BID-Magazine

Roland van der Poel (De Unie) – de gouden formule voor een gezond bedrijf

IMG_7808
Bedrijven opzetten en gezond maken; dat is wat ervaren ondernemer Roland van der Poel het liefst doet en goed in is. In 2015 sloot hij in interim vorm als Algemeen Directeur aan bij BID-partner bij vakbond De Unie om ook deze organisatie te optimaliseren en te vernieuwen. Met succes. In dit artikel deelt hij met ons de belangrijkste lessen om een goedlopende organisatie te verwezenlijken.

Van der Poel heeft al ruim 30 jaar ervaring op zijn naam staan als het gaat om ondernemerschap en het optimaliseren van de bedrijfsvoering. Zo heeft hij op directieniveau gewerkt voor CMG Nederland, waar hij verantwoordelijk was door het opzetten nieuwe bedrijfsonderdelen, of het weer op de rit krijgen van bestaande. Hetzelfde deed hij voor Getronics PinkRoccade en als CEO van Conclusion. Nadat dit bedrijf werd verkocht, maakte hij de overstap naar De Unie dat zich inzet voor de collectieve belangenbehartiging van werkend Nederland en individuen ondersteunt op het gebied van werk, zorg en inkomen. Waar de organisatie bij zijn binnenkomst een financiële uitdaging had staat er nu een gezonde vereniging met perspectief naar de toekomst.  

Evolutie in de ambities

Waar menig ondernemer ambitieuze plannen heeft voor zijn of haar bedrijf, vertelt Van der Poel dat dit niet altijd de juiste strategie is om groei te realiseren. Veelal worden grootse ideeën bedacht voor verbetering, bijvoorbeeld in de vorm van een volledige reorganisatie. Echter valt of staat succes bij de implementatie, daar gaat het echte werk in zitten – het bedenken van het idee is slechts 5% van het werk. De sleutel is het aanbrengen van een gerichte focus op kleine verbeteringen aan de product- en de klantzijde. Daarmee kan je een doorbraak creëren, geeft Van der Poel aan, en stapsgewijs alle bedrijfsonderdelen aanpakken. “Alles wat je veel energie geeft, krijg je de lucht in. Wanneer je te veel in een keer aanpakt, maak je nergens écht impact”. 

De vloer op voor de juiste keuzes

Maar hoe zorg je dan dat je de juiste keuzes maakt? Hier draait het om het verzamelen van inspiratie en waardevolle input en die vind je niet als je je beperkt tot het management, vertelt Van der Poel. “De directie moet zich laten voeden door het niveau ónder het directe bestuursniveau. Op de vloer kom je tot de daadwerkelijke inhoud. De personen daar weten wat er speelt en zijn de beste bron om verbeteringen in kaart te brengen”. Zijn advies is dan ook om meerdere personen die niet tot het management behoren de vraag te stellen wat zij zouden veranderen als het hun bedrijf was, en niet via een online meeting of survey: fysiek contact is cruciaal. Waar enkele dagen thuiswerken inmiddels de norm is geworden en ook zeker positieve elementen met zich meebrengt, volgers Van der Poel, is het voelen van de energie en het gebruiken van alle zintuigen nodig voor de beste input. “Wil je winnen? Dan moet je elkaar zien en de energie voelen”.   
Na het verzamelen van de juiste input is het aan de directie om de knopen door te hakken, voor de troepen te staan en richting aan te geven. Fouten maken is hierin zo goed als een gegeven, maar ook dan ben je wel van start gegaan. Zijn advies; begin en sta open om je doelen indien nodig bij te stellen. 

De strijd win je met de juiste mensen

Waar de mening van werknemers de richting voor verbetering aangeven, spelen zij ook de grootste rol in de realisatie van succes. Gedurende zijn jaren als ondernemer en directie van verschillende organisaties werd het Van der Poel alsmaar duidelijker van welke waarde de juiste mensen in het bedrijf kunnen zijn. Die zijn niet zomaar te vinden – zeker niet in de huidige arbeidsmarkt -, maar opgeven is er niet bij. “Mijn advies is om niet te blijven aanmodderen met een persoon die slechts ‘meedoet’. Selecteer door tot de juiste personen hebt gevonden – hoelang dat ook duurt en hoeveel energie dit ook kost- en wees rigoureus bij personen die niet in dit plaatje passen. Als je die maximaal gecommitteerde personen vindt, dan steken zij elkaar aan in het enthousiasme. Daar zit het resultaat”.  
Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.