Eén van de grootste technologiebedrijven van de wereld, Huawei, sloot zich dit jaar aan als BID-partner. De reden: Nederland is een belangrijk land voor de organisatie, maar de organisatie is ook van belang voor Nederland. Met een breed portfolio aan technologische oplossingen en Research & Development als drijvende kracht, levert het bedrijf een belangrijke bijdrage op het gebied van innovatie en verschillende maatschappelijke thema’s. Een gesprek met Richard Spaans, Head of Corporate & Public Affairs, en COO Gert-Jan van Eck.
Spaans is nu elf jaar in dienst bij het bedrijf. Public Affairs is zijn focuspunt. Hij positioneert Huawei zo goed mogelijk en verdedigt de belangen in het ecosysteem van onder meer overheid, brancheverenigingen en denktanks. “De afgelopen elf jaar heeft het bedrijf verschillende fases doorgemaakt”, vertelt Spaans. In 2012 kenden vooral telecombedrijven Huawei van de telecomnetwerken. Maar de echte groei in naamsbekendheid kwam pas na de introductie van de consumentenproducten, zoals de bekende smartphones. Spaans: “De flexibiliteit van het bedrijf en kunde om nieuwe markten aan te boren en nieuwe businessmodellen te introduceren, brengt een dynamiek met zich mee waardoor mijn werk altijd interessant is.”
5G positioneren
Dat geldt ook voor Gert-Jan van Eck. Hij zou bij Huawei aanvankelijk vier maanden als zelfstandig adviseur de activiteiten in de bedrijfsmarkt optimaliseren. Inmiddels werkt hij er ruim zeven jaar. Sinds 2023 is hij directielid van de Europese multi-country-organisatie, die bestaat uit Portugal, Ierland en de Benelux, waar hij onder meer de Public Relations, Public Affairs en communicatie onder zijn hoede heeft. Van Eck is eerder onder meer verantwoordelijk geweest voor de positionering van Huawei 5G in Nederland. En dat was initieel een technisch – commerciële uitdaging die na enige tijd een geopolitieke uitdaging werd: “We hebben zeker weerstand gehad, maar bleven altijd geloven in de kwaliteit van onze 5-apparatuur.” Huawei groeide uit tot de grootste wereldwijde leverancier van 5G.
Bijdragen aan maatschappelijke thema’s
Huawei is in Nederland vooral bekend van de telecomapparatuur en de smartphones, maar het bedrijf doet veel meer dan dat. Richard Spaans: “Ons portfolio is enorm, veel breder dan je je voor kunt stellen. Bezoek je ons Experience Center, dan ontdek je dat we ook actief zijn in de energietransitie met onze batterijen, omvormers en laadpalen. En je ziet dat we de technologie leveren voor elektrische auto’s en een cloudtak hebben. Ook hebben we een breed palet aan smart home- en office devices.” Huawei levert daarnaast met technologische producten een bijdrage aan maatschappelijke thema’s als onderwijs, de energietransitie en gezondheidszorg. Zo werd in samenwerking met het bedrijf het grootste drijvende platform gecreëerd voor zonne-energie en helpt technologie van Huawei bij het stellen van diagnoses met behulp van röntgenfoto’s en MRI-scans.
Stabiel netwerk
Ook biedt het bedrijf technologische apparaten als de Ideahub, waarmee docenten een stuk makkelijker les kunnen geven. De Ideahub bleek een uitkomst tijdens het thuisonderwijs en thuiswerken tijdens de coronapandemie. En dat brengt Van Eck en Spaans op een ander onderwerp: dat thuiswerken zo probleemloos mogelijk was tijdens de pandemie, lijkt vanzelfsprekend – maar was het niet. Dankzij de stabiliteit van de Nederlandse netwerken, waar Huawei een belangrijke rol in speelt, loopt Nederland wereldwijd voorop als het gaat om de kwaliteit van de netwerken.
Innovatie & patenten