BID-Magazine

Empowerment en groei van het onderwijs staan centraal tijdens de 7e editie van het BID Educatiediner

BID Educatiediner 2023
Maandag 2 oktober 2023 was het ROC Mondriaan in Den Haag het toneel van het BID Educatiediner. Belangrijke en relevante actoren uit de sector werden bijeengebracht om uitdagingen aan te gaan en kansen te grijpen. De BID Educatiegroep is de langstlopende themagroep van de BID en kwam voor de zevende keer bijeen.

Dankzij aanjager Constantijn van Oranje, mede-aanjager Ralph van Hessen, Bestuursvoorzitter ROC Mondriaan Hans Schutte, Voorzitter Stichting Leraren van het Jaar Andrew Niemeijer, Voorzitter College van Bestuur Gooise Scholen Federatie Annet Kil-Albersen en Patrick Banis, Directeur CAOP, werden vol enthousiasme gedurende deze avond strategische plannen gesmeed om het Nederlandse onderwijs naar nieuwe hoogten te tillen.

Het onderwijs kent op het moment veel uitdagingen: het loopt op sommige vlakken achter op de snelle digitalisering, er is een groot lerarentekort én de steeds groter wordende hoeveelheid internationale studenten drukt op het Nederlandse onderwijssysteem. Tijdens het BID Educatiediner werden leraren en de Leraren van het Jaar aan het woord gelaten over hun ideeën over de verbetering van het onderwijs. Hoe kunnen de leraren in staat worden gesteld hun kennis en ideeën breed te delen in het onderwijs om zo systeemverandering te bereiken?

Hans Schutte, Bestuursvoorzitter ROC Mondriaan: “Het is heel belangrijk dat we iedereen bij elkaar brengen en met elkaar na te gaan hoe we het onderwijs verder kunnen verbeteren. Stichting Leraren van het Jaar kan een uithangbord zijn van de Nederlandse onderwijsmarkt, waardoor we nog meer goede docenten naar ons toe kunnen trekken en ervoor te zorgen dat mensen kiezen voor het beroep en niet geheel onbelangrijk: ook blijven werken in het onderwijs”.

 

De (slag)kracht van de Leraren van het Jaar

Gedurende deze avond konden de genodigden kennismaken met de initiatieven van een zestal Leraren van het Jaar. Zo vertelde Ridder Jasper Rijpma over Groeikracht en keek terug op de uitreiking van zijn Koninklijke Onderscheiding, ‘Blijf in het Onderwijs’ door Kirsten Cuppen, ‘Ook ik heb mijn vmbo-diploma’ door Lucelle Comvalius, ‘(Speciaal) Ontwikkelhulp Onderwijs’ door Anna Hinkema, Dimitri van Dillen sprak over ‘Digitalisering van het Onderwijs’ en Erik Ex over ‘Mobieltjes uit de Klas’. Voorzitter Stichting Leraren van het Jaar Andrew Niemeijer gaf tot slot een wrap-up over Empowerment van de Leraren van het Jaar.

Maatschappelijke Diensttijd

Een belangrijk onderdeel van de BID Educatiegroep is Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Het concept van is geworteld in de ambitie om een actieve en betrokken samenleving te bevorderen, waarin jongeren de mogelijkheid hebben om hun talenten te ontwikkelen, nieuwe vaardigheden te verwerven en een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. MDT is een vrijwillig programma van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, speciaal voor jongeren in Nederland. Het biedt hun de gelegenheid om gedurende een bepaalde periode deel te nemen aan maatschappelijke activiteiten.

“De grootste verbetering die wij kunnen doorvoeren is de leraren empoweren: de leraren in staat te stellen om daarin zelf een hele actieve bijdrage te leveren. We hebben vanavond gezien dat ze dat allemaal al doen en dat dat vaak gebeurt naast hun dagtaak van het lesgeven. Daar kunnen wij veel meer in ondersteunen, zowel materieel als financieel en dat hebben wij vanavond ook met elkaar afgesproken.” Aldus Annet Kil-Albersen, Voorzitter College van Bestuur Gooise Scholen Federatie.

Empowerment van de Leraren van het Jaar

Andrew Niemeijer presenteert een krachtige strategie voor de Stichting Leraren van het Jaar om duurzame impact te maken op de verbetering van het onderwijs. Naast het jaarlijks realiseren van een Nationale verkiezing tot Leraar van het Jaar SO, PO, VO en MBO zal de stichting zich inzetten om de vier ambassadeurs te ondersteunen voor een (veel) groter bereik in hun jaar als Leraar van het Jaar. Ook worden de kandidaten en alumni van de Leraren van het Jaar verkiezing verbonden en ondersteund als een gemeenschap van de beste Nederlandse onderwijzers én zal een breed scala aan onderwijsinitiatieven van de winnaars van de Leraren van het Jaar verkiezing worden gefinancierd en gesteund om een blijvende impact op ons onderwijs te bewerkstelligen.

“Een legendarisch dialoog, waarbij we met onze creatieve ideeën en energie van de Stichting Leraren van het Jaar een platform kunnen maken voor onderwijsvernieuwing en een sprankelende aanvraag voor een structurele subsidie kunnen opstellen”, aldus Ralph van Hessen, initiatiefnemer BID.

“De BID is een platform die partijen bij elkaar brengt en dat is vanavond weer bewezen, het lukt iedere keer om relevante partijen bij elkaar te brengen en hele mooie dingen tot stand te laten komen”, vult Hans Schutte aan.

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.