BID-Magazine

Barbara Kok (Unlimited People) – Stilte is niet sexy, maar daar vind je antwoorden

IMG_1240
Kort vechten en vluchten om van voeding te voorzien, om vervolgens lang te herstellen. De mens is in een hele andere context gecreëerd en van het patroon van onze voorouders is niets meer over. We zijn niet gebouwd voor de stressoren die we dag in dag uit tegenkomen in de moderne samenleving en dat leidt er bij velen toe dat we vastlopen, mentaal, emotioneel en fysiek. Barbara Kok begeleidt met haar team op een holistische wijze mensen die zijn vastgelopen.  Zij brengen zo iedereen terug in balans met de missie om op hun grootste potentieel uit te komen. Haar bedrijf heet toepasselijk Unlimited People. Want dat zijn we allemaal, zolang we maar durven te voelen.
 

Even voorstellen

Waarom zitten we zo in elkaar, zijn we allemaal zo verschillend en wat drijft ons in de keuzes die we maken? Over deze vragen verwonderde Kok zich al als jong meisje. Ze besloot psychologie te gaan studeren om antwoorden te vinden. Haar carrière startte ze 25 jaar geleden als kindertherapeut. Tot ze ondervond dat de problemen die zich bij kinderen voordoen uit het thuissysteem voortkomen, vanuit de ouders. Dit maakte dat ze zich ging verdiepen in stressfysiologie en de diepere drijfveren van de mens. Burn Out Poli, de dochter van Unlimited People was geboren.   

Een doorbraak door een holistische aanpak

Ook daar stopte de ontwikkeling niet. Of het nou gaat om een burn-out, het dealen met een ziekte of problemen thuis of op het werk, dit zijn allemaal uitingsvormen van mensen die zijn vastgelopen, zo ontdekte Kok. Dit zorgde voor een doorbraak. Zowel een emotietherapeut als osteopaat sloten zich bij Burn Out Poli aan waardoor een holistische behandelwijze ontstond voor mentale, emotionele en fysieke gezondheid. Met deze succesformule groeide het bedrijf organisch uit tot wat het nu is. In zes vestigingen verspreid door Nederland werken inmiddels 35 man en zijn in de afgelopen 15 jaar meer dan 4000 personen begeleid en geholpen.  

Lagen afpellen tot de essentie van ons potentieel

Ook Kok en haar team zijn ervan overtuigd dat ieder mens ‘unlimited’ wordt geboren en er gedurende het leven en alles wat daarbij komt kijken laagjes overheen worden gelegd. Worden die lagen afgepeld? Dan komen zij weer tot hun kern. “Door drie verschillende disciplines samen te brengen ontstaat een holistische aanpak, waardoor we met onze cliënten elke week een diepere laag naar boven halen. We pellen de lagen stuk voor stuk af, totdat we de oorzaak waarom iemand vastliep hebben ontmanteld. Zo brengen we die persoon weer tot de essentie van zijn of haar potentieel”. 

Maar waardoor lopen we dan vast? Dat komt mede doordat de mens – zoals we in de inleiding al vertelde – niet is gecreëerd om met alle prikkels en stressoren, waar we vandaag de dag continu mee te maken hebben, om te gaan. Maar ook zijn we het contact met ons lijf en emoties gaandeweg kwijtgeraakt. “We leven voornamelijk vanuit ons hoofd en op wilskracht. Het écht kennen van jezelf is een noodzaak om mentaal, emotioneel en fysiek gezond te worden en te blijven. Ken je jezelf, dan kun je sturing geven aan alles”. 

Word geen slaaf van je ego

Dat is de boodschap en de grootste improvement die je als mens kan maken, vertelt Kok. Makkelijker gezegd dan gedaan, want dit vraagt om doorlopende focus en aandacht op jezelf – iets waar we veelal aan voorbijvliegen. “Probeer elke dag te verbinden met jezelf en jouw behoeftes. Begin de dag met positieve vragen zoals ‘wat is goed voor mij?’, ‘wat heb ik nodig?’, ‘hoe kan ik van deze dag een mooie dag maken?’. Maar stel ook gedurende de dag de vraag van waaruit je bepaalde dingen doet of kiest. Durf de verbinding met jezelf aan te gaan, met compassie met jezelf bezig te zijn en te handelen vanuit vrijheid naar jezelf, niet altijd voor de ander”. Ook voor Kok zelf is dit niet iedere dag vanzelfsprekend, wat direct de moeilijkheid laat zien. 

Stilte en ruimte in je dag integreren en af en toe vertragen creëert ruimte om jezelf te horen en te voelen en daar liggen de antwoorden. 

Bijdragen aan BV Nederland

Naast de begeleiding van individuen, ondersteunt Unlimited People ook het Nederlandse bedrijfsleven. Hierbij gaat het niet zozeer om het verminderen of voorkomen van verzuim, maar de overbrugging in mindset van de jongere en oudere generaties naar talentontwikkeling. “De nieuwe generatie heeft de wens voor een Mercedes van de zaak ingewisseld voor een focus op persoonlijke ontwikkeling. Vier dagen werken per week in plaats van vijf wordt door de oudere generatie als verwend gezien, terwijl niets minder waar is. Daarnaast staan de 30’ers continu ‘aan’ en worden ze gekenmerkt door haast. Dat leidt tot uitputting. Voor een succesvol bedrijfsleven – ook over 10 jaar wanneer de jongere generatie het roer heeft overgenomen – is het belangrijk dat deze twee groepen elkaar vinden”. Verbinding met jezelf én verbinding met de ander is de sleutel. Om de invloed op de BV Nederland nog breder te trekken, werden deze inzichten en handvatten gebundeld in het boek Burnouts en Hybride werken, dat Kok samen met trendwatcher Adjiedj Bakas schreef. Hun boek wordt op 14 december officieel gelanceerd in Kasteel de Wittenburg. Onze eigen BID-oprichter Ralph van Hessen neemt hierbij het eerste exemplaar in ontvangst.

Waar Kok begon met de jaarlijkse wens wanneer één persoon een vrolijke kerst had beleefd, zij haar doel al had bereikt, is haar ambitie de afgelopen 15 jaar duidelijk gegroeid. Het is haar missie dat in 2030 iedereen in Nederland die daar behoefte aan heeft holistisch begeleid kan worden voor een duurzame mentale, emotionele en fysieke balans. 


  


 
Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.