BID-Magazine

Momo Medical wint de Nederlandse Innovatie Prijs 2023

BNID2023_ (20)

Tijdens de zesde editie van het BID Nationaal Innovatiegala op 23 oktober -een samenwerking tussen TNO, het Ministerie van EZK, de UvA, de BID en Kasteel de Wittenburg- werd de winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs bekend gemaakt. Tevens ontvingen alle aanwezige genomineerden de BID Innovatie Award, 5.000 euro aan TNO-advies uren, toegangskaarten voor de Masters of LXRY in december en toegangskaarten voor de Big Improvement Day op 16 januari 2024.

Momo Medical is de winnaar geworden van de Nederlandse Innovatie Prijs 2023. Deze prijs vormt een erkenning voor de baanbrekende innovaties van het bedrijf, gericht op het aanpakken van een grote maatschappelijke uitdaging. De Nederlandse Innovatie Prijs is gebaseerd op de Nederlandse Innovatie Monitor en is een initiatief van het Amsterdam Centre for Business Innovation (ACBI) van de UvA. Voor dit onderzoek zijn circa 25.000 personen uit het bedrijfsleven benaderd.

Henk Volberda, juryvoorzitter van de Nederlandse Innovatie Prijs 2023 en hoogleraar Strategie & Innovatie aan de UvA: “De winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2023 heeft zich tot doel gesteld om op innovatieve wijze bij te dragen aan het verminderen van de druk op zorgmedewerkers in een tijd van toenemende dubbele vergrijzing en personeelstekorten. Nieuwe manieren van werken in de zorg zijn daarmee van groot maatschappelijk belang geworden. Momo Medical heeft laten zien bijzonder goed te slagen in haar missie om een vernieuwingsslag in de zorg te realiseren. De jury roemt de zelfontwikkelde, gepatenteerde technologische innovaties van dit Delftse bedrijf, waaronder de bedsensor en de hieraan gekoppelde software en mesh-netwerk oplossingen. Zij dragen bij aan het verlagen van de druk op zorgmedewerkers en het verhogen van de levenskwaliteit van bewoners. Daarnaast is Momo Medical ook duidelijk vernieuwend op organisatorisch vlak.”

Op 24 oktober 2023 heeft de AVROTROS aandacht besteed aan de Nederlandse Innovatie Prijs 2023 tijdens het televisieprogramma De Wereld van Morgen.

Momo Medical neemt de Nederlandse Innovatie Prijs 2023 in ontvangst.

Boegbeeld van innovatie

De BID Innovatie Award vormt een erkenning voor het innovatief vermogen van een organisatie. Zij zijn onderscheidend op het vlak van innovatie en dragen met hun innovatieve oplossingen op doeltreffende wijze bij aan het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen. Op basis van deelname aan het onderzoek, een grootschalige survey en aanvullend onderzoek in de vorm van deskresearch, diepte-interviews en een bijeenkomst van een deskundige jury zijn uiteindelijk de meest innovatieve bedrijven van Nederland geselecteerd. Tijdens het BID Nationaal Innovatiegala op 23 oktober, nam CEO Momo Medical Menno Gravemaker de Nederlandse Innovatie Prijs 2023 in ontvangst van prof. dr. Henk Volberda. Jan-Kees Goet, secretaris-generaal bij LNV overhandigde de award aan The Protein Brewery en Agri Poppe, Qualinx en Momo Medical kregen hun awards uit handen van Pieter Waasdorp, Directeur Ondernemingsklimaat bij EZK. Nienke Dijkstra, Director Start-ups, Scale-ups and SMEs bij TNO reikte de awards uit aan UbiOps en

TONOS Care en Roel Beetsma, Decaan en Professor bij UvA overhandigde de awards aan Dutch Machine Factory en Opilionis.

“Het feit dat we de BID Innovatie Awards hebben kunnen uitreiken geeft aan dat Nederland nóg innovatiever wordt. Dankzij het zeer succesvol bezochte BID Nationaal Innovatiegala zijn de meest innovatieve bedrijven van Nederland nog meer samen gaan werken. Al aan het einde van de avond zijn er concrete acties uit gekomen die voor een positieve impact in Nederland gaan zorgen. We zijn samen met het Ministerie van EZK, de UvA, TNO en de BID een initiatief gestart waarbij we innovatief Nederland drie keer per jaar zullen samenbrengen om innovatie, creativiteit en samenwerking te bevorderen”, aldus Ralph van Hessen, initiatiefnemer van de BID.

Over de jury

Bij de organisaties die hebben deelgenomen aan de Nederlandse Innovatie Monitor 2023 heeft een uitgebreid selectieproces plaatsgevonden, waaronder via analyse van de scores, deskresearch en interviews. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een lijst van bedrijven die zijn voorgelegd aan de jury. De jury lette onder andere op de mate van technologische nieuwheid, maatschappelijke impact van de innovatie, marktpositie en (innovatieve) organisatiekenmerken. De jury bestond uit:

Hans Boumans (Technology Transfer Manager TNO), Arthur van Dijk (Commissaris van de Koning voor de provincie Noord-Holland), Jos de Groen (Senior beleidsmedewerker Sociaal-Economische Raad (SER)), Thomas Grosfeld (Specialist Innovatie en Topsectorenbeleid van VNO-NCW MKB Nederland), Donovan van Heuven (Hoofdredacteur MT/Sprout), Johnno Wesseling (Directeur Belangenbehartiging FME), Frederieke Leeflang (Bestuursvoorzitter NPO), Tjerk Opmeer (Directeur Innovatie en Kennis, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat), Greet Prins (Bestuursvoorzitter Kamer van Koophandel Eric van Stade – Directeur AVROTROS), Albert Jan Thomassen (Directeur FBNed (Familiebedrijven Nederland)), Pieter Waasdorp (Directeur Ondernemerschap, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) en Henk Volberda (Hoogleraar Strategie & Innovatie, Amsterdam Business School, Universiteit van Amsterdam en Directeur Amsterdam Centre for Business Innovation (onderzoeksleider en juryvoorzitter))

Het meest innovatieve bedrijf van Nederland 2024?

Wil je komend jaar deelnemen aan de Nederlandse Innovatie Monitor, neem dan contact met ons op via 070 416 16 16 of secretariaat @bigimprovementday.org. Wat levert deelname alleen al op? Een op maat gemaakte managementrapportage waarmee inzicht wordt verkregen in het innoverend vermogen van de eigen organisatie, die kan worden vergeleken met het gemiddelde van desbetreffende sector.

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.