BID-Magazine

Ralf Meppelder over 12 jaar Kasteel de Wittenburg

133A8953
Voor het merendeel van de BID-gasten en -betrokkenen geen onbekende naam of plek: Kasteel de Wittenburg. Al sinds 2015 is deze locatie partner en op jaarlijkse basis worden verschillende BID gezelschappen hier verwelkomd. Niet zonder reden. Wij gingen in gesprek met Ralf Meppelder, directeur van het kasteel in Wassenaar.

Kasteel de Wittenburg is een van de meest unieke, monumentale horecagelegenheden van Nederland. Waar Meppelder het kasteel tijdens de start van zijn functie als directeur omschrijft als een gesloten bolwerk, is het in zijn 12-jarige dienstverband inmiddels getransformeerd tot open evenementenlocatie van hoog niveau. Van een klein gezelschap voor een hapje of drankje, tot privé- en bedrijfsfeesten, huwelijken en congressen tot 1000 personen. Met verschillende ruimtes en concepten, een tuin en kamers om te overnachten biedt het landgoed voor ieder wat wils. Geen wonder dat zelfs leden van het koningshuis als de minister president meermaals een bezoek hebben gebracht. 

Vrij om te ontwikkelen

Een van de succesfactoren en redenen waarom Meppelder al ruim 12 jaar op zijn plek zit is de focus op continue verbetering en innovatie. “De combinatie van ondernemerschap waarbij we vrij zijn om in te spelen op de kansen die de markt biedt, specialistische kennis dat het pand behoeft en de groeipotentie van het landgoed, is wat mijn baan als kasteelheer zo leuk en uitdagend maakt”, vertelt Meppelder. 

Er wordt doorlopend geïnvesteerd in de faciliteiten en het onderhoud om de sfeer en kwaliteit te bewaken en naar een volgend niveau te brengen. Zo zijn er de afgelopen jaren diverse nieuwe concepten toegevoegd. Eén hiervan is Restaurant Sophie in 2018, dat inmiddels hoge culinaire recensies heeft mogen ontvangen. “Het restaurant zorgt voor een extra beleving en vormt ons visitekaartje. Het is de plek voor potentiële klanten om de sfeer, het eten en de service te proeven voor zij besluiten om hun evenement bij ons te organiseren – iets wat negen van de tien keer gebeurt”. Afgelopen juni werd het bijbehorende terras aan het concept toegevoegd, waarmee het kasteel zich openstelt voor nieuwe doelgroepen. Aan het water, omringt door groen, gerechten, wijn en cocktails van hoge kwaliteit en sfeerverlichting voor wanneer de zon onder gaat, ofwel: de nieuwe hotspot voor Wassenaar en omstreken in de warmere maanden. 

Daarnaast wordt het pand doorlopend gerenoveerd om de traditionele sfeer in stand te houden en daarbij zoveel mogelijk op duurzame wijze, een uitdaging wanneer het gaat om een monumentaal pand. Zo zijn onlangs de 3000 lampen in het kasteel vervangen door Ledverlichting – en ja, zelfs de kroonluchters -, wordt speciaal glas geplaatst op de plekken waar nog sprake is van enkel glas, en worden de bestaande twee grotere ketels vervangen door kleinere om op behoefte te kunnen stoken. Als het aan Meppelder ligt, dan blijft het daar niet bij. De komende jaren staan er nog veel meer improvements op de planning en wordt gefocust om de zakelijke concepten nog verder te verbeteren. 

Behoud van het ‘Wittenburg-DNA’

Echter maakt het personeel het grootste verschil. Alhoewel de omgeving en karakteristieken van het kasteel de basis vormen, creëert het personeel de echte beleving, vertelt Meppelder. “Dit begint al bij de portier en gastvrouw die onze gasten verwelkomen en loopt door tot de restaurantmedewerkers. Wij kiezen bewust voor eigen personeel in plaats van zzp’ers, zowel voor de service als in de keuken. Zo wordt gegarandeerd dat gasten worden geholpen door personen die Wittenburg-DNA in zich hebben en uitstralen. Alhoewel het gebruik van QR-codes voor de bestelling voor sommige horecagelegenheden een uitkomst is, zal je dat bij ons niet zien. Ons personeel is onze grootste waarde en dat zal nooit veranderen”. 

BID-partner door een match in mentaliteit

Ook het partnerschap met de BID ziet Meppelder niet snel veranderen. De grootste reden hiervoor is zijn naamgenoot, oprichter Ralph, en de gelijkenissen in mentaliteit. Creativiteit, vooruitgang en het denken in kansen in plaats van problemen staan bij beiden altijd op nummer één. “Ralph heeft de BID van congres naar beweging weten te transformeren en een divers netwerk aan zich gebonden van verschillende branches, bedrijven, vernieuwers en overheden. Dit gevarieerde gezelschap brengt een uitdagende en innoverende dynamiek met zich mee die past bij Wittenburg”. 

 
Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.