BID-Magazine

Michiel Hillen – ondernemen met en voor impact in Afrika

IMG_7590
Ditmaal gingen wij van de Big Improvement Day (BID) in gesprek met Michiel Hillen. Al 17 jaar zet deze ondernemer en adviseur zich in om lokale ondernemers in Afrika te ondersteunen in hun groei en daarnaast startte hij de afgelopen jaren zelf diverse ondernemingen. Allen met één missie: impact creëren in Afrika, voor mens, milieu en de samenleving.

Uit nieuwsgierigheid naar andere culturen ging Hillen zich ruim 20 jaar geleden beroepsmatig met Afrika bezighouden. Zo zag hij met eigen ogen de misstanden en de uitdagingen. Door onder meer corruptie, slechte scholing, gebrek aan kapitaal en aan vertrouwen is het een onderontwikkeld continent op allerlei vlakken. Hij besloot om zelf een steentje bij te dragen aan de verandering en richtte een bedrijf op om lokale ondernemers te ondersteunen in het realiseren van hun groeiambities. Door zijn netwerk en expertise in te zetten op het gebied van handel, financiering en business development. Zo heeft hij inmiddels in zo’n 30 landen met succes meer dan 100 ondernemers geholpen. 


De juiste contacten en expertise voor groei

Een mooi en recent voorbeeld van de impact die Hillen realiseert is die van een jonge onderneemster uit Rwanda. Vijf jaar geleden startte zij haar bedrijf dat pompoenpitten verwerkt tot producten. Ze helpt zo’n 200 grotendeels vrouwelijke boeren om inkomen te verwerven door hun pompoenpitten – die normaliter als landbouwafval worden beschouwd – van ze te kopen. Ook creëert ze werk voor 35 jongeren in de omgeving voor de productie. Hillen helpt haar te groeien door fondsenwerving en door de juiste connecties met technische en commerciële partners. Waar het begon met enkel hoogwaardige bakolie, is inmiddels een hele range aan producten verwezenlijkt. 

Hillen’s advies- en ondersteuningsactiviteiten is ook hoe hij in aanraking is gekomen met de BID. In 2019 kwam hij in contact met een koffieboer in Uganda, die tot dat moment zijn ruwe koffiebonen verkocht aan de eerste de beste opkoper, maar het doel had om zelfstandig exporteur te worden. Door betrouwbare relaties te verbinden aan de koffieboer en werkkapitaal op te halen werd dit verwezenlijkt. Een succes dat hij samen met Hillen mocht delen op het podium van de BID en in een van de power sessies. Niet alleen werd de lokale impact voor het voetlicht gebracht, ook de impact die wij als Nederlanders zelf kunnen maken. “We hebben tijdens de power sessie kunnen tonen hoe je met betrekkelijk weinig moeite – enkel door het kopen van direct trade koffie – je zoveel betekenis kunt hebben voor anderen. Ook als die 15.000 kilometer verderop wonen”, vertelt Hillen. 


Meer impact door eigen initiatieven

Naast de ondersteuning van lokale ondernemers, maakte Hillen enkele jaren geleden de overstap ook samen met partners eigen ondernemingen te starten om nog meer resultaat te boeken. Inmiddels heeft hij vijf eigen initiatieven, waaronder in bloemenproductie, koffiebonen en druppelirrigatie om de landbouwgrond te verbeteren. Vooral dat laatste is een bijzonder project, geeft Hillen aan. De boeren waarmee werd gewerkt zagen hun landbouwopbrengsten verdriedubbelen. Dit resultaat zette Hillen en de betrokken ondernemers ertoe aan om te proberen samen te werken met de lokale overheid om het project op te schalen. Zo zou de impact immers nog zoveel groter kunnen worden. Waar je zou denken dat de lokale overheid dit plan zou omarmen, wilden politici en ambtenaren er vooral zelf aan verdienen. Na jaren vergeefs onderhandelen is een nieuwe partner gezocht en gevonden. De contracten zijn begin februari 2023 getekend en het grootschalige project staat officieel in de startblokken. “Ondernemen in Afrika is door diverse aspecten een stuk lastiger dan in Europese landen, maar met een lange adem en doorzettingsvermogen kan er wel degelijk verschil worden gemaakt. En daar ben ik elke dag nog steeds een beetje trots op”, aldus Hillen.

 
Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.