You are here:

10 tips voor een gouden samenwerking

Samenwerken was natuurlijk het hoofdthema tijdens de Big Improvement Day 2017. Niet voor niets, samenwerken staat bij alles wat ik doe hoog in het vaandel. Door samen te werken reik je tot grote hoogtes om zo écht het verschil te kunnen maken. In dit artikel deel ik mijn 10 tips die leiden tot een gouden samenwerking.

#1 Concurrentie zit in je hoofd, samenwerking in je hart.

Concurrentie is iets wat zich afspeeld in je hoofd terwijl samenwerking vanuit je hart moet komen. Ook hierbij geld: als je luistert naar je hart, zul je handelen vanuit passie en intentie. Op deze manier zul je merken dat er een positieve flow zit in jou én in je werk. Samenwerkingen zorgen voor veel energie en dat komt het resultaat ten goede.

#2 Verdiep je in de ander.

Ga nooit onvoorbereid van start. Verdiep je in de persoon of de partij waar je mee wilt samenwerken. Begrijp wat hun drijfveren, verlangens en angsten zijn. Pas wanneer je dit allemaal te weten bent gekomen, ken je diegene daadwerkelijk. Dit is van cruciaal belang om een duidelijke taakverdeling te kunnen maken. Zo kan iedereen doen waar die goed in is.

#3 Spreek verwachtingen uit.

Benoem van te voren wat je van de samenwerking verwacht. Bespreek wat je van de ander verwacht, maar bespreek ook je eigen inbreng. Vraag ook de ander zijn of haar verwachtingen toe te lichten. Schrijf de uitkomsten hiervan op. Zo kan je hier in de toekomst naar reffereren. Hierdoor zijn de verwachtingen van beide kanten duidelijk en voorkom je mogelijk in een later stadium verwarring.

#4 Analyseer en accentueer.

Analyseer de verschillen en accentuur de overeenkomsten die je hebt met je samenwerkingspartner. We hebben allemaal veel meer met elkaar gemeen dan we vaak denken.

#5 Wees flexibel

Wees flexibel. Oftewel zorg voor stellingname. Soms komen handelingen anders over dan dat daadwerkelijk de intentie was. Dat is niet erg, als het uiteindelijke resultaat maar het gewenste is.

#6 Overdenk jezelf.

Ga bij jezelf na of je echt graag wilt samenwerken met de desbetreffende partij/persoon. Welk gevoel heb je bij de ander? Wat brengt de ander bij je naar boven? Als er op al deze vragen een positief antwoord naar boven komt, zit het waarschijnlijk wel goed.

#7 Creëer waarde.

Denk na over de opstelling van de samenwerking. Hoe stel je jezelf op en waar zet je de ander in? Zorg dat iedere partij/persoon zo wordt ingezet, dat er waarde gecreëerd kan worden.

#8 Wat is de samenstelling?

Denk na over de samenstelling. Wie zijn de betrokken partijen en wat is precies hun invloed? Zorg dat je alles van de andere partij weet. Niet alleen weet je dan wat hun krachten zijn, maar ook waar hun zwaktes liggen.

#9 Wat is de voorstelling?

Denk na over de voorstelling: wat is precies de overeenkomst die je gemaakt hebt? Zorg dat alle partijen hier tevreden over zijn. Dat zorgt voor een grotere cohesie tijdens de samenwerking.

#10 Wat is de nabestelling?

Zorg voor een nabestelling. Zorg dat ze samenwerking lang houdbaar is. Succesvolle samenwerkingen zijn zoals een gouden huwelijk.