BID-Magazine

Haagse vernieuwer Koen van Swam

Het BID Team sprak met Koen van Swam, bestempeld als eerste ‘’zeeboer’’ van Nederland en het gezicht van Stichting Noordzeeboerderij. De stichting werkt aan een duurzame zeewiersector in Nederland. Vorig jaar heeft de Stichting Noordzeeboerderij de eerste prijs gewonnen bij de Haagse Vernieuwers tijdens de Big Improvement Day 2016. We vroegen Koen naar de stichting en wat BID heeft opgeleverd.

Hoe is de Stichting Noordzeeboerderij ontstaan?

2 jaar geleden is de stichting opgericht met als doel om de ontwikkeling van zeewier in Nederland verder aan te jagen. Belangrijke aanleiding is de toenemende wereldbevolking tegemoet te komen met voedsel en grondstoffen. Beiden worden voornamelijk op het land geproduceerd, maar land wordt steeds schaarser. Een groot deel van het aardoppervlak bestaat uit zee en technisch gezien kunnen we dat goed gebruiken. Hier komt het veelzijdige, snelgroeiende ‘gewas’ zeewier om de hoek kijken. Wie zien kansen dat in de toekomst een groot deel van ons voedsel uit de zee komt.  

Wat is jullie droom?

We willen dat Nederland internationaal hofleverancier wordt van hoogwaardige zeewierproducten en -technologie. Op deze manier laten we de rest van de wereld de buitengewone mogelijkheden van zeewier ontdekken. Daar moet een mooi stukje duurzame business uit naar voren komen. 

Waar kan je zeewier voor gebruiken?

Zeewier kan voor veel dingen gebruikt worden: van voedsel voor mensen en dieren tot grondstof en energieproduct. Zeewier voor consumptie heeft op dit moment de voornaamste interesse.  We hebben zelfs een boek, Groente uit zee, uitgebracht met zeewierrecepten (www.groenteuitzee.nl). Mensen waren wat sceptisch over dit boek, maar we zien dat men toch openstaat voor de smaakmaker zeewier. Zo komt in september de derde druk uit en het boek zal in Amerika en Duitsland uitgebracht worden. Over een paar jaar hoop ik dat ieder huishouden net als een potje oregano, een potje zeewier in de kast heeft.

Wat heeft BID vorig jaar opgeleverd voor de Noordzeeboerderij en hoe is het prijzengeld geïnvesteerd?

Door BID is de Stichting Noordzeeboerderij veel onder de aandacht gekomen in de media en zijn er samenwerkingsverbanden met lokale partijen tot stand gekomen. Uiteraard zijn we altijd op zoek om ons Zeewierplatform verder te versterken met koplopers. We zijn met een werkgroep van het Zeewierplatform een project aan het opzetten om voor de kust van Scheveningen zeewier te gaan telen. Dit project wordt een proof of concept en is het belangrijkste wat de Haagse Vernieuwers voor ons heeft betekend. Het prijzengeld is volledig hierin geïnvesteerd. We zijn nu op zoek naar aanvullende financiële support.

Het thema van BID 2017 is Samenwerken. Welke rol speelt Samenwerken bij de Noordzeeboerderij?

In ons Zeewierplatform werken we met de hele waardeketen samen, van bedrijven die de constructie maken, partijen die wier oogsten, verwerken en uiteindelijk zorgen dat er een mooi product wordt gemaakt. De verschillende partijen hebben elkaar nodig om te komen tot een waardevol product. Dat gebeurt door samenwerking. Door elkaar op te  zoeken, kennis en ervaring te delen, komt naar mijn idee ook de beste innovatie tot stand.

Wat zijn je eigen ervaringen met samenwerken en heb je enkele tips hiervoor?

Veel mensen geven aan wie ze zijn en wat ze kunnen. Het is ook belangrijk om versterking en feedback te vragen aan andere partijen. Laat anderen je helpen en stel jezelf zo in staat om verder te komen. En vice versa. Door kennis te delen, creëer je meerwaarde.

 

 

 

 

 

 

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.