You are here:

Jacky Lambert (Vacansoleil) – Meer focus voor meer waarde

Jacky Vacansoleil
Tijdens de Big Improvement Day 2022, werden voor de derde keer de Phoenix Awards uitgereikt aan bedrijven en ondernemers die na een tegenslag afgelopen jaar sterker uit de strijd kwamen. De winnaar in de categorie Middelgrootbedrijf was Vacansoleil, Europese marktleider in campingvakanties. Wij spraken Commercieel Directeur, Jacky Lambert, over de ontwikkelingen van het bedrijf.

Na het afronden van zijn studie Commerciële Economie, en het opdoen van ervaring in klantmanagement, marketing en e-commerce bij onder meer Neckermann en Beate Uhse, was Jacky Lambert de aangewezen persoon om zes jaar geleden bij Vacansoleil aan de slag te gaan als Commercieel Directeur. Zijn passie en kracht ligt in het ontwikkelen van nieuwe strategieën en het in kaart brengen van vernieuwende manieren voor de executie. Competenties die de afgelopen jaren bij Vacansoleil aan de tand werden gevoeld. 2021 was voor de reisaanbieder namelijk geen gemakkelijk jaar. Door een overname van campings van de Iris-groep moesten ruim 150 vakanties moesten worden geannuleerd. Naar aanleiding van deze tegenslag, gecombineerd met een afname in boekingen door de coronacrisis, werd besloten om de strategie te wijzigingen. Sindsdien heeft het bedrijf een sterke reorganisatie ondergaan, waardoor Vacansoleil in 2022 wederom winstgevend was. Reden genoeg om de Phoenix Award in de wacht te slepen. “Ik kijk nog steeds vol trots terug op het winnen van de Phoenix Award. Voor mij geldt dit als bevestiging van het harde werk van ons gehele team en de richting die is ingeslagen”, aldus Lambert.

Focus op en in de positionering

De vakantieaanbieder besloot een sterkere focus aan te brengen binnen het bedrijf. Er werd en wordt volop ingezet om de positionering van Europese marktleider in campingvakanties te versterken. Dit zorgde voor een wijziging binnen de strategie: eigen campings werden uit het aanbod gehaald en er werd volop ingezet op het zijn van touroperator. “Het exploiteren van eigen campings is een totaal ander spel dan het zijn van een touroperator. Door enkel dit laatste op ons te nemen zijn we in staat om meer te focussen, meer snelheid te realiseren en gericht verder uit te bouwen als merk en bedrijf. Door te segmenteren bieden we zowel onze campingpartners als de consument meer waarde”, vertelt Lambert. 

Een moderne insteek van communicatie

De komende jaren staan in het teken van het inhoudelijk uitbouwen van deze propositie en het nog beter bereiken en – vooral – bedienen van klanten. De juiste toepassingen van marketing automation en een omnichannel strategie waarbij een optimale mix van traditionele en moderne kanalen wordt gecreëerd, staan hierin centraal. Binnen deze vernieuwde communicatiestrategie wordt geïnnoveerd op de gehele customer journey, vanaf het punt van oriëntatie op vakantie, naar het moment van terugkomst. “Het is ons doel om klanten zoveel mogelijk te ontzorgen, eventuele fricties weg te nemen en extra beleving, of zoals ik het noem ‘wow-momenten’ toe te voegen”, geeft Lambert aan. “Zo willen we bijvoorbeeld het incheck proces voor klanten vergemakkelijken door hen niet gegevens te laten invullen die zij tijdens de boeking al hebben doorgegeven. Dit voorkomt extra werk en vermindert direct rijen bij de campingbalies in het hoogseizoen”. 

Daarnaast gaat Vacansoleil zo veel mogelijk voor personalisatie. Onder meer door het vinden van een vakantie nog gemakkelijker te maken voor consumenten. Dit gebeurt door optimaal gebruik te maken van bestaande data van websitebezoekers op basis van onder andere surfhistorie en eerdere activiteiten bij Vacansoleil. Zo wordt als het ware een voorselectie gemaakt voor iedere consument, waardoor zij niet zelf vanaf het begin hoeven te zoeken tussen het aanbod van 600 campings in 20 landen. 

Ambitieuze, maar geen gemakkelijke uitdagingen, waar het miljoenen touch points met consumenten betreft in de customer journey en er geen sprake is van één of slechts enkele doelgroepen. Vacansoleil sluit niemand uit. Van jonge stellen die hun vakantie combineren met stedentrip tot gezinnen met kinderen waarvoor de faciliteiten op de camping de doorslag geven en 50+’ers die juist de omgeving willen ontdekken en cultuur willen opsnuiven. Wat voor soort accommodatie en mate van luxe ook de voorkeur heeft, welke omgeving en welke activiteiten: Vacansoleil biedt het stuk voor stuk. Toch is Lambert vastbesloten om de doelen te realiseren: “Vacansoleil moet op elk touch point van toegevoegde waarde zijn. Alles moet kloppen, op elk moment en voor iedereen.”