You are here:

Korrie Louwes – Werken langs twee lijnen voor innovatie

Big improvement day - Korrie Louwes
Positiviteit, samenwerken en verandering teweegbrengen. Niet alleen zijn dit drie termen die voor de Big Improvement Day centraal staan, hetzelfde geldt voor Korrie Louwes, Algemeen Directeur Onderwijs, Cultuur en Welzijn bij Gemeente Den Haag. Geen wonder dat deze gemeente zich heeft aangesloten bij onze beweging als partner. Wij gingen met haar in gesprek over haar mentaliteit, werk en het BID gedachtegoed.  

Louwes in het beste te beschrijven als ras optimist. Positiviteit beoordeelt zij dan ook als de belangrijkste waarde. Er zijn crises genoeg, maar kijken naar hoe het wel kan en hierbij een blik werpen op wat je zelf aan verbetering kunt bijdragen, is een voorwaarde voor vooruitgang. Jouw eigen gedrag is het sterkste instrument dat je tot je beschikking hebt, vertelt Louwes. Deze mentaliteit maakte dat zij ruim een jaar geleden werd binnengehaald bij Gemeente Den Haag. Sindsdien zet zij zich in voor verbetering op het gebied van onderwijs, cultuur, zorg en welzijn voor de stad en vooral: voor de inwoners. De voornaamste taak van een gemeente is immers om er te zijn voor die personen die het nodig hebben.

Het doorbreken van barrières voor de beste dienstverlening

Eén van de meest waardevolle programma’s waar Louwes aan werkte het afgelopen jaar is het programma ‘Maatwerk & Regie’, een initiatief van haar voorganger Lia Kroon en Algemeen Directeur Fred Dukel van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit programma heeft als doel om diverse aspecten en kennis samen te brengen om het gesprek met inwoners in één keer goed te kunnen voeren en hen snel oplossingen te kunnen bieden. Niet van loket naar loket en geen ellelange vragenlijsten om in te vullen, ofwel – zoals Louwes – het mooi beschrijft: de hulp en werkwijze menselijk houden. In het verlengde hiervan werd het Doorbraak Lab geïnitieerd, waardoor tekorten aan de ruimte van ambtenaren om problemen -waarvoor inwoners bij hen aankloppen, zoals financieren of bevoegdheden- aangevuld worden. En blijkt het een barrière waar meer ambtenaren mee te kampen hebben en een efficiënte dienstverlening tegenhoudt? Dan worden de regels direct structureel aangepast. Hiermee wordt vertrouwen gegeven aan de mensen die volgens Louwes het ‘echte’ werk doen, de inwoners helpen.

Er is altijd een ander perspectief denkbaar

Daarnaast is Louwes ook nauw betrokken bij het Filmfestival Rotterdam. Niet alleen dwingt dit haar om uit haar baan als Algemeen Directeur te stappen wat mentaal positief werkt, ook brengt dit haar verbeeldingskracht naar een hoger niveau. Film is bij uitstek de kunstvorm waarin dit een rol speelt en een andere draai aan de werkelijkheid kan worden gegeven. Het Haags Filmhuis bewijst dat elk jaar weer met het festival Movie Matters. Dit ondersteunt haar visie dat er altijd een ander perspectief denkbaar is en daarmee nieuwe mogelijkheden. Voor daadwerkelijk verbetering geeft Louwes aan dat het langs twee lijnen werken daarom cruciaal is voor succes. Niet enkel van binnen naar buiten, maar van buiten naar binnen werken en het netwerk en externe energie integreren is minstens even belangrijk om verandering in de gemeente te kunnen realiseren. Haar vaste oneliner is dan ook niet voor niets ‘Weet ons te vinden als je een inspirerend, innovatief idee hebt om mee te experimenteren, klein of groot’.

Een podium voor verbetering

Het samenbrengen van de overheid en het bedrijfsleven en oog op het realiseren van vernieuwende samenwerkingen en actie, is dan ook de belangrijkste reden voor Gemeente Den Haag om zich aan te sluiten als BID-partner. Louwes geeft het Innovatiediner als voorbeeld, waarbij innovatieve ondernemers in de zorg direct aan tafel werden gezet met zorgverzekeraars. Hiermee werden – gestimuleerd door het gedachtegoed van de BID om haar netwerk te inspireren en enthousiasmeren om andere sporen te verkennen – direct concrete ideeën gerealiseerd en zorginnovatie vergroot en versneld. Ook is de BID voor Gemeente Den Haag een mooi podium om haar eigen innovatiekracht te tonen en de stad op de juiste wijze te positioneren als de bijzondere plek voor vernieuwing, experimenteren en partnerschappen dat het is. Want zoals Louwes aangeeft ‘We zullen het samen moeten doen, de gemeente kan het nooit alleen.’