BID-Magazine

Ben Krutzen (ValueTracks) – “Ieder jaar overkomt 20% van de MKB bedrijven een significant cyber-incident”

BCHK Portrait (2)
Hoewel cyberaanvallen op bedrijven ruimschoots onder de aandacht komen in de media, gaat het niet goed met de cyber-weerbaarheid van de Nederlandse MKB bedrijven.  Volgens Ben Krutzen heeft dit te maken met een gebrek aan aandacht, vaak als gevolg van naïviteit.  Zoals de titel aangeeft is er voor internet criminelen bij ieder bedrijf wel iets te halen en de consequenties voor de bedrijfscontinuïteit kunnen groot zijn.  De genoemde 20% van de MKB bedrijven – met tussen 50 en 250 medewerkers – lijden door een cyber-incident een verlies van 1 tot 5 procent van de jaaromzet.  Na gewerkt te hebben als Security Officer bij Shell en als Partner bij KPMG, maakt Krutzen met ValueTracks doeltreffende cybersecurity toegankelijk voor kleinere en middelgrote commerciële en publieke organisaties.  

Cybersecurity als ondergeschoven kind in het MKB

Krutzen vertelt dat bij kleinere – en zeker bij snelgroeiende – bedrijven de focus vaak volledig ligt op de product-market fit, de financiering, en het realiseren van groei.  Niet zozeer op IT dus, en zeker niet op cybersecurity.  “Wanneer ondernemers denken aan cybersecurity wordt nog te vaak gedacht: ‘Welke crimineel is er nou in onze business of data geïnteresseerd’?  Internet criminelen zijn echter vaak niet selectief en gaan achter ieder bedrijf aan waarbij ze zich alleen afvragen ‘Wat kan dat bedrijf missen’?  Natuurlijk zijn bedrijven die werkzaam zijn in “deep technology” kwetsbaarder voor cyberaanvallen gericht op hun intellectueel eigendom, maar uiteindelijk slagen criminelen er evengoed in om significante bedragen buit te maken bij hele normale bedrijven”. 

Cyberaanvallen kunnen op elk bedrijf, groot en klein, een grote impact hebben.  Allereerst door de aanval zelf, die ervoor kan zorgen dat bedrijfsactiviteiten wekenlang compleet stil komen te liggen.  De grootste impact komt echter veelal pas in de nasleep. Klanten raken het vertrouwen kwijt in het bedrijf, waardoor zij sneller geneigd zijn om over te stappen naar de concurrentie.  Krutzen heeft meerdere bedrijven hun leiderschapsrol in de markt op deze manier zien verliezen.

Ook vertelt hij dat de dreiging er niet minder op wordt. Waar ‘Ransomware’ aanvallen zich voorheen voornamelijk focusten op particulieren, is er een grote markt ontstaan die haar pijlen richt op het bedrijfsleven. Een markt die zich steeds verder professionaliseert, strategischer te werk gaat en samenwerkt, waardoor het moeilijker wordt hen buiten de deur te houden. Er is bij bepaalde criminele partijen zelfs sprake van een professionele helpdesk voor de getroffen bedrijven. Waar de mogelijkheden van IT continu toenemen, doen de kansen voor cybercriminelen dat ook. 

Van monoloog naar dialoog

Ondanks dat er door deze ontwikkelingen en de toename in aanvallen meer bekendheid over cybersecurity is ontstaan, wordt er door het MKB in Nederland nog te weinig tegen gedaan. Krutzen vertelt dat er bijvoorbeeld wel certificeringen worden gehaald, in de veronderstelling dat de beveiliging daarna goed geregeld is, maar dat de praktijk leert dat dit vaak niet het geval is. 

“Certificeringen zijn meestal proces georiënteerd. Dit vertelt ondernemers wel wat ze moeten doen, maar bijvoorbeeld niet welke beveiligingsoplossingen zij het beste kunnen inzetten. Daardoor wordt er nog te vaak een gratis oplossing ingezet met onvoldoende kwaliteit, of worden goede oplossing niet op een effectieve manier geïmplementeerd. Het resultaat is dat de beveiliging niet of nauwelijks verbetert”. 

Daarbij komt de kloof in kennis tussen ondernemers en bedrijven die zich bezighouden met cybersecurity. Er wordt veelal gesproken in vakjargon, waar de ondernemers geen weet van hebben. Hierdoor ontbreekt het aan een basis om de juiste keuzes te kunnen maken. 

ValueTracks pakt het anders aan. Het bedrijf is gespecialiseerd in het maken van analyses van de risico’s die bedrijven lopen en het aanbrengen van prioriteiten voor verbeteringen in de beveiliging, samen met de ondernemer.  Een praktische en zo efficiënt mogelijke aanpak staat centraal. Alles dichttimmeren is in veel gevallen niet nodig, geeft Krutzen aan.  Daarbij wordt de informatie voor de ondernemers begrijpelijk gemaakt. Kan het geheime recept van het bedrijf worden gestolen, kan een cyberaanval ervoor zorgen dat klanten niet zullen betalen en vooral: met welke bedrijfseffecten zouden de scenario’s gepaard gaan?  Zo maakt ValueTracks van de technische monoloog over security een dialoog over bedrijfsprocessen.  

Door begrip aan de kant van de ondernemer kan worden bepaald waar en in welke mate cybersecuritymaatregelen moeten worden ingezet. ValueTracks draagt desgewenst de meest geschikte technische securityoplossingen aan en kan zorgen voor de implementatie.  

Met relatief weinig inspanning kunnen op deze wijze grote verbeteringen worden bereikt. Het risico om slachtoffer te worden wordt dan significant verlaagd: van gemiddeld een keer per 5 jaar, naar minder dan eens in de 50 jaar. 

Met deze aanpak ambieert ValueTracks een positieve impact te maken op de veiligheid van de Nederlandse MKB-sector. Door bedrijven te laten nadenken over cybersecurity en de juiste oplossingen op praktische wijze aan te reiken kan het geld dat nu verloren gaat aan de zwarte markt, de weg terugvinden naar de reguliere economie en ten goede komen aan de maatschappij.   

 
Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.