You are here:

Haagse vernieuwer Koen van Swam

Het BID Team sprak met Koen van Swam, bestempeld als eerste ‘’zeeboer’’ van Nederland en het gezicht van Stichting Noordzeeboerderij. De stichting werkt aan een duurzame zeewiersector in Nederland. Vorig jaar heeft de Stichting Noordzeeboerderij de eerste prijs gewonnen bij de Haagse Vernieuwers tijdens de Big Improvement Day 2016. We vroegen Koen naar de stichting en wat BID heeft opgeleverd.

Hoe is de Stichting Noordzeeboerderij ontstaan?

2 jaar geleden is de stichting opgericht met als doel om de ontwikkeling van zeewier in Nederland verder aan te jagen. Belangrijke aanleiding is de toenemende wereldbevolking tegemoet te komen met voedsel en grondstoffen. Beiden worden voornamelijk op het land geproduceerd, maar land wordt steeds schaarser. Een groot deel van het aardoppervlak bestaat uit zee en technisch gezien kunnen we dat goed gebruiken. Hier komt het veelzijdige, snelgroeiende ‘gewas’ zeewier om de hoek kijken. Wie zien kansen dat in de toekomst een groot deel van ons voedsel uit de zee komt.  

Wat is jullie droom?

We willen dat Nederland internationaal hofleverancier wordt van hoogwaardige zeewierproducten en -technologie. Op deze manier laten we de rest van de wereld de buitengewone mogelijkheden van zeewier ontdekken. Daar moet een mooi stukje duurzame business uit naar voren komen. 

Waar kan je zeewier voor gebruiken?

Zeewier kan voor veel dingen gebruikt worden: van voedsel voor mensen en dieren tot grondstof en energieproduct. Zeewier voor consumptie heeft op dit moment de voornaamste interesse.  We hebben zelfs een boek, Groente uit zee, uitgebracht met zeewierrecepten (www.groenteuitzee.nl). Mensen waren wat sceptisch over dit boek, maar we zien dat men toch openstaat voor de smaakmaker zeewier. Zo komt in september de derde druk uit en het boek zal in Amerika en Duitsland uitgebracht worden. Over een paar jaar hoop ik dat ieder huishouden net als een potje oregano, een potje zeewier in de kast heeft.

Wat heeft BID vorig jaar opgeleverd voor de Noordzeeboerderij en hoe is het prijzengeld geïnvesteerd?

Door BID is de Stichting Noordzeeboerderij veel onder de aandacht gekomen in de media en zijn er samenwerkingsverbanden met lokale partijen tot stand gekomen. Uiteraard zijn we altijd op zoek om ons Zeewierplatform verder te versterken met koplopers. We zijn met een werkgroep van het Zeewierplatform een project aan het opzetten om voor de kust van Scheveningen zeewier te gaan telen. Dit project wordt een proof of concept en is het belangrijkste wat de Haagse Vernieuwers voor ons heeft betekend. Het prijzengeld is volledig hierin geïnvesteerd. We zijn nu op zoek naar aanvullende financiële support.

Het thema van BID 2017 is Samenwerken. Welke rol speelt Samenwerken bij de Noordzeeboerderij?

In ons Zeewierplatform werken we met de hele waardeketen samen, van bedrijven die de constructie maken, partijen die wier oogsten, verwerken en uiteindelijk zorgen dat er een mooi product wordt gemaakt. De verschillende partijen hebben elkaar nodig om te komen tot een waardevol product. Dat gebeurt door samenwerking. Door elkaar op te  zoeken, kennis en ervaring te delen, komt naar mijn idee ook de beste innovatie tot stand.

Wat zijn je eigen ervaringen met samenwerken en heb je enkele tips hiervoor?

Veel mensen geven aan wie ze zijn en wat ze kunnen. Het is ook belangrijk om versterking en feedback te vragen aan andere partijen. Laat anderen je helpen en stel jezelf zo in staat om verder te komen. En vice versa. Door kennis te delen, creëer je meerwaarde.