BID-Magazine

Jeroen de Jong (Easly) – Een Nederland met gezondheid in eigen hand

Easly Jeroen
Waar het bedrijf van Jeroen de Jong startte als een van de grootste testaanbieders tijdens de coronapandemie, leidde het tot iets veel groters. Met Easly draagt hij bij aan een gezond Nederland. Acteren wanneer mensen al gezondheidsklachten ervaren of aan een ziekte lijden, wordt met thuisdiagnostiek ingewisseld voor preventie. 

Ruim een jaar geleden werd het De Jong duidelijk dat de discrepantie tussen de vraag naar zorg en wat de Nederlandse medische professionals kunnen bieden ook na het coronavirus zou blijven bestaan. Met een bestaand netwerk van artsen en een basisportaal voor testuitslagen besloot hij zijn onderneming in coronatesten verder door te ontwikkelen, in lijn met het integraal zorgakkoord waarin wordt gestreefd om de zorg dichter bij huis te halen.  

De controle bij het individu op basis van medisch advies van de arts

Easly biedt een breed assortiment aan medisch gevalideerde testen om de gezondheid in kaart te brengen en vroegtijdig eventuele problemen op te sporen. Te denken valt aan bloedtesten, het in kaart brengen van de functie van nieren, het hart, de lever en schildklier, vitaminetekorten, soa-testen en zelfs een medisch gevalideerde vragenlijst en cortisolmeting waarmee een accurate voorspelling kan worden gedaan of iemand lijdt aan een burn-out. Alle testen zijn gemakkelijk thuis uit te voeren middels een urine- of speeksel sample, of een simpele vingerprik om bloed af te nemen. Nadat de testen zijn geanalyseerd in het lab worden de uitslagen, in correlatie met gegevens zoals medische geschiedenis en medicijninname, geïnterpreteerd door artsen die de personen van uitgebreide uitleg en advies voorzien op hun persoonlijke, veilige dashboard. Dit zorgt ervoor dat testers in staat zijn om direct te handelen om hun gezondheid te behouden of te verbeteren. Voor wie regelmatig updates behoeft op het gebied van zijn of haar gezondheid zijn er zelfs pakketten in abonnementsvorm af te sluiten, waardoor trends zichtbaar worden, evenals de resultaten van eventuele leefstijlwijzigingen sinds eerdere momentopnames. Easly heeft hierbij als enige Nederlandse speler op de markt een eigen laboratorium en een gecertificeerd en geaccrediteerd portaal dat voldoet aan alle standaarden.

Een te hoog cholesterol en diabetes zijn de sluipmoordenaars van onze samenleving. We hebben al meerdere personen met een thuistest aan de juiste diagnose geholpen, waarna zij het reguliere zorgtraject in zijn gegaan en verdere orgaanschade is voorkomen. Easly geeft iedereen op simpele en gemakkelijke wijze inzicht in hoe het is gesteld met hun gezondheid, inclusief handvatten ter verbetering en inzicht in hoe effectief de genomen maatregelen zijn. Zo brengen we controle naar het individu”, vertelt De Jong. 

Innovatie voor een transformatie in de gezondheidszorg

Naast dat er aan de lopende band nieuwe testen worden ontwikkeld, stopt de innovatie ook daar niet. Het concept om gezondheid in eigen hand te nemen wordt continu uitgebreid. Zo wordt er momenteel onder meer een pilot uitgevoerd in samenwerking met supermarktketen Jumbo, wordt het concept uitgerold naar verschillende apotheken, en wordt actie ondernomen om thuistesten onderdeel te maken van de zorgverzekering. Ook openen binnenkort 850 locaties door Nederland waar personen terecht kunnen die thuis zelf bloed afnemen te spannend vinden. 

De grootste innovatie – en hierbij een primeur – volgt later dit jaar op het gebied van farmacogenetica. Dit vakgebied houdt zich simpel gezegd bezig met de werking van geneesmiddelen per individu en de mate van bijwerkingen. Easly ontwikkelde hierbij de nieuwste manier van sequencing, het achterhalen van iemands genetica, en ambieert om dit op grote schaal beschikbaar te maken. Op deze wijze wordt het kiezen van de meest effectieve medicatie met zo min mogelijk bijwerkingen versimpeld. Dit thema en de oplossing zal dan ook centraal staan tijdens Easly’s bijdrage aan de Big Improvement Day 2024. Samen met Ralph van Hessen en het BID-netwerk hoopt De Jong alle grootste plannen te kunnen verwezenlijken en de Nederlandse gezondheidszorg te transformeren. 

 
 
 
Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.