepast. Hiermee wordt vertrouwen gegeven aan de mensen die volgens Louwes het ‘echte’ werk doen, de inwoners helpen.

Er is altijd een ander perspectief denkbaar

Daarnaast is Louwes ook nauw betrokken bij het Filmfestival Rotterdam. Niet alleen dwingt dit haar om uit haar baan als Algemeen Directeur te stappen wat mentaal positief werkt, ook brengt dit haar verbeeldingskracht naar een hoger niveau. Film is bij uitstek de kunstvorm waarin dit een rol speelt en een andere draai aan de werkelijkheid kan worden gegeven. Het Haags Filmhuis bewijst dat elk jaar weer met het festival Movie Matters. Dit ondersteunt haar visie dat er altijd een ander perspectief denkbaar is en daarmee nieuwe mogelijkheden. Voor daadwerkelijk verbetering geeft Louwes aan dat het langs twee lijnen werken daarom cruciaal is voor succes. Niet enkel van binnen naar buiten, maar van buiten naar binnen werken en het netwerk en externe energie integreren is minstens even belangrijk om verandering in de gemeente te kunnen realiseren. Haar vaste oneliner is dan ook niet voor niets ‘Weet ons te vinden als je een inspirerend, innovatief idee hebt om mee te experimenteren, klein of groot’.

Een podium voor verbetering

Het samenbrengen van de overheid en het bedrijfsleven en oog op het realiseren van vernieuwende samenwerkingen en actie, is dan ook de belangrijkste reden voor Gemeente Den Haag om zich aan te sluiten als BID-partner. Louwes geeft het Innovatiediner als voorbeeld, waarbij innovatieve ondernemers in de zorg direct aan tafel werden gezet met zorgverzekeraars. Hiermee werden – gestimuleerd door het gedachtegoed van de BID om haar netwerk te inspireren en enthousiasmeren om andere sporen te verkennen – direct concrete ideeën gerealiseerd en zorginnovatie vergroot en versneld. Ook is de BID voor Gemeente Den Haag een mooi podium om haar eigen innovatiekracht te tonen en de stad op de juiste wijze te positioneren als de bijzondere plek voor vernieuwing, experimenteren en partnerschappen dat het is. Want zoals Louwes aangeeft ‘We zullen het samen moeten doen, de gemeente kan het nooit alleen.’

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.