BID-Magazine

Gert-Jan van Eck & Richard Spaans (Huawei) – Werken op het snijvlak van techniek, mens en maatschappij

Ontwerp zonder titel (1)
Eén van de grootste technologiebedrijven van de wereld, Huawei, sloot zich dit jaar aan als BID-partner. De reden: Nederland is een belangrijk land voor de organisatie, maar de organisatie is ook van belang voor Nederland. Met een breed portfolio aan technologische oplossingen en Research & Development als drijvende kracht, levert het bedrijf een belangrijke bijdrage op het gebied van innovatie en verschillende maatschappelijke thema’s. Een gesprek met Richard Spaans, Head of Corporate & Public Affairs, en COO Gert-Jan van Eck.

Spaans is nu elf jaar in dienst bij het bedrijf. Public Affairs is zijn focuspunt. Hij positioneert Huawei zo goed mogelijk en verdedigt de belangen in het ecosysteem van onder meer overheid, brancheverenigingen en denktanks. “De afgelopen elf jaar heeft het bedrijf verschillende fases doorgemaakt”, vertelt Spaans. In 2012 kenden vooral telecombedrijven Huawei van de telecomnetwerken. Maar de echte groei in naamsbekendheid kwam pas na de introductie van de consumentenproducten, zoals de bekende smartphones. Spaans: “De flexibiliteit van het bedrijf en kunde om nieuwe markten aan te boren en nieuwe businessmodellen te introduceren, brengt een dynamiek met zich mee waardoor mijn werk altijd interessant is.”

5G positioneren

Dat geldt ook voor Gert-Jan van Eck. Hij zou bij Huawei aanvankelijk vier maanden als zelfstandig adviseur de activiteiten in de bedrijfsmarkt optimaliseren. Inmiddels werkt hij er ruim zeven jaar. Sinds 2023 is hij directielid van de Europese multi-country-organisatie, die bestaat uit Portugal, Ierland en de Benelux, waar hij onder meer de Public Relations, Public Affairs en communicatie onder zijn hoede heeft. Van Eck is eerder onder meer verantwoordelijk geweest voor de positionering van Huawei 5G in Nederland. En dat was initieel een technisch – commerciële uitdaging die na enige tijd een geopolitieke uitdaging werd: “We hebben zeker weerstand gehad, maar bleven altijd geloven in de kwaliteit van onze 5-apparatuur.” Huawei groeide uit tot de grootste wereldwijde leverancier van 5G. 


Bijdragen aan maatschappelijke thema’s

Huawei is in Nederland vooral bekend van de telecomapparatuur en de smartphones, maar het bedrijf doet veel meer dan dat. Richard Spaans: “Ons portfolio is enorm, veel breder dan je je voor kunt stellen. Bezoek je ons Experience Center, dan ontdek je dat we ook actief zijn in de energietransitie met onze batterijen, omvormers en laadpalen. En je ziet dat we de technologie leveren voor elektrische auto’s en een cloudtak hebben. Ook hebben we een breed palet aan smart home- en office devices.” Huawei levert daarnaast met technologische producten een bijdrage aan maatschappelijke thema’s als onderwijs, de energietransitie en gezondheidszorg. Zo werd in samenwerking met het bedrijf het grootste drijvende platform gecreëerd voor zonne-energie en helpt technologie van Huawei bij het stellen van diagnoses met behulp van röntgenfoto’s en MRI-scans. 

Stabiel netwerk

Ook biedt het bedrijf technologische apparaten als de Ideahub, waarmee docenten een stuk makkelijker les kunnen geven. De Ideahub bleek een uitkomst tijdens het thuisonderwijs en thuiswerken tijdens de coronapandemie. En dat brengt Van Eck en Spaans op een ander onderwerp: dat thuiswerken zo probleemloos mogelijk was tijdens de pandemie, lijkt vanzelfsprekend – maar was het niet. Dankzij de stabiliteit van de  Nederlandse netwerken, waar Huawei een belangrijke rol in speelt, loopt Nederland wereldwijd voorop als het gaat om de kwaliteit van de  netwerken.

Innovatie & patenten

Deze maatschappelijke bijdragen en het brede productportfolio zijn mogelijk dankzij het aanpassingsvermogen van het bedrijf en de focus op continue innovatie. Van Eck vertelt: “Huawei is volledig in handen van het personeel. De aandelen zijn verdeeld onder de mensen die er werken of gewerkt hebben. Hierdoor is het bedrijf in staat om zelf beslissingen te nemen, snel te handelen en te denken op de lange termijn. Dat is nodig om voorop te blijven lopen in de markt en maatschappelijke impact te maken”. Al bij de oprichting van het bedrijf werd dan ook besloten dat een deel van de winst direct terug moest stromen naar de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Inmiddels komt dit neer op 20-25% van de jaaromzet, wat gelijk staat aan 25 miljard dollar. Hiermee heeft het bedrijf over de afgelopen jaren een wereldwijde top 5 positie op dit vlak weten te bemachtigen  en gaat het ver voorbij de gemiddelde 7-10% van reguliere technologiebedrijven. Ook zorgt dit ervoor dat Huawei internationaal een van de grootste patentportfolio’s heeft. Met de ca. 500 personen die in Nederland voor Huawei werken in het kantoor in Rijswijk, het R&D centrum in Amsterdam en het Europese logistieke centrum in Waalwijk, levert ons kleine landje hieraan een grote bijdrage. 
 
 
BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.