BID-Magazine

De student als écht middelpunt van het onderwijs – ROC Mondriaan

Presentatie1 kopie 2
De snel veranderende wereld, vraagt om een nieuwe vorm van onderwijs. Onderwijs waarin de individuele student centraal staat en een sterke koppeling bestaat met maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Waar het merendeel van de stakeholders uit het onderwijs de noodzaak inziet, maar actie veelal achterwegen blijft, geven Jessica Reina Lapré en Greetje Hoiting van ROC Mondriaan vorm aan de verandering. Wij gingen met hen in gesprek over hun project MDT Connected.

Zowel Hoiting als Reina Lapré hebben ruime ervaring in het onderwijs. Waar Hoiting bewust de keuze maakte om de algemene variant van de opleiding Nederlands te volgen in plaats van degene gericht op onderwijs, stapte ze toch binnen drie maanden na het afstuderen de sector in. Sindsdien zet ze zich volledig is om mogelijkheden voor verandering en optimalisatie in het onderwijs in kaart te brengen en daar actie aan te verbinden. Dit werd haar passie en drijft haar inmiddels al 30 jaar. Reina Lapré is het beste te omschrijven als een wereldburger. Niet alleen heeft zij in vier verschillende landen gewoond, ook heeft ze minimaal acht verschillende onderwijsinstellingen persoonlijk ervaren. De verschillende ervaringen en benodigde aanpassingen hebben haar passie aangewakkerd voor leren en ontwikkelen, waarbij zij haar creativiteit als meest waardevolle tool inzet. 

De first supplier van het onderwijs centraal

Zoals Hoiting en Reina Lapré aangeven komen jongeren bij ROC Mondriaan binnen tijdens een cruciale periode van hun ontwikkeling en dus één waarin veel impact gemaakt kan worden. Dit maakt dat het nieuwe onderwijs vraagt om aandacht en oprechte investeringen van docenten voor iedere individuele student. Hoe ziet hun wereld eruit, wat kunnen en willen zij hierin veranderen en bijdragen, en over welke talenten beschikken zij om dit te realiseren? De rol van de docent verandert; in facilitator en coach, in het verwezenlijken van de ambities van de studenten en het creëren van kansen. Een focus op iedere student op zich en met elkaar impact maken, zal zorgen voor meer inzicht en meer motivatie, evenals een toegenomen verantwoordelijkheidsgevoel en eigenwaarde – wat zeker in het MBO wel een boost kan gebruiken. 

Het ontdekken en realiseren van de persoonlijke ambities van studenten, vraagt daarnaast om nieuwe onderwijsmethodes gericht op inspiratie en beleven. Het ouderwetse beeld van leren met een boek in de hoofdrol – dat zelfs nog voor veel studenten geldt – zal plaats moeten maken voor een breder beeld. Leren en ontwikkelen kan op zo veel meer manieren. Gaat het om burgerschapsvorming, soft skills en voorbereiding op een carrière in de veranderende maatschappij, dan leer je dat logischerwijs vooral door actief te zijn in de samenleving, geven Hoiting en Reina Lapré aan.  

De ‘echte’ wereld als onderdeel van onderwijs

Het realiseren van sterke verbinding tussen het onderwijs en de buitenwereld is dan ook de tweede voorwaarde voor de verandering. Voor ervaring, inspiratie en kansen voor studenten en om oog te houden op de wensen en verwachtingen van de markt en hierop in te spelen. Mooi om te zien is het dat er inmiddels een omgekeerde beweging is ontstaan, vertellen Hoiting en Reina Lapré. Het is geen eenrichtingsverkeer meer vanuit de onderwijsinstelling, het bedrijfsleven en het maatschappelijke veld zijn inmiddels zelf opzoek naar de verbinding om studenten te bereiken en te betrekken. 

Reach for the moon, land on a star

Het veranderen van onderwijs dat al decennialang op vrijwel dezelfde manier wordt georganiseerd doe je immers niet zomaar. In het realiseren van de ambitieuze missie MDT Connected staat samenwerken en onderzoek dan ook centraal. Continu worden de mogelijkheden voor verbetering in kaart gebracht met studenten, docenten en de omgeving, worden partners aangehaakt die kunnen helpen in de realisatie, en wordt onderzocht welke impact er daadwerkelijk wordt gemaakt op de studenten. Een ingewikkeld en langdurig ‘trail and error’ proces, maar een die het waard zal zijn: onderwijs waarin de student écht het middelpunt is. 


Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.