You are here:

10 tips voor een goede salespitch

Veel mensen krijgen er vroeg of laat mee te maken in hun carriere: de salespitch. Een korte presentatie van jouw product of dienst van maximaal 60 seconden met als doel verkoop of opzetten van een samenwerking. Maar hoe maak je iemand nou binnen zo’n korte tijd nieuwsgierig om met jou in gesprek te gaan? Hierbij 10 tips voor een goede salespitch die je op weg helpen.

#1 Stel jezelf voor

Begin bij het begin: maak duidelijk wie je bent en van welk bedrijf je afkomstig bent. 

#2 Kort & krachtig

Je hebt slechts één minuut om jezelf te presenteren, beperk je daarom tot een minimum en wijd niet onnodig uit. Bedenk hierom van te voren wat je wilt vertellen.

#3 Duidelijk

Houd het niet alleen kort en krachtig, maar zorg ook dat je pitch duidelijk is. Is de informatie die je geeft begrijpelijk voor iemand die niets over het onderwerp weet? 

#4 Structuur

Bedenk goed in welke volgorde je de informatie wilt vertellen. Is het een goed lopend verhaal? Als je van hak op de tak springt is de interesse snel verloren.

#5 Toegevoegde waarde

Vertel niet alleen wat je doet, maar vertel ook wat jou onderscheidt van andere kandidaten. Wat maakt jouw product uniek?

#6 Doel

Je houdt een salespitch natuurlijk niet voor niets. Maak in je pitch duidelijk wat je wilt bereiken. Waarom wil je een samenwerking aangaan met de persoon in kwestie?

#7 Presentatie

Je kan ver komen met overtuigingskracht, maar let ook op je presentatie. Dress-to-impress, sta recht op, maak oogcontact en geef een goede hand aan het eind van je pitch.

#8 Contactgegevens

Vergeet een duidelijke call-to-action niet aan het eind van je pitch en zorg dat beide partijen de contactgegevens van de ander hebben.

#9 Overdrijf niet

Vertel wat jou uniek maakt en waarom diegene met jou in zee zou moeten gaan, maar overdrijf niet. Beloftes moeten kunnen worden waargemaakt, op het moment dat een samenwerking wordt aangegaan.

#10 Blijf kalm

Een salespitch gebeurt in een korte tijd, maar zorg dat je rustig praat en ademhaalt tussen je zinnen. 

Ondanks alle tips blijft het lastig om een perfecte salespitch in elkaar te zetten en goed over te brengen. Daarom sluit ik deze 10-tips af met misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: oefen, oefen, oefen!