You are here:

Herman Zondag van AFAS deelt zijn 5 gouden tips

Herman Zondag, Directeur Customer Operations, werkt al 30 jaar bij AFAS. Het BID-team vroeg Herman om zijn gouden vijf tips over "Hoe een bedrijft aan de top komt en daar ook blijft", met ons te delen. 

Met een omzet van 92,3 miljoen en een winst van 30 miljoen mag er gezegd worden dat het familiebedrijf AFAS tot de top van de ICT-sector behoort.

Vertrouwen

Vertrouwen is één van de basisbegrippen. Als er vertrouwen is binnen een organisatie, wordt er snelheid gecreëerd. Wat gebeurt er als er snelheid is binnen een organisatie? Dan gaan de kosten omlaag en gaat het plezier omhoog. Dit is ook terug te zien in het SIMPEL-model, waarmee Herman het geheim van de organisatie uitlegt. De ‘S’ in dit model staat voor snelheid, wat voortvloeit uit het sleutelwoord: vertrouwen. “Ik heb maar twee smaken voor vertrouwen: 0% of 100%, daartussen zit niks.”

 

Bereikbaarheid

Als leidinggevende binnen een bedrijf is het van belang om te zorgen voor een hoge aanraakfactor. De meeste directeurs zijn onbereikbaar. Bij een probleem wordt dan iemand anders naar voren geschoven. Dat is desastreus voor je onderneming en moet je als leidinggevende zelf oppakken. “Er zijn geen slechte matrozen, maar wel incapabele kapiteins.” Als leidinggevende neemt Herman altijd die verantwoordelijkheid.

 

Verbondenheid

De mensen in je onderneming moeten geen baan bij je hebben, maar verbonden zijn met de organisatie. Binnen AFAS wordt dit AFAS-DNA genoemd. Dit houdt in dat mensen ‘nieuws-leerig’ moeten zijn, wat nieuwsgierig en/of leergierig betekent. Elke ochtend moet je met een glimlach wakker worden en denken: ik ga weer een heerlijke dag tegemoet. Het moet je drive zijn, een way of life. Kijk eens kritisch naar jezelf en ga na of je doet waar je echt blij van wordt. “Ik kan zelf wel 100 jaar oud kan worden met deze rol”.

 

Lever meerwaarde

Het is belangrijk om als bedrijf meerwaarde te leveren. Dit betekent dat je de klant verrast met iets extra’s. In Nederland vinden we dit erg moeilijk, want wij zijn erg gericht op krijgen wat je vraagt. Maar doe eens iets waar de klant niet om gevraagd heeft, dan lever je meerwaarde. Dat is moeilijk, want het legt de lat hoog. Herman vertelt dat hij hier zelf ook dagelijks mee loopt te vechten. Dit geldt ook voor klanttevredenheid. Hiervoor moet je ook kritisch naar jezelf blijven kijken en van je fouten blijven leren. “Zorg dat je elke twee weken 1 procentje beter wordt, dan ben je in een jaar 25% gegroeid” aldus Herman. Lukt het om als bedrijf meerwaarde te leveren, dan zal de klant met groot plezier je rekeningen betalen.

 

Lef

Ten slotte vertelt Herman dat hij persoonlijk gek is op lef. “Ik heb liever dat je om vergeving vraagt, dan om toestemming.” Het is niet erg om fouten te maken. Zoek je eigen grens op en ga daar eens overheen. Mensen zullen daar veel gelukkiger van worden. “Soms moet je mensen belonen als ze fouten maken, om ze uit hun onderzekerheid te halen.” Mensen moeten een platform krijgen om zich te ontwikkelen. Dit is iets wat AFAS ook doet. Als je als jong talent het proces van de AFAS Academy succesvol hebt doorlopen, dan krijg je tijdens de inwerkperiode verschillende trainingen om alle aspecten van het bedrijf te leren kennen. Per jaar zijn daarnaast nog 20 opleidingsdagen en worden er 3 à 4 keer nieuwe audities voor bepaalde functies uitgeschreven, waar iedereen op mag auditeren. Door contouren te hebben, geef je, zoals Herman het noemt “vrijheid in verbondenheid.”

 

Aan het einde van het gesprek wilde Herman Zondag nog iets delen wat hij ook zegt tegen jonge mensen op hun eerste dag: “Blijf heel lang heel kleurrijk en laat je niet te snel witwassen door de welgebaande wegen”