BID-Magazine

10 tips voor een gouden samenwerking

Samenwerken was natuurlijk het hoofdthema tijdens de Big Improvement Day 2017. Niet voor niets, samenwerken staat bij alles wat ik doe hoog in het vaandel. Door samen te werken reik je tot grote hoogtes om zo écht het verschil te kunnen maken. In dit artikel deel ik mijn 10 tips die leiden tot een gouden samenwerking.

#1 Concurrentie zit in je hoofd, samenwerking in je hart.

Concurrentie is iets wat zich afspeeld in je hoofd terwijl samenwerking vanuit je hart moet komen. Ook hierbij geld: als je luistert naar je hart, zul je handelen vanuit passie en intentie. Op deze manier zul je merken dat er een positieve flow zit in jou én in je werk. Samenwerkingen zorgen voor veel energie en dat komt het resultaat ten goede.

#2 Verdiep je in de ander.

Ga nooit onvoorbereid van start. Verdiep je in de persoon of de partij waar je mee wilt samenwerken. Begrijp wat hun drijfveren, verlangens en angsten zijn. Pas wanneer je dit allemaal te weten bent gekomen, ken je diegene daadwerkelijk. Dit is van cruciaal belang om een duidelijke taakverdeling te kunnen maken. Zo kan iedereen doen waar die goed in is.

#3 Spreek verwachtingen uit.

Benoem van te voren wat je van de samenwerking verwacht. Bespreek wat je van de ander verwacht, maar bespreek ook je eigen inbreng. Vraag ook de ander zijn of haar verwachtingen toe te lichten. Schrijf de uitkomsten hiervan op. Zo kan je hier in de toekomst naar reffereren. Hierdoor zijn de verwachtingen van beide kanten duidelijk en voorkom je mogelijk in een later stadium verwarring.

#4 Analyseer en accentueer.

Analyseer de verschillen en accentuur de overeenkomsten die je hebt met je samenwerkingspartner. We hebben allemaal veel meer met elkaar gemeen dan we vaak denken.

#5 Wees flexibel

Wees flexibel. Oftewel zorg voor stellingname. Soms komen handelingen anders over dan dat daadwerkelijk de intentie was. Dat is niet erg, als het uiteindelijke resultaat maar het gewenste is.

#6 Overdenk jezelf.

Ga bij jezelf na of je echt graag wilt samenwerken met de desbetreffende partij/persoon. Welk gevoel heb je bij de ander? Wat brengt de ander bij je naar boven? Als er op al deze vragen een positief antwoord naar boven komt, zit het waarschijnlijk wel goed.

#7 Creëer waarde.

Denk na over de opstelling van de samenwerking. Hoe stel je jezelf op en waar zet je de ander in? Zorg dat iedere partij/persoon zo wordt ingezet, dat er waarde gecreëerd kan worden.

#8 Wat is de samenstelling?

Denk na over de samenstelling. Wie zijn de betrokken partijen en wat is precies hun invloed? Zorg dat je alles van de andere partij weet. Niet alleen weet je dan wat hun krachten zijn, maar ook waar hun zwaktes liggen.

#9 Wat is de voorstelling?

Denk na over de voorstelling: wat is precies de overeenkomst die je gemaakt hebt? Zorg dat alle partijen hier tevreden over zijn. Dat zorgt voor een grotere cohesie tijdens de samenwerking.

#10 Wat is de nabestelling?

Zorg voor een nabestelling. Zorg dat ze samenwerking lang houdbaar is. Succesvolle samenwerkingen zijn zoals een gouden huwelijk. 

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.