You are here:

Marcel Paardekooper (Legian) – Een veiliger Nederland door meer IT kennis en awareness

Marcel Paardekooper Legian
Alhoewel Legian voor menig Nederlander een onbekende naam zal zijn, speelt dit bedrijf al ruim 27 jaar een grote rol op de achtergrond van onze samenleving. De kennisorganisatie staat namelijk grote MKB-bedrijven en corporates zoals Schiphol, NS, Ahold en KPN en andere organisaties bij op het gebied van ICT. Met dienstverlening op het gebied van ICT-infrastructuren, Cloud en Business & IT Alignment. Maar ook op het gebied van Cybersecurity. Met deze laatste dienstverlening werkt Legian aan een veiliger Nederland, door organisaties te adviseren en ondersteunen bij het veilig houden van zowel bedrijfs- als persoonsgegevens. Wij spraken oprichter en eigenaar Marcel Paardekooper.  

Paardekooper besloot in oktober 1996 samen met twee compagnons om een kennisorganisatie op te richten om organisaties met het juiste advies, het uitvoeren van projecten en beheeractiviteiten te helpen om optimaal geruit te maken van de mogelijkheden van ICT. “Waar ICT technologie toentertijd net een brede intrede maakte in het bedrijfsleven, was een organisatie om bij aan te kloppen met de juiste kennis in huis van groot belang. Echter, het belang hiervan is sindsdien enkel nog maar toegenomen”. 

Zeker op het gebied van Cybersecurity. Door de afhankelijkheid die organisaties hebben van het Internet, als gevolg van het gebruik toepassingen en diensten in de Cloud, maar ook door thuis/mobiel werken, zijn ze kwetsbaar geworden. Je kunt inmiddels geen krant meer openslaan zonder een artikel te zien over een incident waarbij een organisatie wordt afgeperst (ransomware) of dat er belangrijke data op straat is komen te liggen. Daarnaast is ook het belang van de beschikbaarheid van netwerkinfrastructuren gegroeid. “We vinden het inmiddels niet meer dan normaal dat we binnen twee seconden een groot bestand naar de andere kant van de wereld kunnen verzenden, maar hier is complexe technologie voor nodig.” Dit is te vergelijken met de wegeninfrastructuur, legt Paardekooper uit. Ook dit heeft te maken met knooppunten, kruispunten en stoplichten, maar dan met een veel hogere complexiteit. Wordt dit op het gebied van connectiviteit op de juiste manier ingericht, dan resulteert dit in effectiviteit, stabiliteit en continuïteit. 


Geen trendsetter, maar volger

Het goed inrichten van een ICT-infrastructuur die gewapend is tegen een kwaadwillende en voldoende capaciteit en beschikbaarheid heeft, vraagt om een solide ontwerp en kennis van de potentiële gevaren en technische mogelijkheden. En dat is overal ter wereld schaars en zo ook in Nederland, vertelt Paardekooper. Dit maakt het voor het bedrijfsleven zeer lastig om de juiste keuzes te maken. “Voor IT diensten ben je altijd afhankelijk van partners die de producten aanbieden waar je gebruik van gaat maken. Zonder kennis in huis is het erg lastig om de juiste vragen te stellen over wat je precies krijgt en waar je voor betaalt. Dat is waar Legian en haar 170 ICT consultants komen kijken, wij geven advies en sturing zodat onze klanten weten waar zij hun handtekening onder zetten”.

Vanzelfsprekend is het essentieel voor Legian om bij te blijven, al dan niet doordat innovaties elkaar in rap tempo opvolgen. Elke ontwikkeling en trend in de tech-wereld wordt dan ook op de voet gevolgd, zodat de consultants ten alle tijden het juiste advies kunnen geven over de markt, nieuwe producten en de consequenties voor bedrijfsvoering. Opleiding en ontwikkeling voor de medewerkers staan dan ook op één. “In IT ben je nooit uitgeleerd. Al onze medewerkers nemen jaarlijks deel aan verschillende trainingen, certificeringen en congressen”. 


Spelenderwijs naar meer awareness

Daarnaast zet Legian zich in om de nog altijd grote kenniskloof op het gebied van Cybersecurity bij bedrijven te dichten. Alhoewel er meer wordt geïnvesteerd in technologie en security komen security incidenten nogal te vaak voor door onwetendheid. Om de awareness te verhogen ontwikkelde Legian een uniek spel: de Legian McGaniel Security Game. Deze ‘serious game’ speelt zich af rondom een bierbrouwerij waar een recept digitaal wordt gestolen. Spelenderwijs leren deelnemers de potentiële risico’s kennen en de juiste keuzes te maken, maar ook hoe zich dit zich vertaalt naar hun organisatie. “Het is een simpele en aansprekende manier om medewerkers – voornamelijk op C-level – bewust te maken van de alledaagse risico’s op het gebied van Cybersecurity die tot bedrijfsschade kunnen leiden” 

Benieuwd geworden? Op de komende editie van de Big Improvement Day in januari 2024, wordt een sneak preview gegeven in de Legian break-out sessie. 

 
BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.