You are here:

5 tips voor goede samenwerking van Ralph van Hessen

Samenwerking wordt steeds belangrijker, zeker in de tijd waarin we nu leven. Bedrijven en overheden kunnen niet alles zelf doen en hebben niet alle oplossingen in eigen hand. Samen werken om een gemeenschappelijk doel te bereiken is het mooiste wat er is en zal beide partijen inspiratie geven. Bij samenwerking is het van belang dat je de overeenkomsten accentueert en de eventuele verschillen benoemt, zodat er geen misverstanden ontstaan.

Indien samenwerking tot het DNA van de onderneming verheven wordt en de organisatie zo wordt ingericht dat ‘samenwerken’ hoog in het vaandel staat, zal een organisatie floreren met als uitkomst: de beste resultaten. Dit is niet altijd eenvoudig en regelmatig moeten hindernissen worden overwonnen, daarom 5 tips voor een betere samenwerking:

  1. Kruip in de huid van de organisatie en de mensen waarmee je samenwerkt.
  2. Begrijp de cultuur van het bedrijf of de instelling waarmee je zakendoet, de missie en hun doelstellingen.
  3. Zorg dat je goede voorbereidingstijd neemt en tijd hebt voor concretisering.
  4. Samenwerking begint vaak met kleine stapjes. Zorg voor pilotgebieden, waarin je test of een werkwijze werkt.
  5. Het is belangrijk dat je een win win situatie creëert waarbij iedereen tevreden is.

Op deze manier kan samenwerking leiden tot positieve uitkomsten!